За БИОпродуктите

Всякакви теми, които не са свързани с останалите форуми.

Модератори: dcv, ilu6a

За БИОпродуктите

Мнениеот vinoirakia » Сря Фев 17, 2010 12:23 pm

Прочетеното в друг форум наведе на някои мисли.
Но нека първо прочетем:

"Попадам преди няколко дни на интересен магазин/ресторант. "Слънце и луна". Мирише вкусно на токущо опечен хляб и наистина гледам на витрината няколко привлекателни по форма и цвят хлебчета. Цените - по 50 ст., 70 ст., 90 ст. Избирам си три, момичето ми ги опакова в хартиено пликче и ми казва небрежно:

-15.30 лв

Доста съм изненадан, но се оказва, че цените са за 100 гр от продукта. Питам защо е толкова "скъпо" и девойката авторитетно ми отговаря:

-Това е биохляб. Произведен е от биопшеница и биоръж. Той е много по-полезен от обикновения и всеки, който държи на здравето си и иска да живее природосъобразно, задължително трябва да консумира от него.

Питам, какво точно е тази приставка "био" и как са сигурни, че тяхната пшеница, ечемик и ръж са точно "био"?

Девойката ми отговаря, че са подбрани от екологично чисти райони от България и че тяхната работа е именно да могат да разпознават био-то от не-био.

Съгласявам се аз за техните умения, вадя банкнота от 5 лева и я подавам.

-15.30, а не пет лева - отговаря девойката.

Тук започвам дълго изречение:

-Госпожице, това са биолевове. Те се смятат с коефициент едно по 3.53 /така ми дойде/. Вие не знаете ли за тях? Произведени са от екологично чиста хартия, мастила и полиграфия. Печатани са само на село, сред чист въздух и девствена природа.

Девойката гледа недоверчиво банкнотата и казва:

-Че каква е разликата? Те са същите...

Веднага и отговарям:

-Госпожице, по закон те визуално не могат да бъдат различни. Но аз умея да ги различавам и тъй като съм пристрастен фен на биото, то използвам само такива....

Така и не успях да разбера, защо девойката, като е активен радетел на био-то.... не ми ги прие. Искаше си петнадесет, пък били те и обикновени... лева."

Накратко - вярвате ли , че БИО наистина вътре има БИО.
Защото скоро и такива вина ще се появят.
В нашата малко мошеническа страна , на мен лично не ми се вярва 100 % да има нещо БИО.
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Re: За БИОпродуктите

Мнениеот Dobrin » Сря Фев 17, 2010 8:44 pm

Ха, много ми хареса тази история! :D
Според мен понятията биопродукт, биодинамика и всичко био- все още не са добре изяснени и естествено се ползват широко за комерсиални цели. А мошеници много... :(
Dobrin
 
Мнения: 16
Регистриран на: Пон Ное 19, 2007 10:42 am
Местоположение: gr. Targovishte

Re: За БИОпродуктите

Мнениеот ggeonik » Сря Фев 17, 2010 9:36 pm

Не бъдете толкова скептични към биопроизводството това е сложен процес от сертифицирането на земята до последващия контрол ,а си сгрешил няма сертификат и си продаваш био продукцията на цената на конвекционалната и тогава си вътре с двата крака..Не знам доколко се контролира именно готовия продукт и дали наистина е произведен от биологичен материал,а цената всеки сам си я определя .
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Re: За БИОпродуктите

Мнениеот ilu6a » Сря Фев 17, 2010 9:46 pm

дааа и на мен ми се ще тия понятия да са малко по-дефинирани....особено що се касае вината.
Терата имат такива...2-ли повече лиии,няма значение...ваЖното е, че екологично чисти места в тоя кенеф България НЯМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София

Re: За БИОпродуктите

Мнениеот nikolay » Чет Фев 18, 2010 6:46 am

Не мога да дам мнение за всички биопродукти, но що се отнася до биологично отглеждане на лозя, от 3 години имам наблюдение върху такива в района на Сандански. Процедурата по издаване на сертификат е доста стриктна и ако не я изпълниш се лишаваш от субсидиите за такова земеделие. Пръска се с разрешени за биоземеделие препарати, не се прилагат хербициди, така че има доста ръчни операции, но е възможно за лозата (за другите култури не знам). На някои от пътуванията си до там, ако има любопитни мога да ви заведа на място:) А сега, чао, че тръгвам точно в тази посока.
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Re: За БИОпродуктите

Мнениеот dimov » Чет Фев 18, 2010 12:37 pm

ilu6a написа:дааа и на мен ми се ще тия понятия да са малко по-дефинирани....особено що се касае вината.
Терата имат такива...2-ли повече лиии,няма значение...ваЖното е, че екологично чисти места в тоя кенеф България НЯМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Най-големия проблем пред БИО продуктите в България е липсата на информираност у потребителите. Например употребата на понятието "Екологично чисто" е некоректна и няма АБСОЛЮТНО НИЩО общо с БИО продуктите и БИО земеделието. Целта на БИО продуктите не е да бъдат произведени в "екологично чист район"! Напротив, цел и принцип на БИО земеделието е на площи, които са били дълго време подлагани на замърсяване от конвенционално земеделие, да се възвърне екологичния баланс, чрез сътветните земеделски техники и методи. И тези производители са подложени на регулярен контрол (друг е въпроса доколко е ефективен) и са длъжни да покриват всички изисквания за да бъдат сертифицирани.

Относно цената - не е задължително да е много по-висока. Споменатото вино на Тера Тангра е по-евтино от доста други техни продукти. Да, при био земеделие земеделската продукция има по-голяма себестойст (по-нисък добив при по-високи разходи), но каква част от цената на продуктите на пазара се формира от земеделските суровини? Защо има вина по 20лв/бут, като кило грозде се търгува на цени 0,25-0,70 лв (рядко до 1лв).

И ако искаме България да бъде по-малко "кенеф", е добре да подкрепим БИО производителите, най-малкото като се информираме, какво реално стои зад етикета БИО.
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Re: За БИОпродуктите

Мнениеот ilu6a » Чет Фев 18, 2010 11:15 pm

G-n Dimov....RESPECT!!!
Наистина не е лошо някои подробности да бъдат разяснени на публиката...
Тона ми беше (а и е )по отношение на радиоекологичните характеристики на много райони в БГ.
Това, че се гледат лозите без да се третират с някои видове препарати,не изменя картината за която говоря...
По същата логика ,могат да се гледат (без да се третират)лозя и в Припять....освен ако няма някакви изсквания и изследвания към почвата например...за които може да споделите.
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София

Re: За БИОпродуктите

Мнениеот vinoirakia » Пет Фев 19, 2010 8:34 am

Информационната вълна спомага за неразбирането на това що е ЕКО, БИО и ГМО.
Доколко са коректни производителите/собствениците/ също е важно.
Контрола е неясен и далеч от обективността според мен.
Формирането на цена в България е плод на въображение на повечето собственици, докато пазара не ги натисне и регулира.
Сигурно има начини за проверка на продукта, който седи зад еко/био/ етикет, дали отговаря на тези изисквания.

Аз не вярвам.
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Re: За БИОпродуктите

Мнениеот dimov » Пет Фев 19, 2010 4:18 pm

http://www.mzh.government.bg/Article.as ... 585&lmid=0

От тук може да видите цялата нормативна база, която касае биологичното земеделие.
Производителите подлежат на сертификация, като сертифициращ орган за България е фирма БАЛКАН БИОСЕРТ: http://www.balkanbiocert.com/indexbg.htm
Доколко регистрираните производители спазват нормативната база е друг въпрос! Може би, толкова колкото ние винопроизводителите спазваме изискванията на ЗВСН. :)
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Re: За БИОпродуктите

Мнениеот lozarvinen » Сря Мар 03, 2010 9:52 pm

У нас кашата с биопродуктите е голяма и то повече по наши си причини.В различните страни наименованията са различни - еко,био,органик,за България задължително е името БИОЛОГИЧЕН продукт или да има указанието ПРОИЗВЕДЕНО ПО БИОЛОГИЧЕН НАЧИН.Всички други наподобявания са си откровено мошеничество.Другото задължително изискване е на опаковката да има специфичен знак,който за нашата страна е една калинка върху стилизиран лист.И името на сертифициращата организация.И кой е производителят. И т.н.
Според мене друго е по-важно - защо у нас няма произведена по биологичен начин ръж,макар да са налице всичките необходими за това условия/приемете го на доверие /,а в същото време идва един грък,купува наше семе,сее в Ловешко семето,жъне,сертифицира,продава скъпо в чужбина?Защо той може, а ние не можем? Защо се продава толкова боядисан хляб с името ръжен,а се мели само на две места ръж в цяла България = в Балван и в Арчар?Мисля,че ние не ценим това,което имаме .
lozarvinen
 
Мнения: 2
Регистриран на: Нед Фев 28, 2010 12:55 am


Назад към Обща дискусия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron