Страница 1 от 1

Малко инфо

МнениеПубликувано на: Чет Окт 09, 2008 1:06 pm
от vinoirakia
1. http://www.vinoto.com/display.php?page= ... n_news=169

2. http://welcome.bnt.bg/shows/tvbulgaria.php?id=2
И ние го можем се казва предаването.
Вчера го хванах към края - някакъв винпром представяха, защото мотаха нови бъчви.
Май е всяка сряда от 22.30 по сателитния канал България
. С подкрепата на НЛВК е - мернаха ми се някъде.

МнениеПубликувано на: Чет Окт 09, 2008 3:18 pm
от sstan
Този сайт го мернах преди няколко седмици но не знаех че го прави българин.

МнениеПубликувано на: Пет Ное 07, 2008 8:58 am
от vinoirakia

МнениеПубликувано на: Пон Ное 17, 2008 6:57 am
от vinoirakia
Учените ще опитат да създадат нови видове ароматни добавки


Бактерии, които се намират в устната ни кухина, придават вкуса на продукти като виното, лука и чушките. При отсъствието им значителна част от него се губи. Това пише в статия, публикувана от швейцарски специалисти, в списание Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Преди време учените изясниха, че слюнката превръща някои хранителни компоненти без миризма в силно ароматни съединения, наречени тиоли. Именно те придават специфичния вкус на много храни.

В новото изследване на компанията Firmenich се изяснило, че отговорни за този процес са именно бактериите. Експертите определяли съдържанието но тиоли в органически смеси без слюнка, със стерилна такава или със слюнка, съдържаща бактерии.

Изяснило се, че аромат се появява само в присъствието на бактерии – около 30 секунди след добавянето им. Действието на миризмата спира след примерно 3 минути. Един вид бактерия - Fusobacterium nucleatum – е необходим за появата на тиоли. Възможно било точно тя да придава вкуса на виното.

Авторите смятат, че откриването на свойствата на бактериите ще помогне за създаването на нови видове ароматизиращи добавки, пише РИА.

После - не плюйте във виното. :D

МнениеПубликувано на: Пон Ное 17, 2008 9:18 pm
от bagawat
Това предаване по сателитния канал и аз успях, от някъде да го хвана и да го гледам !!!
Не успях да рабера къде е местонахождението на тази изба , от която даваха кадри ?!!
Направи ми много добро впечетление цялата организация в избата, оборудването което имат,екипа, лабораториите, съвместнта работа с чужди технолози, хигиената и т.н Жалко , че не успях да гледам от начало !!!