Страница 1 от 1

Проби грозде от лозята

МнениеПубликувано на: Пет Авг 22, 2008 2:19 pm
от katia
Здравейте колеги,
имам въпрос по отношение как взимате проби грозде от съответен лозов масив, за да е най-реален и близо до истината резултата от анализа на гроздето. Чела съм различни варианти за вземане на средна проба от лозов масив, но нямам опит и наблюдения върху тях. Моля, ако някой е пробвал различни начини да сподели мнение.
Благодаря ви

МнениеПубликувано на: Пет Авг 22, 2008 9:56 pm
от nikolay
При вземането на проби грозде на истина има доста варианти. С течение на времето лично аз си изработих следния вариант:
Първо трябва да сте сигурни, че всичко що се отнася до сорт, клон, подложка в даден парцел е еднородно. След това е добре да разделите парцела на по-малки, като се водите от типа почва, релеф и наблюдения от предходни години. След това в дадения парцел се маркират лози от даден ред, като пропускате първите пет от реда да речем. Когато вземате проба, вземайте я през лоза (през две или три в зависимост от броя вземания на проби). От дадена лоза се старайте да попадат гроздове от долната, средната и връхната (ако там има такива) част на лозата. Събирайте минимум по около 6 кг грозде. При следващото вземане на проба не вземайте грозде от лоза, от която вече сте късали гроздове, а от съседна на нея. Важно е и след това пробата да пресувате при едни исъщи условия, при получаването на мъст. Общо взето процедурата по вземане на проби еизглежда елементарна, и много често когато подходим елементарно получаваме при всяко вземане резултати, често лишени от логика, а и далече от действителността.
Успех!

МнениеПубликувано на: Пон Авг 25, 2008 11:06 am
от sstan
Има варианти и да се вземат само зърна от различни места. Иначе съм напълно съгласен с Николай, тъй като много характерно за повечето масиви правени до преди 15 години е хетерогенността. Често има не само различни клонове, но и различни сортове... За съжаление това са процедури изискващи доста време и не винаги успявям да ги спазя.

МнениеПубликувано на: Пон Авг 25, 2008 5:47 pm
от katia
Знам и за варианта със зърната. Но да си дойдем на думата Станимире, защото точно това имах предвид като зададох въпроса, че всички нчини са много ангажиращи и отнемащи време. Просто исках някоя по-практична и рационална идея, ако някой има опит. Николай има сигурно добър метод, но той е по-скоро при правене на проби за анализи, които да имат адекватни стойности при разни научни разработки. Иначе ако трябва да взимаме около 40 /а на моменти и повече/проби на ден например, как да се вземат по този начин?
А някой има ли поглед върху метода с обиране на една или повече лози от масив?
Ние докато си говорим как да вземем пробата, ще трябва да оберем гроздето.
Поздрави!

МнениеПубликувано на: Вто Авг 26, 2008 2:45 pm
от vinoirakia
Има един начин , ама е скъп :shock:
НАСА имат един спътник , който покрива България.
Гъчкан е със сензори.
Минава отгоре и после ти пуска по факса: захари,киселини, рН,калции, калии, кога да береш, каква винификация да приложиш и на колко да го продадеш. :D
Шегата настрана, ама винаги има разлика между пробите взети от лозята и пълния съд с каша / мъст/
Майната му-нали има винена и захар.

МнениеПубликувано на: Вто Авг 26, 2008 4:45 pm
от nikolay
Друг начин е по зърна - маркирайте 5 или 6 лози, които са типични и вземайте проба по зърна - от всеки грозд на лозата, съответно от долната, средната и връхната част на грозда. пробата се затваря до обработка. Отново важно е еднаквата степен на пресуване и понеже количеството е по-малко захарите се определям с рефрактометър (не преносим обаче). Важно е пробите да взема един и същ човек. Що се отнася до времето - всичко си иска своето. В противен случай получавате резултати, които повече ви объркват, отколкото помагат.

МнениеПубликувано на: Вто Авг 26, 2008 6:32 pm
от lambri
дано това свърши работа:
Sugar Sample Collection
Ripeness varies from grape to grape, from cluster to cluster and from vine to vine. Berries near the shoulder of a cluster will be more mature than berries near the bottom. Clusters exposed to sunlight develop faster than clusters hanging in heavy shade, so clusters from the north side of vines are generally less mature than clusters from the south side. Maturity also varies from vine to vine across a vineyard because of changes in soil conditions, water content and wind exposure. To minimize these variations, the grower collects a large sample of grapes to take to the laboratory where he measures Brix, TA and pH using standard measurement techniques. Here is a simple but effective way to collect a grape sample.

(1). A 1 quart size, heavy weight, zip-seal “baggy” is used to collect the grapes. The date and the vineyard block being sampled can be written on the baggy with a “magic marker.”
(2). Grapes can be collected from each vine, every other vine, every fifth vine, etc. But, be consistent and collect at least 100 grapes.
(3). Most of the sample grapes should be picked from the bottom of the clusters (watch out for bees), and be sure to pick some berries from clusters growing back under the foliage in heavy shade. (This procedure produces results that are more conservative).
(4). Seal the baggy and keep the grapes cool until the Brix, titratable acid and pH measurements can be made.

МнениеПубликувано на: Чет Авг 28, 2008 6:56 pm
от Alambik
Какво Ви е мнението за "писалките"-захаромер и киселини? Вземате си проба шахматно от лозите, директно на масива и смятате средно за всяка лоза, изчислявате си дисперсията и толкова! Само се снабдете с "Лада"-Нива, ако са ви много масивите! :D Кате, май "Перлата" я почнахте вече. :lol: Не окипазявайте материала, тази година е супер! :lol: :wink:

МнениеПубликувано на: Чет Авг 28, 2008 7:39 pm
от katia
Не съм използвала комбинирани уреди за измерване на захари и киселини и нямам наблюдение. Alambik, не се занимавам с Перла! Или ти просто говориш за района?
А за пробите по лозята, независимо кой метод се прилага се иска здрава кола, крака за обикаляне и шапка.
Дайте да видим кой какви проби е взел и как вървят гроздата!
При нас - Шардоне в Хисар 22 до 24% с около 7г/л киселини.
Траминер - 19-20% и 5.5 г/л киселини.
Червения Мискет още е слаб - 14.7
В любимец червените - Мерлата са най-напред с 22 -23
Интересно ми е как е Мелника на юг?
Успех на всички!

МнениеПубликувано на: Сря Сеп 03, 2008 11:16 am
от sstan
Наистина правилното вземане на проби и от там верния резултат, който да не ни подведе не е никак лесна работа. Аз съм фен освен на лабораторния и на сензорния анализ. Опитването на самото грозде по някога дава по-реална представа. Отдавна спрях да се доверявам на агрономи и собственици, които сякаш обикалят цялото лозе за да изберат най-добрите грозда. После като влезе резултата е с единици надолу.
Шардонетата при нас са 23-24% с 5-6 г/л киселини.
Интересното е че Мерлото е доста напред ходих на няколко масива, които са с по 23%
В същото време на всичко бяло рН е доста високо 3,5 - 3,7
Успешна кампания на всички :D