2 въпроса относно подобряване ароматните качества на виното

Тук може да поставите своя проблем за решаване ако не може да се справите или просто искате още едно мнение

Модератори: dcv, ilu6a

2 въпроса относно подобряване ароматните качества на виното

Мнениеот lube » Пет Окт 01, 2010 6:26 pm

Сложил съм един бидон 130л бяло вино(със много малко чепки умишлено - около 10-15% ) преди 2 дни и почти веднага кипна..., смешал съм димят, ркацители и карловски мискет, искам полученото вино да има хубав аромат и въпроса ми е дали е удачнода сложа 1-2-3 кг ароматни нарязания абълки СЕГА примерно за да му предадат допълнително плодов вкус???
Дали е удачно след като вече е започнала фермантацията, и после дали няма да окажат някакво отрицателно въздействие в/у виното?

Също преди 2 дни сложих в един 120л бидон червено вино(също ври) да сложа дъбови летви или трески за да придадат малко благороден аромат на дърво, и тук съм смесил мерло, Мелник 55, и кабере, както и малко от бялото грозде дето ми остана - да не го хвърлям...

Това е! предварително благодаря :) :mrgreen:
lube
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пет Окт 01, 2010 6:17 pm

Re: 2 въпроса относно подобряване ароматните качества на виното

Мнениеот ilu6a » Пет Окт 01, 2010 10:00 pm

какви ябълки???...не правите пунш!...
по отношение на треските дъбовите....миии продават дъбов чипс който е точно за това!
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София

Re: 2 въпроса относно подобряване ароматните качества на виното

Мнениеот lube » Съб Окт 02, 2010 7:00 am

преди 2г слагах дъбов чипс но не ми хареса резултата - не се получи..., впрочем изсипва ли се или се слага в нещо(аз го слагах в чорапче)?
А понеже съм чел и за дъбови летви - та затова!

Разбрах за ябълките - че идеята ми е :lol:

И още един въпрос, следкато е почнала фермрнтацията има ли смисъл да добавям дрижди, при все че виното ми стой на затворена тераса и въпреки грижите ми може да помръзне, макар че винаги си става...
lube
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пет Окт 01, 2010 6:17 pm

Re: 2 въпроса относно подобряване ароматните качества на виното

Мнениеот sstan » Съб Окт 02, 2010 3:37 pm

Дрождите по-принцип се слагат за да започне ферментация. Сега вече няма смисъл. Дъб в чорапче може въпросът е да не прекалиш с количеството. Сложи 50-60 г. Относно ябълките, събери малко билки и дюли и си направи пелин :wink:
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново


Назад към Въпроси и отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта

cron