от nikolay » Сря Мар 14, 2007 9:49 pm
С риск да стана скучен на някой ще напиша още нещо по темата, но пък се чуствам пряко засегнат и ОТГОВОРЕН по въпроса, така че няма как:)) Предеи година в УХТ се състоя т.н. Втора Енологична Конференция и на нея лекто беше един човек, който е съавтор на 1/3 от статиите, които съм прочел и и към който изпитвам огромно уважение - Мишел Мотоне. Та той изнесе една лекция, като говореше за неща, които бях слушал още като студент - едва издържах. Преди няколко седмици в BTV говореха за избата в Огняново - как добива е максимум 1,3 кг от лоза и т.н. Ако отворите кой да е по-стар учебник по винарство ще прочетете че изискване за вината КНП е добива на грозде да бъде до 600 кг/дка (при 400 лози в дка това е 1,5 кг от лоза). Формировката на лозите в същата тази изба на "чуждестранния инвеститор в BG" според думите на репортера (да не говорим, че с двете субсидии от SAPARD и "малките" финтове на този т.н. инвеститор може да му е останал и някой лев сле построчване на избата, но както и да е) та формировката е двоен Гюйо. Искам да Ви споделя, че преди доста години когато връщаха земи на село възобновявахме едно лозенце под вещите инструкции на баба ми и познайте тази днес 80 годишна жена каква формировка ме караше да правим - двоен Гюйо като първия ред е на 40 см и всяка пручка, която привързвахме на тела оставяхме на 4-6 пъпки. Просто така са ги карали едно време в ТКЗС-то. Но ако знае възрастната ми баба колко е хонорара на Марк Дворкин ще се подкосят краката й, но както и да е. Та какво искам да ви кажа - и за 10 години да дойдат преподаватели от чужбина те няма да ни кажат "от къде извира найлона". И да чакаме някакво чудо е все едно да чакаме че след приемането на BG в ЕС ще настане рай - наивно нали. Не че аз се страхувам да науча нещо ново (пък може и да се страхувам знам ли:, но така или иначе често посещавам страницата на нашия вече общ приятел winemaking и научавам доста интересни неща от там, а и не само от там, така че Ви я препоръчвам на всички)), но ми се струва че преподаватели от чужбина не е добра идея. Според мен доста от регистрираните хора в този форум могат да кажат доста по-полезни неща на студентите в рамките на една лекция, отколкото който и да е преподавател от друг Университет, или пък преподавател от ВСИ (сега АУ - Пловдив), защото някои от тези хора са направили толкова лозя в BG и в момента се грижат добре затях, че някои техен колега от меката на лозарството и винарството може само да им завижда (няма да споменавам конкретни имена, но мога да го направя). Пък и ние в УХТ, може и нескромно да Ви прозвучи не се оплакваме от липса на заетост по проекти в това число и от поръчители извън BG (и ако трябва да съм по-конкретен от страна, чийто жители живеят с илюзията че се намират в меката на винарството). Някъде бях чел "че ако искаш да обиколиш света по море, не търси най-добрите корабостроители , нито най-добрите моряци, а научи хората около себе си на любов към безбрежното море". Просто, нали. Сега във винарството в BG мисля че има много хора, които наричат себе си професионалисти, най-добри винари и т.н., но дали това е достатъчно? Все пак да не забравяме, че вината от Новия свят не направиха пробив, защото много приличат на френските, а по-скоро, защото се отличават от тях. Но за едно съм безкрайно съгласен - нужно е отговорност и то повече от всякога. Защото ако в предприятията е пълно с "постоянно пиещи техник винари" това не е проблем на знанията получавани в УХТ или АУ, а е проблем на ръководството в предприятието.
но стига толкова, че стана доста, написаното от мен
поздрави на всички