поздрав от Поморие

Тук е мястото за дискусии, коментари и проблеми относно елексира наречен ВИНО

Модератори: dcv, ilu6a

поздрав от Поморие

Мнениеот Vanya » Пон Апр 07, 2008 12:00 pm

Здравейте,
Колегите от "Черноморско Злато" честитим на всички спечелените награди на ВИНАРИЯ 2008.
Благодарим за поздравленията ,които получихме от добронамерените колеги за нашия голям успех в Националните дегустации-Златен Ритон, 22 златни медала, Голям Златен Медал на ракия Бургас 63 Барел и Златната бъчва.
Успех на всички в следващите винарски конкурси.
Vanya
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пон Апр 07, 2008 7:48 am

Мнениеот sstan » Пон Апр 07, 2008 12:12 pm

Здравей,
Добре дошла в нашия форум и благодаря за поздравленията.
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот D&K » Пон Апр 07, 2008 9:10 pm

здравейте, кога и къде мога да опитам (да си купя) от вината ви наградени със златни медали :D
Сигурно ще направите нова серия-може да я кръстите "златната" :twisted:
D&K
 
Мнения: 41
Регистриран на: Съб Мар 15, 2008 8:47 pm
Местоположение: Тутракан

Мнениеот vinoirakia » Вто Апр 08, 2008 2:34 pm

Да бе, да.

И трябва да дегустираме с някой от дегустационната комисия, които да каже че това са същите проби.
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот D&K » Вто Апр 08, 2008 5:26 pm

поста ми беше ироничен, сигурен съм, че никога няма да видим тези наградени проби в търговската мрежа, т.е. наградите от Винария в този им вид са изкривени и нереални, награждават се вина ФАНТОМИ, проба х, проба у и т.н. ДОКОГА???
D&K
 
Мнения: 41
Регистриран на: Съб Мар 15, 2008 8:47 pm
Местоположение: Тутракан

Мнениеот Vanya » Сря Апр 09, 2008 7:45 am

Здравейте,
Иронията си пренесете в темата Винария 2008, където недоволните критици на конкурса НД изразяват мнения.
Моят поздрав е отправен към колегите уважаващи конкурса, себе си и конкурентите.
Все пак ще отговоря на колегата ,ако е такъв на "ироничния" му въпрос.
Вината ни може да си купите в големите търговски вериги - серията Golden Rhythm. Villa Ponte и в най-скоро време и "златната" серия.
Vanya
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пон Апр 07, 2008 7:48 am

Мнениеот D&K » Сря Апр 09, 2008 8:34 pm

серията Златен ритъм, не беше ли преди това златен ритон :D , това е малко като маратонките адибас, но вие си знаете.
Конкурса е абсурден, твърдя го като любител на виното, ако не зачитате мнението ми, послушайте чужденстранните специалисти, всички от тях, които бяха на Винария се хванаха за главата как може да се оценяват ПРОБИ !!!
Медалите вече девалвираха, на никой не му пука вече кой ги е спечелил,в резултат всяка година все по малко от добрите изби участват в дегустциите, но ако в Черноморско злато сте горди от резултатите си, честито!

пп. не съм колега!
ппп. не се интересувам от понтето и ритъма, гарантирате ли, че ще пуснете 22-та златни медалиста :wink: ама всичките 22? с медалите на бутилките??
ппп. 22 златни медала от колко проби ако не е тайна...100-120???
D&K
 
Мнения: 41
Регистриран на: Съб Мар 15, 2008 8:47 pm
Местоположение: Тутракан

Nagradi

Мнениеот snejana42 » Сря Апр 09, 2008 9:48 pm

Здравейте ,колеги Ванче, аз май не съм Ви честитила наградите .Браво ,само искам да те питам - имате ли премии технолозите за това ,че сте направили такива проби.Ако имате парични награди - евала на Петя Славова.А сега аз имам специално мнение по конкурса и да ви го кажа - пълна порнография е всичко .Извинете за думата.И дано тази година да съм убедила вече шефовете си да не участваме повече в тези ненормално устроени конкурси.Не може да има две комисии ,половината от вината да се гледат от едната ,половината от другата и в крайна сметка две ниски и две високи оценки да отпадат и виното да се оценява от 3-4 човека .И като ти се случи някой ,който не е много в час и познай кога ще се оцени правилно.На международните конкурси това са абсурдни неща 20 човека оценяват и всичките им оценки влизат.При това никой не търси да си познава вината и да забива другите.Знаете ли какво наблюдавах при вината ,които сме изпратили - всички са с оценки от 82- 84 .Е аз бях пратила вино и за по-малко ,за да ги видя какво ше му дадат - ами пак 82 .Абе пълна порнография както ви казах.така че колеги АКО МОЖЕТЕ ДА УБЕДИТЕ ШЕФОВЕТЕ СИ - НЕ ИЗПРАЩАЙТЕ ПРОБИ - просто няма смисъл - дайде ги тук и ще ви ги оценим - 82 ,82,5 :83 и т.н Ами има много неща ,които не ми харесват ,ама много дълго става .Друг път още .
snejana42
 
Мнения: 46
Регистриран на: Сря Ное 07, 2007 7:44 am

Мнениеот nikolay » Чет Апр 10, 2008 7:16 am

Здравейте,
според мен няма смисъл от заяждания. Аз мисля, че в Черноморско злато са доказали, че могат да правят чудесни вина, както и в много други български изби. Споделям мнението на Снежана и много други - объркан е самия конкурс и регламент. Комерсиализацията му и многото проби водят до това на ден да се дегустират много вина, което пък намаля обективността. Стремежа да се икономисва от всичко ограничава броя на специалистите в дегустационните комисии. Да се дегустират "проби", а не търговски вина наистина вече според мен е излишно. Стремежа да няма недоволни води то това медали да има за всички и да се раздават тази година с кутии, догодина може и с чували, което пък ги обезмисля. С една дума - има много неща за корегиране, за да не изгуби този конкурс смисъл, както вече започва да се случва. Но и аз считам, че едва ли организаторите ще променят нещо.
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот vinoirakia » Чет Апр 10, 2008 12:25 pm

Чудя се къде от двете теми да пиша, но тук ще е .

Айде стига ревахте. Тези работи се пишат преди винария, а не сега.
Всеки чака да види дали ще спечели нещо, надява е тайничко и някой като му вземе медалите почва да се вайка.
Правилата на конкурса се знаят отдавна и който не му харесват - да не праща проби.
Като пратите проба на чужд конкурс и нищо не печелите, надали почвате да се оплаквате от него.
Всеки има по-голямо доверие на чуждите дегустации, отколкото на нашите дегустатори. Кои и как избира дегустаторите също намирисва.
Поне 50 процента са едни и същи всяка година или през година.
Кой е виновен - много са, но без конкретни имена.
Не защитавам тези които са ги измислили тези Национални дегустации.
Искам първо ниеда се видим и тогава да говорим.
Лошото е , че както каза Николай ,нищо няма да се промени - кучетата си лаят - кервана си върви.
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот katia » Чет Апр 10, 2008 7:23 pm

Поздрави на всички, които имат и които вярват, че могат да имат медали. Понеже направих коментар-анализ в темата "Винария 2008", се включвам и тук с едно по-лично и емоционално мнение.
Нямам нищо против този конкурс, в който всеки прави своя избор дали и с какви вина да учавства. Това, което написах като впечатления след Винария бе по-скоро тази част от моите мисли, които правят анализ на ситуацията. А в тази тема мога да подходя по-емоционално.
За мое голямо съжаление тази година за първи път почувствах умора от Винария и всички съпътствъщи я мероприятия. Няма я при мен еуфорията от предишните години. Честно казано предпочитам да стоя около вината в избата през това време и да се вълнувам от техните нужди, отколкото да се суетя в този панаир. Но нали съм си от Пловдив, единствената основателна причина за мен да бъда там бе - в къщи съм си с моите близки, а и мога да се видя и с някои приятели. С две думи "Густо майна!"
По отношение на конкурса - не оспорвам медали и Ритони. Само намеквам, че има нужда от промяна, която да отрази адекватно бързите промени при винопроизводството.
Преди доста години се снимах с един Ритон и вече не ми е проблем.
Медали и награди от международни конкурси ме радват и вълнуват донякъде, но най-много на този етап ме радва обаждане от клиент /собственик на ресторант, магазин или краен клиент/. Защото в крайна сметка, независимо от наградите, които има едно вино, основното което то носи е послание към консуматора. И в този смисъл ние трябва да се интересуваме от крайния клиент.
Кога, как, къде, по какъв повод, в каква обстановка и с какво обкръжение, храна, настроение...и още други/не знам дали ги градирам точно/...се консумира виното. Това са толкова субективни фактори, които влияят, че като винари и производители да улучим един или два, и нашето вино да създаде някаква запомняща емоция /а пък и някой да се обади след това!/ - е това трябва да ни радва, а пък медалите май са повече да се доказвваме на собственици,шефове и между нас си като специалисти.
Добре е да успеем да се отпуснем от емоциите около медалите. Ако пуснеме медала в съда, няма да ни помогне, виното чака нас, а клиента чака нашето вино.
Успех колеги!
katia
 
Мнения: 227
Регистриран на: Пет Ное 09, 2007 10:28 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот D&K » Чет Апр 10, 2008 7:25 pm

