от vinoirakia » Вто Яну 27, 2009 1:46 pm
Ние като технолози не сме единни и затова позволяваме търговците и сомелиерите да определят модата във винарството.
Като сме лице в лице говорим едно, а като се обърнем – друго.
Една on-line дегустация не можем да направим, в един форум не можем да пишем, поради страх да не се изложим.
Такива хорица сме, че ако искам да направя на някого мръсно за половин живот, ще го направя Енолог на Годината. За цял живот – Енолог на Енолозите,почетен член и на трите асоциации на Сомелиерите и да оценява вина във всички интернет и хартиени медии.
Затова позволяваме на винени журналисти, които една щайга грозде не са преработили да ни оценяват.
Не знаят какво е опашка от камиони с грозде до майната си, да се разправяш с прекупвачи, да работиш с временни нищо неразбиращи работници.
Да си правиш сметка, че след един час ще се прибереш, но поради счупена мелачка или телфер, тапа в топлообменника, ще трябва да си легнеш в 2-3 и сутринта – пак в 8. Така над месец.
Не знаят какво е да си задънен и да няма къде да източиш виното, шефовете да те занимават със собствените си глупости и да те карат да правиш второ вино до септември ако трябва, защото повече върви от първото. Отговорността, която поемаш за няколко милиона литра пред собственик, разни консултанти, пазара.
Много неща не знаят и не ги интересува.
Дори в спорта повечето от съдиите са бивши състезатели.
А при нас – всеки, който се е докопал до някаква медия и е пийнал 100-200 вина почва да оценява. А ако му подарят някоя чужда бутилка – готов е на всичко.
Поне са безопасни и страхът от некомпетентността им ги кара да не пишат лошо за вината.
А ние да им се харесаме и да пишат още по-хубаво за нас сме готови почти на всичко, погазвайки принципите си.Хубаво е да си със силните на деня.
Така да е-заслужили сме си го.
Приемем хубаво грозде, натъпчем го с органична и неорганична химия,извадим му водата, напълним 100-200-500 бъчви, оценат ни го с над 85 точки и край, станахме велики технолози и енолози. Това , че не го купуват не е важно.
И обучението ни е виновно. Вземи го тоя който иска да стане винар, пусни го от 1 септември в някоя изба и като се върне след месец и половина с напукани и черно-червени ръце, ще разбере с вино ли иска да се занимава или да мие чинии в някое бистро в Калифорния.
Защото с толкова технолози, които минават покрай виното и то покрай тях, съм работил , че въобще не се учудвам на състоянието в което се намира в момента българското винарство.