Лозарството /за разлика от математиката, например/ е наука, която се базира в голяма степен на наблюдението. Добрият лозар е този, който умее добре да наблюдава /природата, лозата, нейният плод и виното/, да анализира и да реагира. Нашите предци са били добри лозари, именно за това, защото са умеели да наблюдават природата и да разбират закономерностите без да имат диплома за това. Те са били там, на лозето, често, колкото е нужно, дори всеки ден. Днешния им наследник не живее където са живеели те - сред природата, затова днешното "домашно вино" се вкисва. Лозарство и винарство не се работи отдалече - трябва да си там, всеки ден!
Съвременните методи в лозарството са всъщност по съвършенни методи за наблюдение и за взимане на решения на база наблюдението.
Тъй като намирам че този форум е лесен метод да споделяме нашите наблюдения, да ги обсъждаме и да вземаме все по-добри решения, предлагам за пореден път да се опитаме да проследим лозарската година. Целта е просто с повече информация да проследим и подготвим по-добре реколта 2009.
Ето моето наблюдение:
Предвид дългата зима, сокотечението в нашия регион /Велико Търново/ се забави. Миналия петък /27.03/ все още не беше започнало. Вчера /31.03/ вече се наблюдава при всички сортове. Очакваме разпъпването по-късно от обичайното за региона 5-10 април. Добрата новина (поне за сега ) е, че некрозиралите пъпки в следствие на измръзване или друго са в рамките на нормалните 10-15 процента.