от dimov » Нед Ное 29, 2009 11:31 am
Най-вероятно почти всички, ако не всички, вина съхранени по такъв начин за този дълъг период са деградирали и окислени. От друга страна запушалките тип "кроненкорк" на лимонадените бутилки корозират с времето, както и уплътнението им. Възможно е въпреки парафина вината да са поели дъх от мазата, капачките и т.н. С други думи е твърде малко вероятно вината да имат каквато и да е стойност, освен чисто емоционална за вас.
Все пак, идеята ви да ги пресипете в нови бутилки не е лоша! Ако искате да ги съхранявате още дълго време е добре да ги прехвърлите във винени бутилки, които да затапите с коркови тапи. За целта трябва да намерите бутилки, нови коркови тапи и затапвачка (без нея няма да стане!). Отваряйте бутилки и ги опитвайте, ако прецените, че виното става го прехвърлете в новите, чисти бутилки и го затапете. Няма проблем да доливате вината едно с друго, важното е бутилките да са пълни. Добре е да капвате по една-две капки серниста киселина на бутилка от 0,75 л. Ако пък прецените, че вината не стават за пиене, винаги може да ги изварите на ракия!