Въпрос

Тук може да поставите своя проблем за решаване ако не може да се справите или просто искате още едно мнение

Модератори: dcv, ilu6a

Въпрос

Мнениеот mathinvalidnik » Съб Ное 21, 2009 11:01 am

Здрасти на всички.Искам да попитам нещо.Значи имам едно буре с бяло и едно с черно вино.При наливането им съм сложил серниста киселина(течна) и оттам нататък вече нищо не съм добавял и не съм им вадил все още калта.Вината са наляти преди около месец и половина,два.Вчера баща ми ми донесе едно нещо(БЕНТОНИТ ВИНАРСКИ) и ми каза да прочета ,какво пише на опаковката и да го направя.Там пише,че това е за избистряне на вина и ракии от белтъчно и др. потъмняване.Има си описани начини на прилагане и т.н. пише,че се разтваря в 1,5 л. топла вода за 100л . престоява 24 ч. и след това се смесва са 2-3 литра вино от бурето и се сипва пак вътре.след 2 седмици се вади калта на това нещо.Тааа въпроса ми е дали е грешка ако след като съм слагал серниста киселина в началото сега да слагам от този ВИНАРСКИ БЕНТОНИТ :roll:

п.п Мерси предварително
mathinvalidnik
 
Мнения: 13
Регистриран на: Съб Ное 21, 2009 10:55 am

Мнениеот vinoirakia » Съб Ное 21, 2009 11:43 am

Няма да направиш грешка.
Слагай бентонита
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот mathinvalidnik » Съб Ное 21, 2009 12:05 pm

мерси много виноиракия :)
mathinvalidnik
 
Мнения: 13
Регистриран на: Съб Ное 21, 2009 10:55 am

Мнениеот mathinvalidnik » Съб Ное 21, 2009 12:13 pm

само още 1 върпос имам.Бялото ми вино още ври(по принцип то започна малко по-късно да ферментира бурно) и сега като сложа ухо над отвора се чува как пука.Ще е проблем ли ако му добавя сега бентонита или трябва да изчакам да спре да ври ?
mathinvalidnik
 
Мнения: 13
Регистриран на: Съб Ное 21, 2009 10:55 am

Мнениеот simeonov_74 » Съб Ное 21, 2009 8:36 pm

Аз също слагах на червено вино, калиев метабисулфит и след това му слагах и бентонит и сега си го консумирам, така че слагай смело няма да направиш грешка, но преди да го сложиш откали утайката :lol: Бялото мисля че трябва да го бистриш, като утихне тихата ферментация (като почне от самосебеси да избистря), но и него го откали преди да му сложиш бентонита:wink:
simeonov_74
 
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Сеп 25, 2008 5:40 pm

Мнениеот katia » Съб Ное 21, 2009 10:17 pm

Ако виното все още ферментира/ври/, по-добре не слагай бентонита.
katia
 
Мнения: 227
Регистриран на: Пет Ное 09, 2007 10:28 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот mathinvalidnik » Нед Ное 22, 2009 11:22 am

ами бялото още се чува ,че ври и не съм му слагал бентонит.Ей сега след малко отивам да го сложа на черното.То от 1-2 седмици е престанало дори и да пука.
mathinvalidnik
 
Мнения: 13
Регистриран на: Съб Ное 21, 2009 10:55 am

Мнениеот simeonov_74 » Нед Ное 22, 2009 4:15 pm

И при двете вина, Бентонита го слагай, като завърши тихата ферментация :wink:
simeonov_74
 
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Сеп 25, 2008 5:40 pm


Назад към Въпроси и отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Yahoo [Bot] и 3 госта

cron