Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Раздел отделен специално за съобщения, предложения и коментари свързани с дейността на СЕБ

Модератори: ilu6a, SEB

Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот SEB » Чет Яну 28, 2010 10:40 am

СЪЮЗ НА ЕНОЛОЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ



Изх. № 154/26.01.2010г. До Министъра на финансиите




Становище на Съюза на енолозите в България, по отношение Проекто – Наредба “ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И КОНТРОЛА, ОСЪЩЕСТВЯВАН ОТ МИТНИЧЕСКИТЕ ОРГАНИ ВЪРХУ СРЕДСТВАТА ЗА ИЗМЕРВАНЕ, ИЗПОЛЗВАНИ В ПРОИЗВОДСТВОТО И СКЛАДИРАНЕТО НА АКЦИЗНИ СТОКИ”



Съюза на Енолозите в България (СЕБ) е организация на специалистите от винарския бранш в България, целяща развитието на сектора и популяризиране на българското вино. Именно като такава организация, СЕБ, иска да изрази на първо място подкрепа и одобрение за въвеждане на мерки за по-ефективен контрол в количествено и съответно качествено отношение на произвежданите във винарските предприятия продукти. Бихме искали да изразим и положителното си отношение относно промените направени в текстовете спрямо първоначалния вариант на наредбата. Въпреки това обаче, бихме искали да изразим мнението си като хора, които пряко ще изпълняват съответната наредба.
Считаме, че част от текстовете в Наредбата, не отчитат спецификата на винопроизводството. Винопроизводството, независимо от капацитета на винарната, в която се осъществява, не е поточно производство, поради което трудно ще могат да се изпълнят някои от посочените в наредбата критерии. Изпълнението на същите дори би довело до изключително големи неточности по отношение на проследимостта на процесите, а не на последно място и до влошаване качеството на съответния продукт.
Текстовете относно пломбирането на съдовете биха попречили на осигуряване на добра чистота на използваните такива, а от там и до всички негативни последствия за крайния продукт.
Могат да бъдат приведени и още примери, но с това свое становище, по-скоро искаме да се подчертае необходимостта отново да се осмислят и коригират текстовете от Наредбата и де се съобразят със спецификата на отделните производства. Това от своя страна би довело до по-голямо количество полезна за Агенция митници информация, липса на неточности в данните към отделните държавни агенции, а не на последно място и спестяване на немалките ненужни разходи за скъпи уреди от страна на винарските предприятия, особено на фона на дълбоката криза в бранша.
Предвид на гореизложеното бихме искали да Ви отправим конкретно предложение за повторно разглеждане на текстовете от проекто-наредбата и корекцията на някои от тях, както и да Ви предложим участието на независими експерти от нашата организация в работната група, която би извършила тази дейност. Оставаме на разположение и за конкретни писмени предложения, в случай че прецените необходимостта им и поискате такива.





Председател на УС на СЕБ:
/инж. Станимир Стоянови/

Членове на Управителен съвет

1.инж.д-р Николай Стоянов
2.инж.Димитър Грозев
3.инж.Димитър Димитров
4.инж.Наталия Гаджева
5.инж.Екатерина Гаргова
6.инж.Добрин Рашков
7.инж.Ралица Методиева
8.инж.Полина Запрянова
SEB
 
Мнения: 45
Регистриран на: Пон Апр 14, 2008 12:58 pm

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот Ivana Yamantieva » Пон Фев 01, 2010 1:16 pm

Становището на енолозите е странно и показва или страх от нещо или неразбиране на собствената дейност.
Уважаеми енолози нима не виждате ,че наредбата не е изпълнима по отношение на винопроизводството.Тя може да е прекрасна по отношение на други акцизни стоки ,но е унищожителна за ВИНОТО.Защо не си зададете въпроса какво ще се случи с ВАС и професията ВИ когато бъдат прекратени лицензите на неизпълнилите неизпълнимите изисквания предприятия.Тук няма смяна на собственост ,а прекратяване на 6500 годишната традиция на правенето на вино.
Няма кой да защити ВИНОТО извън хората дали духа и живота си в служба на един от символите на християнството.
Уважаеми приятели не становище ,а протестна декларация за мястото на ВИНОТО в законодателството.
Не гледайте конкретните думи в текстовете,а осмислете духа им.
Помислете и преценете своето място ........................................
сем.Ямантиеви
Ivana Yamantieva
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Фев 01, 2010 12:32 pm

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот vinoirakia » Пон Фев 01, 2010 2:15 pm

"Становището на енолозите е странно и показва или страх от нещо или неразбиране на собствената дейност."

По добре не може да бъде казано.

Аз не разбрах какво искат да направят или намекнат...
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот nikolay » Пон Фев 01, 2010 3:20 pm

Становището според мен е достатъчно ясно и без излишни емоции. Наредбата следва приет вече Закон, срещу който незнайно защо никой не е протестирал. Дори ревностните "смелчаци", подскачащи днес - явно "преценили" мястото си. В Законите и Наредби няма емоции, а текстове, които могат да се коригират навреме или пък не, ако се закъснее. Ние искаме да направим първото.
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот polina » Пон Фев 01, 2010 3:31 pm

ПЪРВО ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ, КОИТО ПРАЗНУВАТ И ДНЕС.
НЕМОГА ДА РАЗБЕРА ДВЕТЕ МНЕНИЯ, КОИТО СА ИЗКАЗАНИ СЛЕД СТАНОВИВИЩЕТО НА СЕБ.НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ СТЕ ГО ПРОЧЕЛИ ДОКРАЙ, ЗАЩОТО ОТ ПИСАНИЯТА НЕ ИЗГЛЕЖДА ТАКА.
КОЛЕГИ, МИСЛЯ ЧЕ СТАНОВИЩЕТО Е ИМЕННО В ПОДКРЕПА НА БРАНША А НЕ В ПОДКРЕПА НА НАРЕДБАТА.
НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ ВСИЧКИ СА ЧЕЛИ НАРЕДБАТА ДОКРАЙ.
polina
 
Мнения: 9
Регистриран на: Вто Мар 13, 2007 1:50 pm

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот vinoirakia » Пон Фев 01, 2010 3:42 pm

Когато прочетох набързо тази наредба си помислих/ малко по конспирациите съм :D / , че е ударил часът на вносителите на вина и твърд алкохол в България.
Чрез тази наредба / инвестиции за електроника/в това кризисно време се удря капаците на повечето винпроми и се отваря дупка за вносителите на вино и всичко си пасва.
Просто не съм много умен и не можах да разбера какво иска да каже СЕБ.
Много завоалирано,бягайки от точни изрази.
Ясно е , че пред финансист не искате да показвате емоции :D , но виното се прави с такива. Иначе остава обикновен продукт като паста за зъби. :shock:
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот sstan » Вто Фев 02, 2010 1:55 pm

За съжаление както каза Николай, тази наредба е следствие от промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Първо нека се уточним за кой вариант на наредбата говорим, тъй-като този който пуснах преди време сега не е актуален. Има друг вариант в който промени има основно по текстовете касаещи винопроизводството. Да СЕБ е за контрол във винопроизводството, но обмислен, ясен и ненатоварващ излишно предприятията и хората които работят там. Именно затова написахме и това становище. Има конкретни текстове с които не сме съгласни и сме готови и с предложения по тях, но не мислим че начина е тези неща да се обсъждат чрез медиите.
Абсурдно е но е и факт че има два закона които си противоречат у нас и докато виното се води акцизна стока с 0 ставка попадаме и в ЗАДС и съответните наредби.
Между другото първият вариант на наредбата съм го пуснал преди половин месец и има един, два коментара по него... становището на СЕБ се оказва по-интересно...
Хармонизирането на законите у нас се оказа дълъг и труден процес и в наш интерес е да се обединим и да си помогнем.
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот sstan » Вто Фев 02, 2010 1:59 pm

Ето и променения вариант на проектонаредбата
Прикачени файлове
Naredba_ZADS_MF_18012010.doc
(197 KiB) 1545 пъти
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот stoichowinemaker » Вто Фев 02, 2010 3:40 pm

Колеги,
Проектонаредбата на МФ е един нормативен акт, унищожителен за винарските предприятия, в какъвто и вариант да бъде утвърдена. Но винарските предприятия си имат собственици, които ако искат да защитят собствеността си и да запазят бизнеса си, трябва да се обединят и да се противопоставят на открития опит от страна на държавата да се съсипе един от най-престижните и доходоносни за хазната на същата тази държава, отрасли. Затова, вместо Ваня Ямантиева да се сърди на СЕБ, че увърта и шикалкави по една толкова ясна тема, е най-добре да не иска помощ от беззвучните съгласни- енолозите, а да подгони колегите си бизнесмени, някои от които имат медии и лобита в държавните институции. Енолозите могат да ги подкрепят, но не и да бъдат ударен отряд. Добрите енолози, Ваня, отдават душата и сърцето си на виното, но те не не са съсобственици в предприятията Ви, а работят на заплата в тях. Следователно не е редно да искате от тях те да спасят винарните. Те нямат икономически и политически ресурси за да го сторят, дори и да искат. Ето защо, СЕБ не беше длъжен да вземе отношение по проблема. Но СЕБ излезе с декларация, за да покаже, че на хората, които правят вино са отговорни и милеят за винарството. За съжаление го направиха по твърде причудлив за мен начин.
"СЕБ, иска да изрази на първо място подкрепа и одобрение за въвеждане на мерки за по-ефективен контрол в количествено и съответно качествено отношение на произвежданите във винарските предприятия продукти." - се казва в декларацията на УС на СЕБ. " Да, СЕБ е за контрол във винопроизводството" - отново подчертава Станимир.
Николай, Станимире, какви са тези текстове в декларацията? Какъв по-голям и ефективен контрол искате? Не ви ли е предостатъчен досегашния контрол от страна на ИАЛВ, митници и данъчни? Писането на дневници, отчети, справки и декларации ли ви е малко или актовете, които ни жулят безпощадно? Проверките на митничарите ли Ви са малко или Ви е приятно да се чувствате като престъпници, срещу които държавата е пуснала цели две структури, за да Ви хванат в нарушение на законите? Декларацията на УС на СЕБ не изразява моето становище по тази наредба, а вярвам и на повечето колеги, така че тя не е декларация на СЕБ, а на Управителния съвет на СЕБ.
Моето становище на енолог с 23 годишна практика във винарството е следното:
Проектонаредбата на МФ е нормативен документ, който ще направи невъзможна работата на винарските предприятия. Текстовете на наредбата ще блокират изцяло технологичния процес, ще направят невъзможни за осъществяване разрешените от закона за виното енологични практики, ще затруднят максимално технологичните манипулации. Клаузите на наредбата ще направят технологиите на винопроизводството публичен процес, което е недопустимо, защото виното е и интелектуален продукт, освен алкохолосъдържаща акцизна стока с нулева стойност. Ето защо, като енолог аз отхвърлям напълно и безусловно въпросната наредба. На УС на СЕБ ще кажа, че досегашният контрол на винарските предприятия е не само достатъчен, но и прекален в някои детайли и всяка нова поставена точка на контрол ще затрудни и без друго все по-трудната работа на българските технолози.
stoichowinemaker
 
Мнения: 32
Регистриран на: Чет Яну 24, 2008 4:55 pm

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот nikolay » Вто Фев 02, 2010 4:39 pm

Произведените и продадени алкохолни напитки в българия за по средни стойности са с дължим акциз около 180 млн. лв. В същото време платения акциз е 42 млн. (мисля че токолва беше за миналата година). Това аз не наричам ефективен контрол. Това че има много проверки е голям количествен контрол, но явно не и ефективен. Вярно е, че някои от текстовете са трудно изпълними и дори неизпълними и ако може да направим така, че това да бъде променено ще е много повече, отколкото да бъдем силни и категорични в приказки. Както казва и Станимир, въпросната Наредба е от седмици, но тя не предизвика никаква дискусия. Само от тази гледна точка коментираното становище на УС на СЕБ вече има ефект - събуждащ! А що се отнася до това, че собствениците са тези, които трябва да бъдат активни - абсолютно вярно. Ние можем да изразим становище и ако бъдем попитани - да дадем конкретни предложения.
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот stoichowinemaker » Вто Фев 02, 2010 4:54 pm

Произведените и продадени алкохолни напитки в българия за по средни стойности са с дължим акциз около 180 млн. лв. В същото време платения акциз е 42 млн.
Николай, щом това е известно, да си съберат ацкиза. Не виждам липса на контрол на процеса, а по-скоро на контрол на изхода. Нас няма какво повече да ни контролират, щом знаят какво се произвежда и какво се продава. А и кажи ми кой технолог знае финансовите операции на шефовете си? Никой. И на кой технолог му плащат заплата от държавния бюджет, та да следи платения от шефовете си акциз? На мен контролът от митница и агенция ми е предостатъчен. Наредбата ме засяга защото тя ще блокира технологичната ми работа напълно. Икономиката си е проблем на собствениците. Но когато правя вино не искам да ми дишат във врата и да записват всяка стъпка, нито пък да искам разрешение от митничари за да си долея съда, да бръкна в него за проба или за да извърша купажиране. Отделно не искам да прилагам безплатно обучение по винарство на митничарите.
stoichowinemaker
 
Мнения: 32
Регистриран на: Чет Яну 24, 2008 4:55 pm

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот stoichowinemaker » Вто Фев 02, 2010 5:23 pm

Едно уточнение, за да не смесваме нещата:
Аз отхвърлям като непригодна, изцяло и безусловно, наредбата в частта й за виното. Производството на високоалкохолни напитки не е обект на моя защита, нито дори на коментар.
stoichowinemaker
 
Мнения: 32
Регистриран на: Чет Яну 24, 2008 4:55 pm

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот ggeonik » Вто Фев 02, 2010 11:05 pm

Вариантите са два обаче първо интересно ми е да знам кой персонално или в екип е написал тази наредба и как така става ,че и виното попада в графата контрол както при ракията .Ако започнем да си мислим по теориите на конспирацията големите дават някой кинт за уредчета при тях всичко е ок но другите производители не могат да си го позволят и наште хора отговарят на нормативните уредби плащат си акциза ама дребните и бедни предприятия предали богу дух и затварят кепенците абе направо си фалират хората,а наште с някои друг милион евро инвестициика вкарват конкуренцията в девета глуха .Омразата на лична основа между бивши шефове на Гдбоп и сегашен шеф на митниците с големите в алкохолния бранш само пречи на всички .Какво са някакви си 100 милиона акциз джобни пари за босовете те не са свикнали да се дават кинти току така даваш обаче с другата вземаш това е логиката на бизнеса иначе си умрял.Да седнат и да се разберат един път завинаги навремето в Англия най големите контрабандисти на уиски сега са притежатели на най -големите дестилерии обаче си плащат на кралицата до последното пени ,а не си платил а няма разрешително там и бандероли няма даже и си работят хората ,тука ни скъсват от проверки ефект нулев за бюджета защо ли защото цялата ни система е такава .Много се нервирам последно време с тази наредба и с тези ГМО добре че си пиивам винце и ми олеква .
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот vinoirakia » Сря Фев 03, 2010 7:59 am

ggeonik,
Виното е акцизна стока с нулева ставка.
Утре , на някой ще му се прииска да понапълни хазната и ще и сложи 0.5 лв. на литър. И същите условия за ракията ще станат и за виното.
Така , че не трябва да се делят на вино и ракии, а на цялостното неприемане на тази наредба.
Но няма обединение.
Винарските/ракиджииските/ собственици трябва да благодарят на гласоподавателите, че началото на годината не вдигнаха още акциза на ракиите.
Не помня докога, но виното си имаше бандероли - май Милен Велчев ги махна.
От април ПАД-овете искат моментално да се подават в митницата-по електронен път.
Главния финансист вижда, че не може да разчита на хората за събиране на пари и иска да сложе непоткупна електроника.
Не го интересувакачеството на качеството на продукта, а парите които може да вземе.
Дано от цялата дискусия на СЕБ е станало ясно как се пишат становища, с цел защита на винопроизводството.
Ако имаше червена точка с надпис 18+ щях да си пусна емоциите по тяхното становище.
Някак си прекалено повърхностно разсъждават. И някак си не по мъжки , а .......
Между тях няма хора приемащи и въртящи едно десетина милиона кг. грозде и вино и накак си майтап им се виждат всички тези манипулации. :shock: Не че аз ги въртя :)
То с тая криза малко ще останат да ги въртят. :?
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Становище на СЕБ относно проектонаредба на МФ

Мнениеот nikolay » Сря Фев 03, 2010 8:58 am

Почвам да се съмнявам, че някои не могат да четат или по-скоро, че възприемат този форум като кошче за душевни отпадъци или по-точно душевни изпразвания. Да ако имаше точка с 18 в нея и аз щях да напиша още нещо ...
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Следваща

Назад към Съюз на Енолозите в България

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

cron