Дегустации на Конференцията в Приморско_08

Важни съобщения за потребителите на форума, предложения, коментари, оплаквания...

Модератори: dcv, ilu6a

Дегустации на Конференцията в Приморско_08

Мнениеот nikolay » Вто Юни 10, 2008 6:41 pm

Здравейте,
отдавна се каня да напиша нещо за дегустациите на тазгодишния семинар в Приморско. На тема "Всичко за виното" обаче не мога да прикача резултатите, за това пиша в тази тема. Най-общо участниците в дегустацията - енолози горе долу от цялата страна бяха разделени в 8 отбора. Дегустираха се вина - анонимно, като всеки отбор поставяше дегустационна оценка и предполагаема цена за виното, което дегустира. Така от всички 8 отбора се оформяше средна оценка и средна предполагаема цена. След всяко вино то се разкриваше, заедно с изчислената средна оценка, средна предполагаема цена и реална продажна цена. Всички вина бяха закупени от търговската мрежа.
резултатита може да видите сами. Все още според мен работим в много тесен диапазон на 100 балната с-ма. Вина, които различаваме с 2-3 единици, ценово ги отличаваме с пъти, което е лишено от логика. Все пак може да се види, че ценообразуването на някои фирми кореспондира с общото усещане на присъстващите на дегустацията, а при някои фирми желанието за бързи доходи или надценяването на собствената си продукция доминира. Както един от участниците в дегустацията каза на края - оценката и цената, която поставят тези около 80 души е доста по-реална и по-истинска от тази на която е купено виното.
Всъщност вижте резултатите и може да покоментираме по въпроса.
поздрави на всички
Прикачени файлове
VINO i TABL..ppt
(637.5 KiB) 664 пъти
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот sstan » Чет Юни 12, 2008 1:18 pm

Засъжаление не присъствах, но като гледам резултатите ми прави впечатление че най-високо оценени са двете чужди вина. Като цяло оценките са сравнително ниски 79-83, в същото време ако се не лъжа има вина които са добре оценени на различни други дегустации...
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот nikolay » Вто Юни 17, 2008 9:05 am

На истина най-добре бяха оценени двете не български вина. Имаше обаче и две български, които бяха със същата цена като тези на чуждите. Т.е. по цена вече ги стигаме, жалко че и по съдържанието в бутилката не го правим:) Що се отнася до оценките - затваряме ги в много тесен диапазон и това си струва да се коментира и според мен и да се промени. Иначе за това че същите вина са получили по-високи оценки на други дегустации мога да кажа, че според мен тези, получени на тази дегустация са много по-реални - първо, защото са средна оценка от много индивидуални, второ - това са вина от търговската мрежа, това са вина, коиото си купува и всеки потребител. В повечето други дегустации (да не кажа във всички), особено комерсиалните, вината се предоставят от производителите:)), а такива вина най-често са по-различни от тези, които са на рафта в магазина.
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот Alambik » Вто Юни 17, 2008 9:34 pm

Не виждам най-добрите БЪЛГАРСКИ вина на тези дегустации! Не мисля, че чуждите вина са по-добри!!! Ако някой от Вас се постарае поне малко без шефа му да се меси, мисля, че резултатът ще е друг!!! :D
Alambik
 
Мнения: 93
Регистриран на: Съб Дек 29, 2007 10:49 pm
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот sstan » Вто Юни 17, 2008 10:24 pm

Да но на тази дегустация не беше идеята да са най-добрите. Наистина обаче работим в много тесен диапазон на оценки ...Въпросът е какво може да се направи по въпроса.
Несъмнено ще има и доста които не са съгласни с това :)
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот vinoirakia » Вто Авг 19, 2008 5:05 pm

Според мен другото лице на проблема е в долната граница ,която се появи от някъде.
80 точки.
Това е.
Някак си всички започват от там нагоре да оценяват. А това няма логика и не е хубаво. Вино за 4-5 лева получава 80 точки, а вино отлежавало в бъчви и с много достойнства 84 да речем.
Защо стана така, къде отидоха 70-75 точковите вина?
Не ми се почва война, но един от виновниците е списание Бакхус.
Това списание сигурно е от 8-9 години на нашия пазар и е единственото специализирано за вино. Е , по едно време силно залитна към ресторантството, но взе да се завръща.
И какво като се завръща.
Налага по свое усмотрение вина. Омръзна ми да чета между редовете за да открия кое вино не става. Не че има такова , ако четеш за дегустациите им.
20-30 вина спокойно ги събират в 5-6 точки. Отправната точка естествено е 80 точки.
Искат да не обидят технолози и изби.
Но като ги дадем същите вина на международни конкурси, познайте колко вина могат да преминат сребърния праг.
Друго което е неприятно е анонимността. Тя не помага.
Не можеш да искаш да формираш потребителя към дадено вино и да се криеш.
И СЕБ се бяха покрили, ама ги изкарахме. :D
Сега е ред на Бакхус. :shock:
Не е хубаво дегустационния екип на единственото полупрофесионално издание за вино в България да се е покрил като марксистка група през 42 година в Берлин.
Трябват имена. Хората които са дегустирали това вино.
Някой може да си помисли , леля Пенка чистачката, бай Марин охраната и шофьора също удрят по една чаша и си дават мнението. Защо не. Важното е да им видим имената.
Технолозите, от една страна повлияни от Бакхус, а от друга не искащи да обидят колегите си също не искат да паднат под 80 точки.
И добре си живурка българското винарство – и вълкът сит, и стадото цяло.
Докога? :cry:
Хубаво ли е това?
Според мен не. Трябва да се казва истината, за да може човек да се амбицира и да направи нещо по хубаво. Като четеш и ти казват какви хубави вина си направил, се отпускаш и затъваш в розовото еднообразие. :oops:
Я да се стреснем малко.
Нека пишат хубави работи, но важното е и да има покритие.
Пък от друга страна знаем се какви хорица сме българските технолози. :cry:

Не исках да почвам така срещу Бакхус, ама така стана. Може и да не съм прав и ще се радвам да ме разубедят.И това очаквам да чуя-"Анонимността на интернет кара някои хора да си избиват комплексите с подобен род "словесна" агресия" - няма проблем.
Единственото което искам е:

ВЪРНЕТЕ МИ 70 ТОЧКОВИТЕ ВИНА.
Или поне 75 точковите.

Благодаря.
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот sstan » Пет Авг 22, 2008 7:35 am

За съжаление в днешно време почти навсякъде водещи са финикийските знаци. И тук е така, а и те са си един вид монополисти и могат да си го позволят. Така е и с голяма част от конкурсите и то не само нашите. Схемата е проста колкото повече доволни -толкова сигурни участници следващия път.
Отдавна се чуват мнения от различни места че имаме проблем с оценяването по тази 100-бална система но засега толкова. Всъщност тя в момента е 80-100-бална.
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот Alambik » Чет Авг 28, 2008 6:35 pm

Тя, работата с дегустациите стана като народната поговорка "Много баби -хилаво бебе"! Опази ме Господ, че не станах винар, а се насочих към дестилация и ректификация. Там "колегите" са по-малко и точките също, както и капацитетите в тази област! :lol: Поне не се червя от работата и продуктите, които излизат и са излязли от мен! :D :wink:
Alambik
 
Мнения: 93
Регистриран на: Съб Дек 29, 2007 10:49 pm
Местоположение: Plovdiv


Назад към Съобщения и коментари

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron