Конкурс "Енолог на годината" 2008

Раздел отделен специално за съобщения, предложения и коментари свързани с дейността на СЕБ

Модератори: ilu6a, SEB

Конкурс "Енолог на годината" 2008

Мнениеот SEB » Пет Ное 14, 2008 2:32 pm

На последното заседание на УС на СЕБ се обсъдиха подробностите свързани с второто издание на конкурса. В прикачените файлове може да видите регламента, който е малко изменен сравнение с миналата година.
На всички колеги успех!
Прикачени файлове
Reglament.doc
(36 KiB) 1635 пъти
pismo_enolog[1].doc
(27 KiB) 1689 пъти
SEB
 
Мнения: 45
Регистриран на: Пон Апр 14, 2008 12:58 pm

Мнениеот vinoirakia » Вто Дек 02, 2008 8:55 am

Уф, трябва да почвам да пиша Теория на Конспирацията - част ...ммм следваща
:twisted: :lol: :D
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот nikolay » Чет Дек 04, 2008 9:44 am

Абе лошото е, че май тазгодишната версия на Теория на Конспирацията ще бъде издание на УС на СЕБ :D , е разбира се ще се разберем за авторските права :D
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот vinoirakia » Съб Яну 17, 2009 8:41 am

Абе, къде е батко ?
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот nikolay » Нед Яну 18, 2009 11:28 am

Ако имаш впредвид конкурса - според мен батко е въ" гъ... Преди година си мислех, че макар и с малко не до там добра организация се даде начало на нещо не лошо. Вече две поредни години бях гледал по телевизията (БНТ или БТВ не помня точно по коя програма, но определено беше по една от националните) как се отразяваше събитието "Сомалие на годината" и си мислих, че ще е добре и хората, правещи вината да могат също да се показват или да се казва и за тях по нещо, което да се чува от по-голяма аудитория. Първото издание на "Енолог на годината" беше последвано от доста емоции, повечето отрицателни. Въпреки това си мислех, че начинанието може да има положително бъдеще. Късната ни реакция по организацията и нулевия интерес при колегите тази година (имаше писма до регионалните дружества, които трябваше да излъчат участници - нямаше нито един отговор) ме кара да си мисля, че още е рано за такъв конкурс. На този етап изглежда на никой не му се "влиза" в състезания. Пък и защо да си развалят "рахата" и без това всичко е ОК - а има и достатъчно конкурси вече - за вина, ракии, и то от хубави - по-хубави и реномирани. Нищо, че продаваме "на вън" на три пъти по-ниски цени, отколкото на вътрешния пазар и че се борим как 5-10-те хиляди българи, купуващи вина от 20 лв. да купят нашето вино, а не т"ва другото - кофтито, на нашия колега. А на фона на пълните изби, полузатворените предприятия мисля, че по-актуален конкурс за догодина ще бъде "Бивш енолог на годината" - човек, който е успял да се измъкне от бранша и успешно е намерил другаде работа. А бе с една дума на въпроса "Къде е батко?" ще отговоря "Не се вкарвай в н'екви филми, братле." А иначе по-сериозно казано, следващата година мисля, че ще е истински тест за всеки до колко можем да надмогваме личните интереси, да печелим и задържаме съмишленици, да обединяваме, да създаваме. Няма да е лесно, така че успех на всички!:)
P.S. Съжалявам че не се включих в on-line дегустацията и, че мнението остана само едно. Ще наваксам пропуска! [/url][/quote]
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот sstan » Нед Яну 18, 2009 2:57 pm

Е... ли му......
Тази година наистина имаше пълно фиаско по отношениа на конкурса.
Наистина не се стигна до нито една номинация от страна на регионалните дружества!!!
Явно никой Батко не е дорасъл за подобен формат на конкурс.
Ще мине много време докато върнем престижа на професията. Дотогава сомелиетата и търговците ще определят модата във винопроизводството.
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот katia » Нед Яну 18, 2009 3:31 pm

Търговци, сомелиери и винени журналисти спомагат за популяризирането на нашата работа,нашите продукти и професия.
Стана ясно, че сме недорасли на този етап за конкурс "Енолог на годината". Не че няма достойни за приза, няма достойна публика да приеме победителя. Този форум се посещава от много хора, а самите ние в него изсипахме куп глупости след миналогодишния конкурс. Оказва се, че вътре в самия бранш сриваме авторитета му.

Цитат от статия на Яна Петкова:
"Българското червено вино спешно се нуждае от собствено лице и трябва скоро да започва да го търси, за да не се окаже, че отново тича след някой влак."
Трябва да вникваме дълбоко в такива приказки и да сме благодарни, че има хора, които да ни ги кажат.
Ако се замислим над това и оставим настрана всички междуличностни отношения, след години конкурсът сам ще дойде на дневен ред.
katia
 
Мнения: 227
Регистриран на: Пет Ное 09, 2007 10:28 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот vinoirakia » Нед Яну 18, 2009 7:38 pm

Радвам се , че ме разбрахте без да си троша клавиатурата. :D
Лесно се работи с разбрани хора :lol:
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот vinoirakia » Вто Яну 27, 2009 1:46 pm

Ние като технолози не сме единни и затова позволяваме търговците и сомелиерите да определят модата във винарството.
Като сме лице в лице говорим едно, а като се обърнем – друго.
Една on-line дегустация не можем да направим, в един форум не можем да пишем, поради страх да не се изложим.
Такива хорица сме, че ако искам да направя на някого мръсно за половин живот, ще го направя Енолог на Годината. За цял живот – Енолог на Енолозите,почетен член и на трите асоциации на Сомелиерите и да оценява вина във всички интернет и хартиени медии.

