от snejana42 » Пон Яну 23, 2012 10:46 am
Отдавна не съм влизала в сайта,но получих на мейла си темата и ми стана интересна дискусията Ви. Всички разсъждаваме много правилно ,че виното ,което се произвежда трябва да е от грозде.Крайно време беше да се проумеят нещата ,но за голямо съжаление всичко това вече е много късно.Не ,че аз не съм участвала в правенето на такива неща ,но както всички занем - ние сме едни наемни работници,които понякога само изпълняваме нарежданията на шефовете си ,които не винаги са енолози. Захванали сте една тема,която няма да има край според мен,аз тази дискусия я помня вече 10 - 15 години и нищо кой знае какво не се е променило.Лошото е ,че ние енолозите не можем да променим нещата - тук са намесени хора и фирми,които имат голямо място в търговията и производството на вина .Както казва един от всички изказали се ,само с вътрешен пазар не може да даваш заплати на хората ,които работят по фирмите. Друго е за много по-голямо съжаление и на мен отдавна ми прави впечатление - ние ,енолозите позволихме на хора ,които нямат никаква ясна представа за виното и за неговото правене да предлагат хубави вина и да говорят за тях смешни неща.Докога не знам.Аз съм от 50 годишните енолози ,които са имали възможност преди да дават становище и за пазара ,и за технологията ,по която ще го направиш ,но сега се навъдиха много хора,които са прочели по една винарска книга и вече имат сайтове за дегустации,както и ,че са "най-доброто небце" и т.н. Жалка картина .Прочетете в Дивино статията за Сирата - как може един човек ,който никога не се е докосвал до Сира ,да я коментира по този начин и да пише високопарни слова и критики.На какво прилича това, не знам.Удивена съм и с всеки ден все повече неща ме изумяват.Всеки си мисли ,че може да прави вино,може да говори за него.За това имат вина според мен и хората от Университета - Николай да ме извини ,нищо лично,но тази година аз бях не изненадана , а втрещена от стажантите ,които бяха при мен .Бяха взели изпита по вино,енология и микробиология. Питах ги за разни дребни неща - хайде не знаеха ,всички сме били студенти ,така си казах.Но попитах ги - каква е разликата между виното и оцета - милите ,гледаха ме като голям камък. Може би на мен са се случили такива ,не знам ,но изискванията трябва да бъдат по завишени и по строги.Както и да не се разрешава на преподаватели да консултират разни " големи фирми."Всички пишем това онова ,но и знаем ,че има такива в катедрата и то не малко .Работата им е да подготват качествени студенти ,така няма да се налага да има и консултанти .Може и да не съм права ,но аз мисля така .Винарския бранш винаги е оцелявал,ще оцелее и сега ,нооо имиджа на енолога се срива с всеки изминал ден .И конкурси и награди ,нищо не може да го възстанови така лесно. Това става със знания и опит,но на първо място със знания и дисциплина.В никакъв случай не съм за старите неща,но преди години ,когато аз започнах работа в Обединението работеха хора като Дерменджиев(лека му пръст) ,Гарабедян (много добър микробиолог), които бяха високо интелигентни и присъстваха на защитата на дипломната работа на студентите,и имаше и върнати и скъсани ,заради тях. Както и при започване на работа,проверките бяха ежемесечни и ако не спазваш дисциплината или хигиената на избата ,имаше наказания. Не искам да се връщаме обратно ,но много трябва да помислим за това как отново енолога да бъде име ,което да заслужава почит и уважение,защото сега това не е така.Знам ,че ще предизвикам сред много хора неприязън и ще се започнат критики и хапливи отговори ,но все ми е тая . Това е моето мнение и имам още много неща,които мисля ,нооо стана много дълго.Приятен ден на всички.