загрибване или закопаване???

Модератор: ilu6a

загрибване или закопаване???

Мнениеот ilu6a » Чет Дек 11, 2008 12:44 pm

моля кажете каква е тази процедура как се прилага за по разпространените видове формировки -чашовидна ,нисък и средностеблен Гюйо и Роая.
Благодаря на всички които откликнат предварително!
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София

Мнениеот dimov » Нед Дек 14, 2008 9:11 pm

За какъв тип загрибване говорите и с каква цел? Аз познавам 2 типа загрибване:

1. Загрибване в основата на стеблото (многогодишна дървесина). Практикува се основно:
- на млади лозя в процес на формиране, при които стеблото още не е достатъчно здраво и устойчиво на ниски зимни температури. Целта е запазване на бъдещото стебло или евентуално при измръзване на очите, запазване на вегетативни звена в основата.
- на формирани лозя (след 5та година) може да е част от есенната почвообработка. Целта е както влагозапасяване, така и предпазване от ерозия или прекомерно задържане на вода (заблатяване и последваща асфикция). Важно е отгрибването да се извърши навреме, за да се избегне образуване на росни коренчета над мястото на присаждане.
Такъв тип обработка се практикувала традиционно в Медок (ляв бряг на Гарона, Бордо). Междуредието е било 70-90см - ширината на един вол, с чиито плуг се е загрибвало и отгрибвало.

2. Загрибване (цялостно) на плодните звена с цел запазване от измръзване при ниски зимни температури. В региони като северна България, където минималните температури падат под -15 градуса, се практикува за да се запази както лозата, така и реколтата. Заравят се изцяло (или частично) чепове и плодни пръчки. МНОГО Е ТРУДОЕМКО!!! След гроздобера трябва да се извърши резитба и после загрибване преди падане на температурите и снеговалежи. Отгирването също трябва да е рано, заради риск от зарази и загниване на плодните звена. Практикува се само при нискостъблени формировки!


Загрибването може да се извършва механизирано (с плуг) или ръчно (с мотика). Отгрибването също може да е механизирано (или поне частично), но е значително по трудно и по-често се извършва ръчно - доста е трудоемко!
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

северен район

Мнениеот ilu6a » Пон Дек 15, 2008 3:06 pm

Питането ми е ,защото имам намерение да засадя 50-тина лозички от сорта Пино ноар в района на Ловеч-за да бъда по точен по средата на пътя Ловеч - Троян.Там е имало температури под -15градуса,но за сметка на това лятото е дълго и топло!Та се питам бих ли могъл при този климат да ги опазя при една чашовидна формировка или някоя нискостъблена?
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София

Мнениеот dimov » Пон Дек 15, 2008 5:29 pm

При 50 лозички, добро желание и липса на страх от "агро-фитнес", загрибването няма да е голям проблем :lol:
Ако са повече, обаче, помислете дали ще желаете да пехвърляте тонове почва в мразовитите и кални дни на късната есен и ранната пролет.

Пино ноара е добър избор - един от най-студоустоичивите сортове :!:

Бих ви посъветвал формировка чаша (ниска), т.нар " на кютюк", но с конструкция в редове. Лесно се загрибва.

Лесно се загрибва и нискостъблен Гюйо - плодните пръчки се привеждат и заравят, за улеснение може да ги защипете със скоба (чатал) от метал или дърво.

Може да изберете и резитба ШАБЛИ http://www.viticulture-oenologie-formation.fr/vitioenoformlycee/taille3t0304/reglementation.htm- характерна за Шабли и Шампан. При нея или някоя друга може да загрибвате частично - ще оставяте на ниско в основата чеп и/или плодна пръчка, които ще загрибвате, а останалата част ще е на открито. Така, ако откритата част измръзване, лозата ще отцелее и ще имате реколта, но много малка. Ще възстановявате за следващата година. Труда е по-малко и си струва, ако не измръзва всяка година.

http://www.viticulture-oenologie-formation.fr/vitioenoformlycee/taille3t0304/reglementation.htm - на тази снимка е показано как да оставим един чеп на ниско, който може да заравяте.
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот dimov » Пон Дек 15, 2008 5:38 pm

:lol: Днес минах оттам! Май има лозово насаждение вдясно, между Ловеч и разклона "Абланица", посока Троян. Стори ми се, че е в ниското, на непроветриво и влажно място. Избора на добър терен е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН, с добро изложение, проветрив и с добър дренаж! При добро изложение може и да няма нужда от загрибване. Ако е стар лозарски терен, не се колебайте, но ако преди терена не се е ползвал за лозя, а за царевица, да речем, сигурно си има причина!
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

избор на място

Мнениеот ilu6a » Вто Дек 16, 2008 9:37 am

Като цяло местноста е в нещо като ждрело,но конкретно дворното място място което съм избрал е слънчево и проветриво ,но не и ветровито.Нищо не е садено там,вероятно близките 20 а може и 50 години.Поради тази причина ,а и нещо не мога да открия разсад Пино ноар ,май ще отложа саденето за есента на 2009.През това време спокойно ще подготвя дупките,третирането с/у плевели,а дали не и с/у телени и сиви червеи?,торенето им ,а и до есента все ще намеря 50-60 корена от желания от мен сорт-надявавам се.Агро фитнеса не ме плаши,по отношение на загрибването!!!
Много благодаря за изчерпателните отговори, и ако има още някой полезен съвет ще се радвам да го чуя-благодаря Ви.
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София

Мнениеот dimov » Сря Дек 17, 2008 12:31 pm

В никой случай не третирай срещу червеи!!!!! - Червеите не вредят, а напротив структурират почвата! Третираната почва умира, а мъртвата почва е грозна и неплодородна! Мисли за почвата и за баланса в природата, а не коя безобидна твар да изтребиш. От подобни третирания печелят само корпорациите производители на пестициди, а губят:
- естествените защитни механизми на насаждението
- качеството на продукта
- екосистемата на твоя двор
- ти и твоето семейство, които вдишвате "целебните", но канцерогенни препарати с черепи по опаковките.

Вярваш ли, че щом няколко милиграма убиват плъх е безвредно за теб? Вярваш ли че след изтичане на карантинния срок, веществото изчезва като с магическа пръчка? Как ли ще ти повлияе едно вдишване на концентрата, докато го разтваряш в пръскачката, щом няколко милилитра, разтворени 100 кратно и разпръснати на 1 декар изтребват всяка твар? А как влияе на твоите деца?

Третирането на плевелите за 50 корена извърши с МОТИКА!

После обърни мястото на колкото "лизгара" можеш!
Сега (есента) се засажда само картонаж!

Засаждане със стандартен материал се извършва пролетта, от края на периода с риск за измраъзване (ако загрибнеш може и по-рано, после ще отровиш) до средата на юни (ако е след края на април, може да се наложи да поливаш) . До тогава ще намериш материал!!!

Има доста производители и вносители! Института по Лозата и Виното в Плевен произвеждат и продават, ще има на Аграта и на Винария, по агро-аптеките,

адреса на пепиниерна Мерсие за България:
Mercier Bulgarie - Contact : Dimcho RAINOV et Emil RAINOV
Olympi Panov 25 Str. Etag.4, Office 8
7000 Ruse - Bulgarie
Tél./ Fax. 00 359 82 826 433
Mobile : 00 359 886 623 185
E-mail : rainov2000@yahoo.co.uk


Ф.И.А.Л. - Произвежда сертифицирани сортове лозов посадъчен материал.
Aдрес:
София 1504, бул. Евлоги Георгиев 173, ет. 2 Тел/Факс: 02/946 16 59, 944 86 99

Виком-97 ООД
Лице за контакти:
инж. Петър Чивийски
Aдрес:
София 1505, ул.Алеко Константинов 51 Тел.: 02/943 19 76
Е-mail:
petar.chivi@mbox.bol.bg
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот ggeonik » Сря Дек 17, 2008 6:22 pm

изцяло подкрепям димов преди да го създадеш това лозе помисли добре защо го създаваш дали да береш тонове грозде ида експлоатираш земята и лозето да тровиш земята и себе си с отрови или да СЕ наслаждаваш на сътвореното от твоя ум и труд ако е второто ще се почустваш наистина щастлив човек .ОБИЧАИТЕ ЗЕМЯТА РАСТЕНИЯТА ЖИВОТНИТЕ БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛИШ.КОЛКОТО ДО ХОРАТА ТУКА ВЕЧЕ СТАВА СЛОЖНО. УСПЕХ.
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

за третиранията с преперати

Мнениеот ilu6a » Сря Дек 17, 2008 10:23 pm

До колкото знам ,още малко може да се каже за миграцията и натрупването на различните химически съединения и елементи в различните части на растенията,но като цяло аз се радвам да чуя такова мнение по въпроса от човек занимаващ се професионално с подобни проблеми.Лично аз се интересувам как може максимално да се намалят всички третирания с преперати!
Уважавам мнението Ви за пролетното засаждане на лозичките,но защо във всички книги пише че есенното засаждане е по успешно ,добро за лозичките?
Г-н Димов ,благодаря за отделеното внимание и линкове със сигорност ще се възпозвам от някой от тях.
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София

Мнениеот dimov » Чет Дек 18, 2008 11:28 am

Вярно е, че прихващаемостта есента е по-голяма, но тук става дума за "КАРТОНАЖ". Това са лозички вкоренени в кофички с почва, обикновено от биоразградима материя. Те, обаче, са по-скъпи и по-трудно се намират. Често се правят само по поръчка. Стандартен сертифициран лозов посадъчен материал се засажда само пролет.

Подробна информация и съвети за засаждането може да получите от пипиниерите или от доставчиците на материал. Съветвам ви да се свържете с Института в Плевен. Той ви е близо, а там работят много добри и опитни специалисти, които могат да ви посъветват. А имат и много богата библиотека с лозаро-винарска литература, ако ви интересува.
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

пролет

Мнениеот ilu6a » Чет Дек 18, 2008 3:15 pm

Да ,ще се възползам от специалистите в Плевен.
Радвам се ,че ще садя на пролет ,тъй като съм си поставил за цел да направя това малко лозе ,а не ми се чакаше есента на 2009.Само че за сега срещам пречки с разсадния материал, никой няма или не може да ми осигори такова малко количество.За сега само от едно място ми отговориха утвърдително ,но чак на Винария това май беше около 22 март-дали няма да е късно саденето тогава?
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София

Мнениеот dimov » Чет Дек 18, 2008 6:23 pm

Не, не е късно :!: Точно това е идеалното време, а може и по-късно. Всъщност по-рано от това не е желателно - риска от измръзване и неприхващане е по-голям.

Като ги вземете трябва да ги засадите доста бързо (в рамките на няколко дни). Материала през зимата и докато не се засади се съхранява при специални условия - в хладилници.

Интересувайте се както от клона на сорта, така и от подложката! Подложката е много важна!

Засадете, така че спойката (мястото на присаждане, където калусът е покрит със специален восък) да остане на няколко сантиметра над нивото на почвата. После засипете с камарка фина почва, която ще трябва да отровите, щом отпадне риска от измръзване ( около 10-15 април)..
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

въпрос

Мнениеот ilu6a » Чет Дек 18, 2008 8:12 pm

Аз се извинявам,обаче при условие ,че купувам Пино ноар-какво означава клон на сорта?За подложките,четох доста неща, но горното понятие не ми говори нищо.
А при закупуването им ,вероятно ще почна да ги засаждам още на следващия ден-трябва ли да ги подържа във вода известно време?
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София

Мнениеот ggeonik » Чет Дек 18, 2008 10:48 pm

не мисля че пинотноар е най подходящиият сорт за мястото което сте избрали за лозе това е по скоро предизвекателство за винарите отколкото за лозарите това е много труден сорт за отглеждане деликатен раним труден за отглеждане да вярно студоустйчив така че даже няма и нужда от загрибване отново ви питам защо искате да го създате това лозе и точно от пинотноар
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот sstan » Пет Дек 19, 2008 8:38 am

:D Там логично идва въпросът от каква гледна точка ще гледаме на това лозе: винарска или лозарска. Струва ми се че това е една доста обширна тема върху която има какво да се помисли у нас.
Ако е решил да прави вино, смятам че не е лош избор. Дегустирал съм Пино от този регион и наистина се получава добре.
Относно клоновете , най-общо казано всеки сорт си има различни клонове, които обикновенно се обозначават с номера. Например Шардоне има мисля че над 35 клона като всеки един е подходящ за различни цели. Например 95, 96 са клонове за качествено грозде от което да се правят сериозни вина. 75, 78 пък са клонове селктирани за големи добиви.
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Следваща

Назад към Въпроси и отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron