От така създадено лозе няма как да получавате качествено вино (било то и по-леко). Основнния проблем е, че сте подбрали сортове с много различно време за на достигане на технологична зрялост. Например, ако в даден регион Шардонето, Муската, Ризлинга достигат зрелоста си в началото на септември, Мерлото и Памида ще са зрели в средата-края на септември; Гъмзата и Строгозия края на септември - началото на октомври, а Кабере и Мавруд - средата - края на октомври!
Вариантите са да берете в различно време (всеки сорт, когато достигне зрялост) и да винифицирате малките количества отделно, което предполагам, че ще ви затрудни. Ако берете всичко заедно ще имате гроздя, които са зелени и/или други, които са презрели заедно с достигналите оптимална зрялост (ако има такива!). По този начин е НЕВЪЗМОЖНО да получите качествено вино (качествено, а не такова, което би могло да бъде изпито - с лимонаТа всичко се изпива
).
Не е лоша идеята да имате различни сортове, но подберете такива, които имат сходна дата на достигане на зрялост!
Относно белите сортове, не бива да са повече от около 10 %, и още веднъж, да достигат зрялост заедно с червеното!