Към вино-ракия
Първо аз съм потребител и търговец и като такъв очаквам от този конкурс да ме ориентира кои са качествените бг вина за годината, за да мога да ги продавам в моя магазин и да съм up to date
Нищо не оревавам!
Никакви проби не съм давал, няма как да го сторя (впрочем баща ми прави едно винце, ама това е друга бира :)))
В този смисъл ако при мен дойде представител на изба х и ми каже, че имат Н-броя медали от винария, за мен това ще носи повече негативно настроение към него.
D&K
 
Мнения: 41
Регистриран на: Съб Мар 15, 2008 8:47 pm
Местоположение: Тутракан

Мнениеот vinoirakia » Нед Апр 13, 2008 7:24 am

Здрасти D&K,

Не знам дали точно този конкурс ще успее да те ориентира за качествените бг вина.
Проблема идва отдалеч. В България няма точно определени дегустатори, няма издадени документи за такива. Едно време имаше един курс към ВИХВП, но тогава по 100 -200 човека го минаха изпита
и не знам дали имаше силата за да отсее дегустаторите.
По принцип дегустацията е много субективен процес. Много.

Не мога и да ти препоръчам сериозен критерии за дегустационна оценка. Наши вина , еднакви, дадени на различни дегустационни екипи са с различни оценки.
На Винен индекс дадохме едно и също вино през 3-4 месеца. Единия път го оцениха 82 точки, следващия 86- а там дегустационната комисия е постоянна, а не като на Винария, събрани набързо като американски филм с ясна цел и постоянно виновни след края на работата им. Ако сега го дадем - чакам 90.
Но според мен именно това е целта на такива дегустации на Бакхус и Винен индекс - да създадат винената култура в България. Дегустациите на винария са по-скоро с имиджов характер за тези които спечелят повече златни медали и Ритони.
Дегустирах част от червените Златни медали и двата Ритона. Белите - по разбираеми причини - не. Останах с непрятно впечетление. Всички вина бяха запарени, нечисти. Аз го имам за дефект - дегустационната комисия - не. Може би е много френско ориентирана.Това се затвърди след като опитах Ритона на стари червени - там имаше Бретаномицес.
Ако това се същите проби , каквито са и на дегустациите - спокойно можем да почваме комисиите.
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот Alambik » Нед Апр 13, 2008 7:59 pm

А бе колеги, разделете 1 резервоар на 4, пратете го като 4 проби и ще имате 4 различни оценки! :lol: А за вината на Винария 2008 нямам коментар, защото не ги опитах, взех си две, Пино ноар и Шардоне-Tracia на Edoardo Miroglio. В пиното определено има какво да се иска, сравнявайки го с френско, а за шардонето-още не съм го отворил. Vinoirakia, не се чуди на новите вкусове относно бретаномицес, нали виждаш колежката Snejana42, че ги издирва под "дърво и камък" за да вкара нещо по-различно, но незнам защо иска да си вкара таралеж в гащите. В момента селекционирам страхотно сахаромицетче, на зърнени суровини дава страхотен аромат на ром, шоколад и ванилия (при твърдофазна ферментация), а като се разреди избива на ананас и др. тропически плодове. Вярно е, че и дрождите са му цаката и едно основно звено от технологиите за вино и ВАН. И какво значи златен медал или ритон-идеална ПРОБА. Нама да забравя думите на Кемилев-"Какво значение има златен медал или ритон, нека да ми се продава виното на цена, която ме удовлетворява, пък нека да ги няма!!!"! И така колеги като има продажби-има пари за всички!
Ама този сайт наистина е доста скучен, само оплюване и нищо ценно.
Alambik
 
Мнения: 93
Регистриран на: Съб Дек 29, 2007 10:49 pm
Местоположение: Plovdiv

Мнениеот vinoirakia » Нед Апр 13, 2008 8:43 pm

Последното изречение е жестоката истина за съжеление.
Зависи какво разбираш под оплюване:
Като бях за първи път в чужбина имах лошия навик да подсмърчам.Баща ми ми направи забележка - за чужденците/ по-културната част/ това е равносилно да си гълташ сополите и е доста невъзпитано. Той ми каза , че това е възпитание от малък и НИКОЙ няма да ти го каже, но мнението за теб се сгромолясва.
Винаги това съм целял с критика / оплюване/ - да кажа на технолога - "А бе нещо не е както трябва". Много е трудно да го кажеш на технолог в очите - повечето се обиждат силно и си правиш " врагове".
Всеки си обича професията.
Стига толкова

Да пием за ИСТИНАТА В ОЧИТЕ
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Следваща

Назад към Всичко за виното

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron