Интересна тема за дискусия! В каква степен лозарския и винарския сектор влияе на околната среда и климата и обратно как промените на климата и околната среда, като цяло, влияят на сектора? Този проблем може да се коментира на микро, макро и глобално ниво.
Вярно е, че по време на АФ се отделя доста СО2 и това оказва влияние в региона около предприятието, но от друга страна това е СО2, който лозата е фиксирала от въздуха. Ако вземем на предвид само тези две стойности, сигурно отрасъла би намалявал глобалното ниво на СО2.
По-интересни са другите, съпътстващи, емисии. Използването на хербициди замърсява почвата, но пък при почвените обработки с трактор има по-вече емисии СО2. При нас бабите с мотики са доста "ЕКО"
, а в много държави все по-модерна става обработката с кон.
Между другото има и научни изследвания относно използването на кон( или вол). Оказва се, че е по-подходящо за качеството, защото трактора затъпква почвата (особено при по-влажни). Добър компромис е верижната и обикрачващата техника.
Един друг въпрос: дали СО2 емитиран от самолетите на участниците в конференцията ще се компенсира от мерките, които те ще вземат в бъдеще?