Въпрос към експертите за SO2

Тук може да поставите своя проблем за решаване ако не може да се справите или просто искате още едно мнение

Модератори: dcv, ilu6a

Въпрос към експертите за SO2

Мнениеот khaney » Вто Сеп 14, 2010 11:37 pm

Здравейте,
Респектиран съм от познанията, които много хора демонстрират във форума. Затова реших да попитам.
Съвсем лаишки, но с много мерак реших да си произведа около полови тон бяло вино тази година. Накупих си обурудване "от - до", не жалих сили и средства, изчетох де що намерих като теория в нета и дори съм се уговорил с един производител от сунгурларския район да си взема читаво Шардоне.
Една тема обаче ми е трудно да си изясня - сулфитирането.
Теорията по въпроса е или много повърхностна и непрофесионлно написана, или пък е прекалено неразбираема и специализирана.
Ясно е, че SO2 е необходим и правенето на вино е немислимо без добавянето му. Ясно е обаче, че е отровен и има стандартни макс. допустими количества в готовото вино.
Чичко "Гугъл" с безбройнте си писания в него съветва да се добавя или след смачкване на гроздето или след приклчючване на ферментацията или и в двата случая с всичките му предимства и недостатъци.
Въпросът ми е как мога да си контролирам това свободно количество в готовото вино - може би има лабораатории около София, които извършват тези измервания, или пък има емперични правила, които гарантират определено количество остатъчен SO2 при определени дози сулфитиране през различните фази.
Наистина ше съм благодарен да прочета вещ съвет по темата.
В тези лаборатории може би може да се изследва и кисилинността на мъстта нпример - също тема, която е трудно да се намери.

Благодаря предварително.

С поздрав
Паро
khaney
 
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Авг 21, 2010 5:50 am

Назад към Въпроси и отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron