Фенологични стадии на лозата и агротехнически мероприятия

Модератор: ilu6a

Фенологични стадии на лозата и агротехнически мероприятия

Мнениеот dimov » Нед Апр 29, 2007 12:52 pm

С тази нова тема бих желал да поканя колегите да споделят наблюденията си в лозята през тази година.
В момента не съм в България, но ме интересува как се отрзява необичайния климат на развитието на лозата. Предполагам че в следствие на топлата зима сокотечението и разпъпването са настапили по-рано от обичайното. Имате ли наблюдения дали това е така и колко дни по-рано в сравнение с миналата година например? Едно такова изместване на вегетационния период би имало интересни подследствия върху реколтата. Рискът от пролетно измръзване ще е по-голям. Имате ли информация за региони където е имало измръзване тази пролет? От друга страна атаките на маната и оидиума ще започнат по-рано и би било редно да се адаптира схемата на фито-санитарните мероприятия.
Предполагам, че цъфтежа още не е настапил. Това е ключов момент и климатичните условия по това време играят изключтелно важна роля не само за тази но и за следващата реколта. Ако температурите са ниски може да се наблюдава милерендаж или изресяване. Бихте ли споделили наблюдения.
На този сайт (текста е на френски) може да видите снимки на фенологичните стадии на лозата според Baggiolini и Eichhorn et Lorentz .
http://www.itv-midipyrenees.com/publica ... giques.php
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот sstan » Нед Апр 29, 2007 6:19 pm

Нямам големи наблюдения от предходни години, но в нашия регион сокотечението започна около първата седмица на Април. Въпреки по-високите дневни температури нощните бяха сравнително ниски. След това имаше едно две по-сериозни нощтни застудявания, но поне ние измръзвания не констатирахме. В момента времето е по-топло от обичайното за сезона и от доста време не е валяло, което леко ме притеснява. Имаме идея за по-ранни пръскания. По този сайт който си посочил сме някъде около фаза Е.
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот dimov » Съб Май 12, 2007 3:16 am

Предполагам че в началото на април е настъпила фаза C или D, което е нормално за региона (около 5 - 10 април). Сокотечението започва към края на март (сълзене от разрезите на резидбата или фаза B). Въпреки че зимата бе топла, почвите в региона са студени - тежки, с голямо садържание на глина.


На този етап предполагам, че сущата не би се отразила зле на лозата. В началото на вегетационния период тя използва вода главно от собствените си запаси, а и кореновата система позволява да черпи влага от по-дълбоките почвени слоеве, особено при развити, глинести почви. Повече влага е нужна между етапите H и I за натрупване на необходимото количество листна маса. Наблюдавай развитието на леторастите. Ако се налага, може да се направят почвени обработки, които да запазят влагата.

Такава климатична обстановка не предполага развитие на мана и третирането не би било основателно. Plasmopara viticola има нужда от вода за развитието си (поне 5-7 мм валеж). Третирането би следвало да започне след като се констатира риск от разпространение. Наблюдавате ли 'мазни петна'? От друга страна предполагам че рискът от развитие на оидиум е голям. Топлото време и сутрешната влага са напълно достатачни за Uncinula necator. Третирахте ли вече? Как са чувствителните сортове (Chardonnay) :?:

Още веднъж ви призовавам да споделите наблюдения и коментари относно развитието на лозата в необичайната климатична обстановка и мероприятията, които предприемате за управление на лозята и постигане на целево качество (и рандеман) на реколтата.

И въпреки капризите на времето или евентуалните проблеми в избата или на лозето, не забравяйте да се полюбувате на сребърно-медните отенъци на залязващото майско слънце по върховете на младите леторасти!!! :D
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот sstan » Чет Май 17, 2007 3:13 pm

Климатичната обстановка наистина може да се определи като необичайна. Досега поне в нашия регион нямаше почти накакви валежи, сега обаче прогнозите са за дъждовна седмица от утре. Аз лично не съм много сигурен това как би се отразило върху лозовите масиви. Дали ако валежите са прекалено интензивни и поройни няма да имаме проблем.
В зависимост от сорта сега ако правилно се ориентирам е фаза Н
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот winemaking » Вто Май 22, 2007 1:15 pm

Много интересна тема. Препоръчайте моля няаква литература за лозарство но ако може да е на нивоп начинаещи та да мога да навлезна по навътре в материята защото тази тема
кояо обсъждате не я разбирам :)
PS: Ако имате литературата йна фаил да ми я пратите ще е супер
Kind Regards Dimitar Dimitrov
winemaking
 
Мнения: 11
Регистриран на: Чет Мар 01, 2007 7:02 am
Местоположение: Pomorie-Plovdiv-overseas :)

Мнениеот sstan » Сря Авг 08, 2007 1:41 pm

Малко позабравихме тази тема. След изключително горещите дни през юли поради което на места се забелязва изсъхване на листата, сега имахме няколко дъждовни дни, като в някои региони валежите бяха доста интензивни. Започнаха да се чуват слухове че гроздето е започнало да се напуква. При нас засега не може да се твърди такова нещо, въпреки че при Памида и Гъмзата забелязахме няколко такива грозда.
Иначе ако се придържаме към класификацията на Baggiolini и Eichhorn et Lorentz в момента повечето сортове са в стадий М
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново


Назад към Обща дискусия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron