вИНАРСКИ БРАНШ

Тук може да поставите своя проблем за решаване ако не може да се справите или просто искате още едно мнение

Модератори: dcv, ilu6a

вИНАРСКИ БРАНШ

Мнениеот tolu » Нед Яну 25, 2009 5:40 pm

Какво мислите за развитието на бранша в условията на световна криза? Много от винарските фирми са пред затваряне, а повечето са го направили. Русия за сега секна и никой не знае до кога, а знаем че много от колегите се прехранват от там.
tolu
 
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 7:02 pm
Местоположение: V. Tarnovo

Мнениеот sstan » Нед Яну 25, 2009 6:32 pm

Лошото е че за не малка част от избите Русия беше основен пазар. Наред с това почти няма развитие по отношение на други дестинации. А и без да се лъжем с вината за Русия не помагаме за доброто име на българското вино. Надявам се че въпреки свития пазар, мерките които повечето изби взеха за оцеляването си са правилни и няма да се стигне до затваряне.
Кои изби са затворили?
Започнахме да правим все по-добри вина, но не можем да подобрим имиджа си. Жалко!
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот tolu » Пон Яну 26, 2009 11:24 am

мислиш ли, че на този малък български пазар има място за всички? Проблема не е в хубавите вина а в това че няма кой да ги купува.
tolu
 
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 7:02 pm
Местоположение: V. Tarnovo

Мнениеот dimov » Пон Яну 26, 2009 2:29 pm

Факт: българина пие, но не купува вино. В извънпромишлени (домашни) условия се преработва почти толкова грозде, колкото и във винзаводите (по данни на ИАЛВ)!
Има ли някой данни за консумацията на бутилирано вино (без домашното) на глава от населението или общо за страната :?:

Според статистиката на OIV за 2005 българина пие около 17,5 литра/на калпак/за година. От тях, обаче, повече от 2/3 сигурно е "домашно", а вътре влизат и всички ******ИЙСКО и други подобни елексири с претенции за "напитка с аромат на каберне и цвят на вино"! Дали остават поне 0,5 литра ВИНО ОТ ГРОЗДЕ на калпак, че да сме колкото Мадагаскар, например :?:
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот tolu » Пон Яну 26, 2009 2:39 pm

В България вино се купува като шампанското- само по празниците и то не всички. А в крайна сметка на нас от това ни се плащат заплатите от продажби. И как ти да се наложиш на пазара, като си малък и нямаш финанси, сред гигантите , които дават за реклама и тем подобни глупости пари с които ти оцеляваш например 1 година?
Виното ти е хубаво, но кой знае за теб- никой.
tolu
 
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 7:02 pm
Местоположение: V. Tarnovo

Мнениеот tolu » Пон Яну 26, 2009 2:44 pm

Да не се залъгваме, че само с вътрешен пазар може да се оцелее. Започвам да гледам на нещата доста песимистично.
tolu
 
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 7:02 pm
Местоположение: V. Tarnovo

Мнениеот sstan » Сря Яну 28, 2009 9:33 am

tolu написа: И как ти да се наложиш на пазара, като си малък и нямаш финанси, сред гигантите , които дават за реклама и тем подобни глупости пари с които ти оцеляваш например 1 година?
Виното ти е хубаво, но кой знае за теб- никой.

За съжаление съвременния "винен маркетинг" е аналогичен с продажбата на дъвки например. Вече почти не се ценят индивидуалността, традициите... , характера на даден регион.
Даваш вино с цена на един търговски представител, казваш му две приказки колко е супер това и че е направено "по специална технология" и газ по магазините. Нормално е който е с най-развит търговски екип да се наложи на пазара.
Да вътрешния пазар е малък за всички, но пък има и други освен Русия.
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот ggeonik » Сря Яну 28, 2009 9:32 pm

жестоко се лъжете АКО СЕ СПРЕ ЕДИН ПЪТ ЗАВИНАГИ С ПРАВЕНЕТО НА ВТОРИ ТРЕТИ ПЕТИ и прочее вина не само че ще има работа ами виното даже няма и да стигне защото един път вкусили от хубавото вино на нормална цена даже ще се откажат да пият бира хем ракия )
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот vinoirakia » Чет Яну 29, 2009 9:03 am

Жестоко си прав
Но това няма спиране
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот ggeonik » Чет Яну 29, 2009 10:23 am

запомнете с правенето на втори вина а някъде и на чисти фалшификати убивате вкуса и сетивата на хората за истинското и хубаво ВИНО добре да попитам тогава къде е НЛВК ,ИАЛВ ,ПОТРЕБИТЕЛИ ,Иоще една камара чиновници и проверяващи които само смучат като дребни инсекти енергията и търпението на хората да не говоря за химията която се върти във винарския бранш помнете на Земята и писна ДА Я ТРОВИМ и тъпкано ще ни го върне
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот nikolay » Чет Яну 29, 2009 11:49 am

Това е абсолютно вярно. По данни от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарски сектор 2008/2009 - 2013/2014, произведеното през 2007 в България вино е 1 796 329 хектолитра, включително с произведеното в домашни условия. Общия износ за същата година е 1 124 902 хектолитра, от които 65 % за Русия и 16 % за Полша. Имайки впредвид какви вина се изнасят за тези пазари може да считаме, че половината от тези вина просто не са вина т.е. можем да редуцираме износа на ВИНО поне с 560 000 хектолитра. Така произведеното количество ще бъде вече 1 236 329 хектолитра, което при 7,5 млн. души в България прави консумация от 16,5 литра на човек, което е по-малко от споменатата от dimov цифра - 17,5 литра. Т.е. при такава консумация (тя никак не е малка, имайки в предвид, че в страни като Франция, Италия и др. е около 30 - 33 литра на човек) направеното за годината вино ще се изпива в България. Проблема според мен е, че доверието на родния консуматор е окончателно сринато. Години на ред българския консуматор е "кръщаван" с втори и трети вина, предлагани на 6-8 лв. за бутилка. Получи се нещо като първите години на Демокрацията - хората имаха парички и за да им се вземат по магазините се предлагаха турски стоки със съмнително качество и високи цени, поради което и "Произведено в Турция" дълго се възприемаше за синоним на лошо качество. Така че сега не знам как хорат ще се откажат от произведеното в къщи пред това да си купят вино. Що се отнася до хилядите агенцийки - факт е, че на всеки пазар в Пловдив на пример се продава домашно вино от 3 лв. за литър и ракия за 7-8, и то съвсем явно. Къде са държавните служители и как се контролира това не знам. Факт е и, че тези промишлено направени втори и енти вина за споменатите пазари се одобряват от Регионалните дегустационни комисии на Камарата т.е. от колеги, както е и факт, че все още големи фирми си позволяват да предлагат такива вина на пазара и то фирми с реноме и претенции. Така че според мен винарския бранш ще изживее тежкия период, който обаче може да има и положителен елемент - изчистване на пазара от боклуци. Що се отнася до поклоните, които правим на чуждите вина - някои го заслужават, други - не. Все пак да не забравяме и че много от сомалиерите, изявяващи се в пресата са техни вносители, а кой търговец не си хвали стоката. Иначе, винопроизводители, сомалиери, търговци на вина и журналисти, пишещи за вина, мисля че не трябва и че не са отделни враждуващи групи, просто във всяка има компетентни и такива, които не са.
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот ggeonik » Пет Яну 30, 2009 2:31 pm

на една дегустация на вина преди две години наша изтъкната еноложка около 50 годишна че и повече представи вина на голям производител от българия дегустистирахме вината правени по специална технология и т.н по едно време стана въпрос за северния ледовит океан с типичния му представител бялата мечка а пък тя не била една ами цели три мечки за юнаците които ще ходят с мерак да ги ловят щото нали са авджий всичките и цялата тази дружина със мирис на пот и люто и цвят какъвто си пожелаете и когато я попитах какво мисли за този лов ми отговори да ще го има защото хората го искат.така че се роди една нова формулировка за вино така наречената НАПИТКА ВИНО казах та нали по закон виното се прави от плода на витис винифера отсреща мълчание след което дамата си пална жадно цигарка и пийна глътка ракийка казах си аферим е това е специалист .хора даите да се стягаме и дорде е мъничка змията.... продължението всички го знаем .
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот tolu » Нед Фев 01, 2009 2:48 pm

Всичко се вижда от контролиращите органи, но помислете ако започнат да хващат такива (кръщавани) вина много производители ще трябва да прекратят дейност и тогава няма да има кого да контролират и те ще останат без работа. Затова на кого му трябва да се бърка някаде, просто си седи и това.
tolu
 
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 7:02 pm
Местоположение: V. Tarnovo

Мнениеот ggeonik » Нед Фев 01, 2009 4:48 pm

на кого му пука за чиновници и фалшификатори та нали заради същите тези сме на тоя хал чудя се един ден когато и последния лозар си изкорени лозето от какво ще правите вино да забравих ще има напитка вино с вкус и аромат който ще можем да си поръчваме по интернет така че замислете се когато удоволетворявайки бизнес интересите на шефовите си на кого помагате и какво постигате
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот dimov » Сря Фев 04, 2009 11:56 am

Проблема е, че сме толкова НЕЕФЕКТИВНИ, че и с всичките гнусни фалшификации, които правим , не можем да паднем под цената на наливното трапезно вино от страни като Испания, Аржентина, Испания или Франция - около 2-2,7 евро за градус на 100 литра ( а те са направени от фрозде!!!).
Руснаците предпочитат да купуват наливно на тази цена и да си го бутилират сами!

А прогнозите са Русия и Китай да увеличат ДРАСТИЧНО консумацията си на вино - и то в категорията на премиум вината (2евро/бутилка)! Само дето, няма да ни стигне май вътъка да влезем там, и то не защото вината ни не са хубави!
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Следваща

Назад към Въпроси и отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron