Страница 1 от 1

отел

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 20, 2007 6:35 pm
от fadito
здравейте,наскоро прочетох,че при направата на вино със сорта отел се откриват канцерогенни съставки,а дали може с това грозде да се прави ракия-дали пак ще е "отровно",на мойто село имаме доста от това грозде и всяка година си правехме страхотно вино,но щом прочетох,че е забранено за производство на вино спряхме да го използваме.

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2007 7:17 am
от nikolay
отела и другите "директни" сортове (в някои райони ги наричат алжирка и т.н.) се считат за канцерогенни (не е категорично доказано) поради наличието на дигликозиди в тях, поради което са и забранени за производството на вино. Дигликозидите обаче са нелетливи т.е. при дестилация те нямя да преминат в ракията така че от гледна точка на това ракията, направена от такъв сорт не е опасна за здравето. Тези сортове обаче имат и един друг недостатък - така наречения "лисичи тон" т.е. животински аромат. понякога този аромат е силно плодов (на ягода например). Този аромат обаче лесно се трансформира при окисление и при дестилация и виното от такива сортове има в началото силно плодов, а в последствие и неприятен аромат, а ракиите от такива сортове - сапунен тон в аромата. дегустирал съм такива ракии и аз лично възприемам този тип мирис като отрицателен, но на някои хора им харесва. Така че ако ракията която правиш ти допада като аромат можеш да си я употребяваш спокойно, защото от гледна точка на канцерогенността е безвредна.
наздраве!

МнениеПубликувано на: Вто Окт 02, 2007 12:44 pm
от fadito
мерси много за отговора,така или иначе ние тази ракия не я пием много-много,може би 0.500мл.за една година,обаче тя ни е за село,където старите хора без ракия не могат,а пък те са свикнали да пият всякаква.Айде.

МнениеПубликувано на: Сря Окт 03, 2007 7:08 pm
от hoomer
Дълго време произвеждам вино от сорт Отел,имам го на асмалъка и става много приятно вино със силен аромат на ягода.Но в момента който го опиташ,в устата ти се развива един много неприятен вкус.На мен също този сорт не ми допада,но всички приятели на които го предложа много харесват аромата и вкусът му.Аз също ще кажа,че на ракия от това грозде се получава един мазен тон,но се пие.

МнениеПубликувано на: Съб Окт 06, 2007 6:40 pm
от fadito
ама виното става страшно,щото го измешваме с разни други сортове,които незнам какви са-съжалявам,че вече няма да го пиеме

Re: отел

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 10, 2010 4:42 pm
от rosen_iv
Отела е от растенията наречени "концентратори". Тези растения концентрират в себе си големи дози определени химични елементи. Отела акумулира в себе си високи дози Селен от почвата, който води до неврологични заболявания. Във Франция сорта е забранен за отглеждане.

Re: отел

МнениеПубликувано на: Пон Яну 17, 2011 8:35 pm
от Геша
Понеже, в резултат на някакви обстоятелства имам в двора си няколко корена ОТЕЛ-искам да попитам; удачно ли е да се опитам да го присадя и изобщо, последствията от всичко това?

Re: отел

МнениеПубликувано на: Вто Яну 18, 2011 9:49 am
от dimov
Няколко лози отонел не са кой знае колко опасни, не е драматично. При присаждане не е сигурно дали ще се прихване, а и отела не е много добър за подложка. По-добре е да оставите отела и да засадите няколко лози - присадени на подложка. Като влезнат в плододаване ще изкорените отела.

Re: отел

МнениеПубликувано на: Пет Яну 21, 2011 2:25 pm
от Геша
Димов,струва ми се,съветът ти е удачен.Точно така ще направя.Само искам (като прочетох повторно,какво съм написал) да се поправя малко.Написал съм го "лози",като че бера килограми грозде,а само две от тях родиха по 4-5 малки чепки. Другите-на пролет след резитбата очаквам да направят същото.На края-едно голямо БЛАГОДАРЯ за съвета.

Re: отел

МнениеПубликувано на: Пет Яну 21, 2011 2:33 pm
от Геша
Пълна обърквация.Не съм прочел повторно мене си,а съм се подвел по твоя коментар.Става въпрос за "лози",а съм още на първата(ракия)-лошо.