Понеже СЕБ иска по ефективен контрол, нека знае как седят нещата в един нормален винпром, правещ вино и ракия. Приемащ от 10 тона до 1000000000000
1. Министерство на Финансите, агенция Митници издават Лиценз за управление на данъчен склад
2. 2.Министерство на Икономиката и Енергетиката издават Удостоверение за регистрация за вписване като производител на ВАН
3. НЛВК издава удостоверение за гроздо и винопроизводител, след проверка от ИАЛВ
4. Има дневници от 1 до 6 към МИЕ
5. Има дневници от 1 до 6 към ИАЛВ
6. Има една компютърна програма към митниците с която подаваш акцизната декларация до 15 число. За да я подадеш трябва да си си платил акциза иначе не я приемат
7. В 12-те дневника , тази програма към митниците, по съдовете- всичко трябва да е еднакво като литраж и алкохол.
8. На колоната / казана/ имаш дебитомер какво минава от там като дестилат и други.
9. Имаш дневник на изваряването, където пишеш показанията на този дебитомер.
10. Имаш точно определени помещения и съдове за съхранение на вино и ракия.Ако сложиш едното в другото – акт. Ако имаш повече съдове от описаните – акт.
11. Дневниците се попълвт ден за ден-грозде, вино, прехвърляния, джибри , подсилване- знаете как е.
12. Отделно вътрешнозаводски документи, ИСО Хасеп...
Нека някой да ме допълни, ако съм пропуснал нещо.
Отделно от това има ХЕИ, Инспекция по труда, пожарна , опазване на околната среда и водите и каквото се сетите.
Всички гореизброени институции могат да правит проверки когато си поискат – най-често изненадващи.
Всичко е направено за добро – едни да събират пари, други да се грижат за здравето на хората и околната среда, трети да се спазва още нещо.
Проблемът е , че от технолози се превръщаме в писари и чиновници.
И на всичко това УС но СЕБ иска още по ефективен контрол-качествен и количествен.
Преди години помагах на една малка островна страна-винопроизводител да си режат лозята.
Избата, на която помагах/ срещу заплащане естествено
/ работеше собствена продукция и на 3-4 други фирми- на ишлеме
Чакаха проверка. Проверка обхващаща от торенето и пръскането на гроздето което са приели до манипулациите на готовото вино.
За час-два тази проверка мина леко и спокойно без да разберем.
Тук все си в напрежение , че някой ще извади някаква карта и ще те почне.
УС на СЕБ и те ли искат да се включат към проверяващите.
Да правят ефективен конрол
Не ми се вярва.
Въпреки , че контрола е висша форма на доверие
Когато искаш нещо да кажеш или декларираш го направи точно и ясно, като отстояваш позициите – твоите и тези които мислиш че представляваш.
Повече няма да пиша по тази тема.
Почвам други.
Винарски