от nikolay » Чет Май 07, 2009 4:50 pm
Ако се върнем на темата за биологични вина, в действителност в Италия се произвеждат най-големи обеми такива вина. В България идеята не е нова. Още през 1998 има такъв проект и във ВИ Розова Долина - Карлово се прави т.н. еко вино. До сертифициране на лозя до колкото ми е известно не се стига. Знаете тогава винзаводите нямаха собствени лозя. Мисля че Тера Тангра ще са първия производител със сертифицирани лозя, следователно и първия производител. Защото биологичното вино е имен вино от биологично отглеждани и сертифицирани лозя. Самото вино има по-ограничени дози серен диоксид и трябва да е без прибавяне на азотен източник (мисля, че в момента се работи по изготвянето на общи норми за общността по отношение на допустими норми серен диоксид и енологични практики). Така или иначе разрешените дози SO2 са съвсем постижими. С колеги експериментирахме с получаване на такова вино през 2007 като ползвахме биологично отглеждано грозде от Каб. Мерли и Совиньон гри от лозята на Шато Лозина - Поморие. Дори анализирано преди два месеца това вино имаше общ SO2 - 4,45 мг, разбира се затворено в бутилка и имаше все още добър "вид" макар и не перфектен. Миналата кампания направихме такъв тип (биологични) вина от сортовете Мелник 55 и Широка Мелнишка от насъжденията на Биоагрофудс в района на Капатово (общ. Петрич). До година те също вероятно вече ще са сертифицирани. По-интересно беше опита с биодинамично производство - получихме едно червено вино от Широка Мелнишка и бяло вино - Алиготе, което бе представено на първата дегустация в енотека Бендида. Всъшност биологично вино съвсем не е невъзможно да се получи и вече уверено мога да заявя, че при спазване на определени практики, инертна среда и минимум третирания е напълно възможно производство. Интерес и предизвикателство остава биодинамичното вино и по-специално устойчива технологична процедура за неговото получаване, както и селекция на стартерни култури дрожди, изолирани от биологично отглеждани лозя, по които работим. Мисля, че до година - две ще се появят няколко биологични бг вина от различни производители, и те няма да бъдат някакво чудо невиждано, а още един малко експлоатиран сегмент от винопроизводството и това е положително.