Страница 1 от 1

Въпрос

МнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 11:01 am
от mathinvalidnik
Здрасти на всички.Искам да попитам нещо.Значи имам едно буре с бяло и едно с черно вино.При наливането им съм сложил серниста киселина(течна) и оттам нататък вече нищо не съм добавял и не съм им вадил все още калта.Вината са наляти преди около месец и половина,два.Вчера баща ми ми донесе едно нещо(БЕНТОНИТ ВИНАРСКИ) и ми каза да прочета ,какво пише на опаковката и да го направя.Там пише,че това е за избистряне на вина и ракии от белтъчно и др. потъмняване.Има си описани начини на прилагане и т.н. пише,че се разтваря в 1,5 л. топла вода за 100л . престоява 24 ч. и след това се смесва са 2-3 литра вино от бурето и се сипва пак вътре.след 2 седмици се вади калта на това нещо.Тааа въпроса ми е дали е грешка ако след като съм слагал серниста киселина в началото сега да слагам от този ВИНАРСКИ БЕНТОНИТ :roll:

п.п Мерси предварително

МнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 11:43 am
от vinoirakia
Няма да направиш грешка.
Слагай бентонита

МнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 12:05 pm
от mathinvalidnik
мерси много виноиракия :)

МнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 12:13 pm
от mathinvalidnik
само още 1 върпос имам.Бялото ми вино още ври(по принцип то започна малко по-късно да ферментира бурно) и сега като сложа ухо над отвора се чува как пука.Ще е проблем ли ако му добавя сега бентонита или трябва да изчакам да спре да ври ?

МнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 8:36 pm
от simeonov_74
Аз също слагах на червено вино, калиев метабисулфит и след това му слагах и бентонит и сега си го консумирам, така че слагай смело няма да направиш грешка, но преди да го сложиш откали утайката :lol: Бялото мисля че трябва да го бистриш, като утихне тихата ферментация (като почне от самосебеси да избистря), но и него го откали преди да му сложиш бентонита:wink:

МнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 10:17 pm
от katia
Ако виното все още ферментира/ври/, по-добре не слагай бентонита.

МнениеПубликувано на: Нед Ное 22, 2009 11:22 am
от mathinvalidnik
ами бялото още се чува ,че ври и не съм му слагал бентонит.Ей сега след малко отивам да го сложа на черното.То от 1-2 седмици е престанало дори и да пука.

МнениеПубликувано на: Нед Ное 22, 2009 4:15 pm
от simeonov_74
И при двете вина, Бентонита го слагай, като завърши тихата ферментация :wink: