Становище на СЕБ

Раздел отделен специално за съобщения, предложения и коментари свързани с дейността на СЕБ

Модератори: ilu6a, SEB

Становище на СЕБ

Мнениеот SEB » Съб Май 10, 2008 3:05 pm

Измина повече от месец от тазгодишното изложение Винария 2008.
В прикачения файл може да видите становището на Съюза на Енолозите в България относно начина на провеждане на НАЦИОНАЛНИТЕ ДЕГУСТАЦИИ ЗА ВИНА, РАКИИ И ВИНЕНО БРЕНДИ.
Прикачени файлове
stanovi6te na SEB otnosno konkyrsa Vinariq.doc
(31.5 KiB) 1381 пъти
SEB
 
Мнения: 45
Регистриран на: Пон Апр 14, 2008 12:58 pm

Мнениеот Alambik » Съб Май 10, 2008 8:53 pm

То предложението е супер ама дали ще му се обърне внимание! Наистина трябва да се вземе от търговската мрежа във вид на бутилки и да се оценява, а не хиляда златни медала на "едно и също вино разделено в 2 резервоара и леки корекции" :D . Нещо беше изписано и за комплексна оценка от търговци, любители и т.н. Супер!!! 8)
Alambik
 
Мнения: 93
Регистриран на: Съб Дек 29, 2007 10:49 pm
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот dimov » Нед Май 11, 2008 9:30 pm

И аз съм долу-горе съгласен с предложението, но мисля че основната цел на организаторите трябва да е да осигурят максимално добър климат за ползотворни контакти между изложители и посетители. Все пак Внария е преди всичко изложение, а дегустациите са само съпътстващо мероприятие и основната цел на такова мероприятие е да промотира изложителите и реколтата пред едри търговци и журналисти.
За мен, дегустациите в този вид (проби, а не бутилки от готови партиди) имат смисъл, ако след това се организират т.нар. открити дегустации, където клиенти и журналисти да могат да добият лесно представа и да се ориентират относно новата реколта.
Подобни са дегустациите 'примьор' в Бордо в началото на април. Те са резервирани за реномираните шата, чиито вина отлежават в барик около година и половина, тоест изложените вина ще бъдат бутилирани след най-малко 1 година. Целта е да се продадът максимално вина 'на зелено' и да се определи цената на реколтата. Пълчища винени журналисти, начело с Робърт Паркър пишат точки и анотации, а търговците търсят изгодни удари. Много ясно, че пробата е една - най-добрия барик, специално 'напудрен' за случая. И основната работа на 'великите' енолози-консултанти е така да напудрят въпросния барик, че Паркър да даде много точки. И щом има много точки и добри анотации, продажбите са в кърпа вързани, а цената хвърчи нагоре!
А такъв вид конкурсна дегустация, в която се отценяват готови, бутилирани партиди и се присъждат медали, в България все още няма и защо да не се направи независимо от дегустациите на винария. Организатор би могъл да бъде СЕБ! Един такъв конкурс може да е доста доходоносно мероприятие - за участие се плаща такса, а и после на победителите се продават лепенки-медали да лепят на заслужилата партида. Все пак и разходи има, а и организацията не е лесна работа, но СЕБ е организация, която вярвам, има потенциала да я организира. А и полза ще има, най-вече от това, че СЕБ ще добие по-голяма популярност!
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот vinoirakia » Нед Май 11, 2008 10:06 pm

Перфектна идея Димов.
За СЕБ си.
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот sstan » Пон Май 12, 2008 7:28 am

Alambik написа:То предложението е супер ама дали ще му се обърне внимание!

Определено ще стигне до тях. За внимание едва ли ще му обърнат, но това не значи че СЕБ трябва да си трае.

В случая се визира именно Конкурса, който се организира от НЛВК. Относно цялото изложение съм напълно съгласен, но там голяма роля мисля че играе и панаира с начина на провеждане на Винария и хората към които ще е концентрирана. При нас просто е "осигурена" изложбена площ.
Много добро предложение определено има какво да се помисли върху него.
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот dimov » Пон Май 12, 2008 11:21 am

Съюза на Енолозите на Франция организира доста такива конкурси - и престижни и по малко престижни, и международни и регионални(Vinalies, Mondial du Rose, Grand vins du Sud...); основното е че са източник на доходи.
За да бъдат мотивирани участници да пращат проби(и да плащат за тях), обаче, освен организация е нужна и комуникация :!: относно победителите. На всички нива! Всеки да разбере кои вина СЕБ е отценил най-добре, а от това биха имали полза и производители и търговци и крайния консуматор.
За целта, обаче, трябва и друг ресурс - персонал. Декември стана дума, че има нужда от квалифициран човек на пълен работен ден, но трябва да се осигури достойна заплата. Ето това е пример за още една дейност за човек на евентуален такъв пост, освен Енотеката и поддръжка на бъдещия сайт на СЕБ.
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Re: Становище на СЕБ

Мнениеот stoichowinemaker » Сря Май 14, 2008 11:09 am

SEB написа:Измина повече от месец от тазгодишното изложение Винария 2008.
В прикачения файл може да видите становището на Съюза на Енолозите в България относно начина на провеждане на НАЦИОНАЛНИТЕ ДЕГУСТАЦИИ ЗА ВИНА, РАКИИ И ВИНЕНО БРЕНДИ.

Уважаеми колеги,
Бъдете сигурни, че никой няма да Ви чуе. Становището е свалено едва петнадесет пъти и ако разчитате УС на НЛВК да го прочете от тук, изобщо не е сериозно. А и така написано, няма никаква лексикална форма на становище. Не е подписано дори. Отделно от това изобщо не е аргументирано и убедително. Когато му придадете сериозен вид и спазите стила на подобни обръщения, е редно да го изпратите до камарата, агенцията и до министъра. Иначе няма смисъл. Звучи плахо и ненатрапчиво.
Отделно за съдържанието не съм съгласен почти с нищо, освен с основната идея- на Националните дегустации не се състезават реални вина. Предложенията Ви обаче колеги не възприемам. В България НЯМА независими енолози, НЯМА винени журналисти, пък да не говорим независими, сомелиери да оценяват си е тъпотия-не им е това работата.Има платени издания, пълни с платени статии и всякакъв Пи Ар на силните на деня. Чужди дегустатори ли? Май сте забравили изцепките на Джансис Робинсън от преди години или тези на германеца Руфли. Е, припомнете си ги и после искайте чужди дегустатори. Дегустирал съм на много форуми и за сега най- прозрачна, открита и близка до реалността е схемата на Винен индекс. Поне в реално време разбираш какво става и можеш да спориш, да коментираш, да сравняваш собствените си критерии с тези на другите, или просто да станеш за смях. Но да не се отклонявам от темата. Ако становището Ви е сериозно, направете го да звучи сериозно и не забравяйте, че шефовете Ви, за които работите са жадни за медалите и ритоните на Винария. Те са НЛВК и те трябва да превърнат националните дегустации в конкурс на реалните български вина.
stoichowinemaker
 
Мнения: 32
Регистриран на: Чет Яну 24, 2008 4:55 pm

Мнениеот nikolay » Сря Май 14, 2008 8:44 pm

що се отнася до становището на СЕБ, мисля че дори то и да има подходяща според Стойчо "лексикална форма", пак няма да има интерес от страна на НЛВК. От една страна, защото и на новия и щеф, въпреки че ми е колега от Унивеситета според мен, му е през х....., това което се случва във винарския бранш, от една страна и защото наградите "са нужни" на основните поддръжници на Камарата, но и защото когато хората от бранша - колегите, често говорим като лица, които не ни засяга : "СЕБ да направят", "онези да направят", "тези да дадат..." . Всички Вие (и ти приятелю Стойчо), често говорите като хора, които нямате нищо общо със СЕБ, а все пак сте част от него. Често подмятанията и недоволството са когато има лично засегнати, но на следващата година те пак са в дегустационните комисии, пак има награди за шефовете им и всичко отново е ОК.
Що се отнася до начина на провеждане на Националните дегустации, аз също считах, че трябва да се дегустират реални проби т.е. реални пазарни продукти. От колеги, чувам обаче и другата противоположност - че участието с проба на Винария е и начин да получиш оценка за виното си. Склонен съм да приема и това мнение. Още повече, че през последните години се появяват и много нови фирми, които на истина искат да получат "оценка" за виното си (между другото вината, които организаторите на Винария предоставят на нашата катедра за обучение на студентита са точно такива вина, но както и да е). Съществуват и двата типа дегустации и може би Винария трябва да ги съчетае, но да бъде регламентирано кое вино в коя категория участва. А за дегустационната комисия - мисля че участието на журналисти и изобщо хора, които не са точно в бранша е добра идея. Често производителиоте на виното при оценката влагат и емоция, причината за която обаче е "извън" самото вино и консуматорите не ги интересува, а виното в крайна сметка е за тях. Още повече, че участието в такъв тип дегустация е един вид изпит за самия дегустатор и способностите му, така че ако някои има притенции за качествата си на дегустатор ще може да ги провери. Разбира се няма как при големия брий проби, дегустациите да са като във Винен индекс, защото на Винария се дегустират 4 пъти повече проби на ден и това е тема, върху която организаторите трябва да се замислят. Все пак Винария според мен остава най-големия форум за вино в България и е по-полезно за всички ни тя да съществува и изразеното мнение според мен е в насока как тя да съществува по-добре, а не против съществуването й. Ще е супер ако някой който го интересува това да изтегли становището и да го допълни със собственото си мнение.
поздрави на всички. Извън темата - лятото идва и това е супер :D
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm


Назад към Съюз на Енолозите в България

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта

cron