Затова позволяваме на винени журналисти, които една щайга грозде не са преработили да ни оценяват.
Не знаят какво е опашка от камиони с грозде до майната си, да се разправяш с прекупвачи, да работиш с временни нищо неразбиращи работници.
Да си правиш сметка, че след един час ще се прибереш, но поради счупена мелачка или телфер, тапа в топлообменника, ще трябва да си легнеш в 2-3 и сутринта – пак в 8. Така над месец.
Не знаят какво е да си задънен и да няма къде да източиш виното, шефовете да те занимават със собствените си глупости и да те карат да правиш второ вино до септември ако трябва, защото повече върви от първото. Отговорността, която поемаш за няколко милиона литра пред собственик, разни консултанти, пазара.
Много неща не знаят и не ги интересува.
Дори в спорта повечето от съдиите са бивши състезатели.
А при нас – всеки, който се е докопал до някаква медия и е пийнал 100-200 вина почва да оценява. А ако му подарят някоя чужда бутилка – готов е на всичко.
Поне са безопасни и страхът от некомпетентността им ги кара да не пишат лошо за вината.
А ние да им се харесаме и да пишат още по-хубаво за нас сме готови почти на всичко, погазвайки принципите си.Хубаво е да си със силните на деня.
Така да е-заслужили сме си го.
Приемем хубаво грозде, натъпчем го с органична и неорганична химия,извадим му водата, напълним 100-200-500 бъчви, оценат ни го с над 85 точки и край, станахме велики технолози и енолози. Това , че не го купуват не е важно.
И обучението ни е виновно. Вземи го тоя който иска да стане винар, пусни го от 1 септември в някоя изба и като се върне след месец и половина с напукани и черно-червени ръце, ще разбере с вино ли иска да се занимава или да мие чинии в някое бистро в Калифорния.
Защото с толкова технолози, които минават покрай виното и то покрай тях, съм работил , че въобще не се учудвам на състоянието в което се намира в момента българското винарство.
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

конкурс

Мнениеот ggeonik » Сря Яну 28, 2009 9:12 pm

нали знаете че още от дълбока древност си е имало платени хронисти които са описвали подвизите на своите владетели същото е и сега отговорни другари си плащат едни на други едните казват на другите колко много знаят а другите на първите колко много могат и така живота си върви а хорицата си пийват второто винце и даже не се и замислят абе кой го правил туй второ или трето винце да е жив и здрав да се чуе името му голям маистор че държавата хич я няма това е ясно но промяна трябва да има и тя започва от вас от тези които наистина правят вино и живеят за това вино процеса е взаимен колкото и хубаво вино да правиш ако няма на кои да го предложиш каква е ползата че правиш хубаво вино и от тук идва въпроса за един може да е хубаво за друг не толкова но нали наистина това го прави толкова уникално за да има милиони видове вина по света мисля си че на виното не трябва да се гледа с показателите от лаборатрията а с чувството което оставя след като си го вкусил и накрая нещо практично наи хубавото вино е продаденото и изпитото вино
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот vinoirakia » Съб Окт 17, 2009 3:42 pm

Абе тук сме се събрали няколко технологчета, 1-2 енолога и един редовен пияч и се чудим тази година ще има ли конкурс за Енолог на годината или като миналата...
Да почваме ли да преговаряме Енологията и да усилим дегустациите/не че сме ги спирали/ или само да усилим дегустациите.
По младите напират, та ще скъсат синджира. :shock:
Чакайте, успокоявам ги, регламент да измислят. :?
Подавайте си молби в СЕБ и чакайте да излезнат правилата. :roll:
Поокротиха се , ама като поизтрезнеят пак ще почнат. :lol:
Та казвайте , да знаем. :D
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот nikolay » Вто Окт 20, 2009 9:06 am

Добре че подхващаш темата. Тази година не бива да пропускаме, още повече, че както казваш вече има желаещи за участие, че май това е основния проблем. Да вземем да помислим за регламента и да направим един конкурс, а защо не и да го съчетаем със среща на участниците във форума, а, Какво ще кажете?
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот vinoirakia » Сря Окт 21, 2009 11:50 am

Аааааа, аз само подхващам темата и подсещам. :D
Не знам дали има желаещи :shock:
Така го написах, че сме се събрали технолози и енолози.
То откъде толкова технолози в България - всичко е от енолог нагоре.
Писах, да не се оправдават от СЕБ , че като миналата година късно се сетили...
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот sstan » Пет Окт 30, 2009 11:44 am

Добре е да има такъв конкурс, въпреки че явно тази година всички сме още по-заети. Все пак добре е да се помисли и за корекции в регламента.
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Конкурс "Енолог на годината" 2008

Мнениеот last_hopes » Чет Дек 03, 2009 10:32 pm

Ами хубаво, значи преди съм останал с правилно впечатление, че идеята за "Конкурс на годината" всъщност няма кой знае колко почитатели...
last_hopes
 


Назад към Съюз на Енолозите в България

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron