Това, което Georgi Zhekov пише е
ИСТИНАТА !!!:!:
Иначе, тези номера на клонове в линка, са номера на клонове селектирани от ENTAV - френския институт за, който се занимава с гено-фонда на лозата.
http://www.entav.fr/
Те издават каталог (не е публикуван в интернет), в който има описание на 256 сорта и клоновете им (аз го нямам - ако някой го има - да даде информация).
До скоро клоновете в каталога бяха определяни като А, B, C, D, в зависимост от родовитостта им. Тези характеристики, обаче, са твърде относителни и факторите в мненията по-горе играят много по-голяма роля от клона. От няколко години ENTAV (за разлика от търговците на посадъчен материал) не се ангажират с характеризиране на клоновете, а само ги изброяват.
ХАРАКТЕРА И КАЧЕСТВОТО НА ГРОЗДЕТО/ВИНОТО ЗАВИСЯТ В МНОГО ПО ГОЛЯМА СТЕПЕН ОТ:
ПОДЛОЖКА, АГРОТЕХНИКА, КЛИМАТ И ПОЧВИ, ОТКОЛКОТО ОТ КЛОНА
Относно Пино ноара - има два основни региона на селекция: Шампан и Бургундия. (Не знам кой номер на какъв произход отговаря - питайте пипениериста или някой, който има каталога!)
Шампанските клонове: са подходящи за производство на пенливи (бели или розе) вина! Те са по-принцип по-високодобивни => по ниска концентрация => не толкова подходящи за червени вина! И все пак: такъв клон на по-бедна почва с по-ниско добивна подложка (Riparia, 3309 C, 101-14 MG, 420A) и контрол на добива ще даде прекрасно червено вино.
Бургундски клонове: Подходящи за червени "бургундски" тип вина. И все пак ако: режете "дълго", торите прекалено и поливате (или ако бочвата е твърде богата) и изберете подложка от рода на (41B, 5BB, SO4...) и не ограничавате добива - ще имате висок добив, неподходящо грозде за качествени червени вина, но пък добро за вино за пенливи вина!
Друг "жокер"- по-голям номер => клона е селектиран по-скоро! [/u]