Въпрос към експертите за SO2

Форум за всички които си правят вино и ракийка в домащни условия

Модератори: dcv, ilu6a

Въпрос към експертите за SO2

Мнениеот khaney » Вто Сеп 14, 2010 11:47 pm

Здравейте,
Респектиран съм от познанията, които много хора демонстрират във форума. Затова реших да попитам.
Съвсем лаишки, но с много мерак реших да си произведа около полови тон бяло вино тази година. Накупих си обурудване "от - до", не жалих сили и средства, изчетох де що намерих като теория в нета и дори съм се уговорил с един производител от сунгурларския район да си взема читаво Шардоне.
Една тема обаче ми е трудно да си изясня - сулфитирането.
Теорията по въпроса е или много повърхностна и непрофесионлно написана, или пък е прекалено неразбираема и специализирана.
Ясно е, че SO2 е необходим и правенето на вино е немислимо без добавянето му. Ясно е обаче, че е отровен и има стандартни макс. допустими количества в готовото вино.
Чичко "Гугъл" с безбройнте си писания в него съветва да се добавя или след смачкване на гроздето или след приклчючване на ферментацията или и в двата случая с всичките му предимства и недостатъци.
Въпросът ми е как мога да си контролирам това свободно количество в готовото вино - може би има лабораатории около София, които извършват тези измервания, или пък има емперични правила, които гарантират определено количество остатъчен SO2 при определени дози сулфитиране през различните фази.
Наистина ше съм благодарен да прочета вещ съвет по темата.
В тези лаборатории може би може да се изследва и кисилинността на мъстта нпример - също тема, която е трудно да се намери.

Благодаря предварително.

С поздрав
Паро
khaney
 
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Авг 21, 2010 5:50 am

Re: Въпрос към експертите за SO2

Мнениеот vinoirakia » Чет Сеп 23, 2010 6:07 am

Търси около теб винарска изба, винпром и се разбери с лабораторията - всичко ще ти направят.
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Въпрос към експертите за SO2

Мнениеот ilu6a » Чет Сеп 23, 2010 8:22 am

има учебници за студенти от спец. Лозарство и Винарство ....ръководства за упражнения...-щом така задълбочено ще се занимавата с този проблем...А иначе дозите за третиране си ги пише по опаковките на сулфитиращите продукти...
Има реактиви...-за определане на титруемата...
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София


Назад към За любителите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта