Здрвейте.
Имам няколко въпроса относно ферментацията и други работи.
Напълних една туба от 10Л минерална вода със гроздов сок и я сложих настрани когато сложих първото си вино с идеята да наблюдавам какво става.
Стана следното:
Приблизително 1 месец след като сложих сока отворих тубата да видя какво става, защото ми направи впечатление че не се избистря за разлика от другото. Сместа имаше следните свойства: захарност окололо 25% и лек мирис на... вкиснала боза. Горздето е бяло, без чепки, семки и други примеси /евентуално малко смляни кожици/.
Аз без да му мисля много, прецедих през... домашна цедка скока, загрях част от сока, добавих 1кг загар и бърках докато се разтвори. На останалата част от сока – при започнала фрментация (тогава не знаех че не се прави така) добавих 10мл. серниста киселина, и част от другото вино което вече е с 5% захарност.
Върнах всичко в тубата, т.е. общо добавих 1Кг захар и 10мл серниста киселина към сместа и оставих така да ферментира. През цялото време се отделяше въглероден двуокис, но сместа не се утаи/избистри. Напротив, появи се кафеникава пяна на повърхността.
Днес реших на какво проилича това. Мириса на боза беше изчезнал. Но захарността си остана висока (28% вече). Аз прехвърлих сместта в друг съд, махнах пяната, измих тубата с разтвор на серниста киселина и върнах всичко обратнмо без да добавям нищо.
Искам да попитам:
1. Трябва ли да се добави вода (или шира) към сместта за да се компенсира захарността или просто ще трябва да ферментира по-дълго време.
2. Като литература и опит, разполагам само с този форум, http://totalbg.com/wine и книжите на Иван Чалков, където в описанията на болестите и повредите, не можах да намеря съответствие на случващото се в тубата . Болест ли е това или не (миризмата на боза също)?