Трифон Зарезан

Всякакви теми, които не са свързани с останалите форуми.

Модератори: dcv, ilu6a

Трифон Зарезан

Мнениеот sstan » Чет Фев 14, 2008 8:03 am

По нашия край днес празнуваме празника Трифон Зарезан, така че честито на всички лозари и винари!
Поздрави и на Трифоновците :D
Сега отиваме да зарязваме и след някой друг ден може да напиша някой ред как е минал празника при нас :wink: .
Прикачени файлове
trifon.jpg
trifon.jpg (50.33 KiB) Прегледано 16427 пъти
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Честито!

Мнениеот katia » Съб Фев 16, 2008 4:46 pm

Празникът мина, но искам да честитя на всички, посещаващи форума започването на новата винарска година!
Колегата ни Марин Димитров, който ми беше шеф в Стамболийски, когато започнах работа във винарския бранш през 1995 година, ми каза че ние винарите не се побираме в една календарна година, защото живота ни минава в календарната и винарската година.
Много пъти след това съм се замисляла над неговите думи, защото усещам как занимавайки се с вино животът ми е изпълнен със събития, които се преливат едно в друго. Започвам календарната година, после новата винарска, но все още съм в старите винарски години с грижите около вината от предишни реколти, с емоциите, които те ми носят и ще продължават да ми носят с тяхното развитие. Разбирам,че живеейки с проблемите на вината в едно календарно време, се намирам едновременно в няколко години.
Но думата ми беше за:
Трифон Зарезан. Това е празникът, на който вълненията ми са подобни както при посрещането на новата година. Както при посрещането на нова година в последните минути в съзнанието ми минават на лента важните събития, които ми са се случили през старата, така се чувствам и на лозето в минутите преди да пристъпим към зарязването. Изреждат се в съзнанието ми събития - радостни и трудни, които са характерни за предишната реколта. И въпреки, че вината не са приключили своето развитие и още не са готови, те си остават в моята предишна реколта, към която ще има още да се връщам и да им давам живот. Идва моментът на празника, в който хващам ножицата и пристъпвам към лозата, за да отрежа първата лозова пръчка. Тогава се моля на Бог да ни даде здраве и благоприятно време, за да е добра реколтата и вече започвам да мечтая за красиво раззеленените лозя и здравите рожби - гроздата.
Това е като новогодишният момент с отброяването на последните секунди на старата година и отварянето на шампанското за наздравицата! Пак момент, в който си давам воля на мечтите за следващата година.
Началото на гроздобера е времето за равносметка - какво сме успяли да направим до този момент и какво предстои да се направи.
До тогава има повече от 6 месеца - мечтите в деня на празника си остават там, идва времето, през което ще се работи за добрата реколта, за да се радваме и на добри плодове.
Пожелавам на всички здраве и успешна година! Дано Бог ни даде слънце и дъжд , тогава когато са ни необходими и да сме щастливи накрая с вложения труд!
katia
 
Мнения: 227
Регистриран на: Пет Ное 09, 2007 10:28 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот sstan » Пон Фев 18, 2008 10:41 am

Браво Катя! Много точно и красиво казано.
При нас имахме късмет и времето беше слънчево, така че празника мина с всичките местни ритуали. Сутринта се извърши тържествен молебен в църквата на града, след което всички жители и гости на града се събраха на площада и под звуците на духовата музика се отправихме да зарежем на лозята. От там отидохме в местността "Върбака"/една поляна/ където е и веселата част с хапване, пийване и музика :wink: . За край на официалната част както винаги остана тържественото шествие по улиците на града, което е една от най-големите атракции на празника. Радвахме се и на много гости между които и една позната на всички ни група от УХТ Пловдив :D. Аз не съм от Сухиндол, но на всеки празник се чуствам някак особенно. Атмосферата е уникална. Освен типичното празнично настроение има и едно чуство на "древност" във всичко /там документирано празника се чества за 144 път/. Усещаш духа на старите лозари и винари от едно време когато в лозята е бил живота на цялото население.
Скоро ще пусна и някоя снимка :D
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново


Назад към Обща дискусия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron