Сортове грозде

Тук може да поставите своя проблем за решаване ако не може да се справите или просто искате още едно мнение

Модератори: dcv, ilu6a

Сортове грозде

Мнениеот rosiza » Нед Фев 22, 2009 3:30 pm

Моля, ако някой може да каже кои са следните сортове: Teinturier Sorten Gamay de Bouze, Gamay de Chaudenay und Gamay Fr?aux sowie Cinsaut. Alicante Bouschet und Alicante Ganzin. Colorino, neben Ancellotta. Blauburger ,Saperavi Rubired.
Това което можах да разбера до тук е, че повечето са бели но това не ми е достатъчно.
rosiza
 
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Фев 22, 2009 3:19 pm
Местоположение: Sofia

Мнениеот ggeonik » Нед Фев 22, 2009 4:24 pm

какво точно ви интерисува относно тези сортове и от къде ги изнамерихте тези имена защото точно обратното повечето сортове са червени
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот Georgi Zhekov » Нед Фев 22, 2009 6:00 pm

Аликант буше и Анчелота са сортове с много силно изразен цват, багрило. Аликант буше е френски, Анчелота е италиански.
Блаубургер е Пино Ноар.
Georgi Zhekov
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пет Фев 06, 2009 10:31 pm

Мнениеот katia » Нед Фев 22, 2009 9:09 pm

Много често в различните държави, съответни сортове имат различни наименования. Съществуват и разновидности на един и същи сорт в различни страни и райони, които носят различни имена. Сортовете, които са изписани и на мен ми се струват повечето червени, отколкото бели. Gamay е червен сорт, отглеждан в района на Божоле, от който се правят прочутите за там вина / включително и младите Божолета/. Тези всички наименования, които съдържат Gamay, според мен са някакви синоними на този сорт.
Saperavi е също червен сорт, Rubired- това доуточнение пак показва че е червено. Жеков е казал за някои други изброени сортове.
Остават още някои за разгадаване. Заедно ще се справим.
katia
 
Мнения: 227
Регистриран на: Пет Ное 09, 2007 10:28 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот dimov » Пон Фев 23, 2009 12:09 pm

Cinsaut /от фр. Cinsault/ е сорта Сензо. Разпространен и в България. Основно в Южна Франция. Червен сорт, поради едрите си зърна е понякога сравнително високо добивен. Придава изключителна плодовост на купажите. Използва се основно за розета, но присъства и в доста червени купажи на апелациите от Южна Франция.

Не знам немски, но ми се струва, че това са описания на хибридни сортове /кръстоски/.
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот Georgi » Пон Фев 23, 2009 8:25 pm

Aликант буше и Саперави са червени винени сортове.Използват се за подобряване цвета на червени вина.
Georgi
 
Мнения: 7
Регистриран на: Сря Авг 27, 2008 10:22 am

Мнениеот Georgi » Пон Фев 23, 2009 9:00 pm

Ako ползвате руски език,доста информация има на vine.com.ua
Georgi
 
Мнения: 7
Регистриран на: Сря Авг 27, 2008 10:22 am

Мнениеот sstan » Пон Мар 02, 2009 2:57 pm

Ето малко инфо от последната класификация на винените сортове у нас:
http://www.eavw.com/bg/zapovedi/klas_sort_lozi.pdf
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново


Назад към Въпроси и отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта