Страница 1 от 1

Въпрос за сорт "Пловдивски рубин"? Колеги моля пом

МнениеПубликувано на: Сря Апр 01, 2009 7:33 pm
от Drifting
Колеги става въпрос за сорта "пловдивски рубин".Моля ако някой знае нещо за него да пише.Интересувам се най вече от особеностите на отглеждане и виреене в северна България.Ако някой знае и нещо друго за сорта да пише ще му бъда благодарен и ще помагам и аз с каквото мога.Благодаря.

МнениеПубликувано на: Пет Апр 03, 2009 10:24 am
от dimov
Сигурен ли си, че сорта се казва "Пловдивски рубин"? Не съм го чувал.

Мога да ти дам информация за сорта "Рубин" в Северна България, въпреки че не съм се занимавал пряко. Насъждения със сигурност има, както и колеги, които са работили с този сорт.

Знам, че има утвърдени сортове "Септемврийски рубин", "Мелнишки рубин" и "Пловдивска малага", но за тях нямам информация. Мога да потърся, но мисля, че е най добре да се консултираш с институтите които са ги създали /АУ- Пловдив или базата в Септември/ или с колеги, които са работили с тях.

МнениеПубликувано на: Пет Апр 03, 2009 11:32 am
от ilu6a
Пл. рубин-утвърден сорт на 15.01.1980г,разработен от Куртев и Д.Бабриков ВСИ Пловдив.Сорта е сложен хибрид(Чауш х Марсилско ранозрейно) х Кардинал получен през 1968г а е утвърден с заповед 120 през 1980г
Лозите са силно растящи,гроздено узрява втората половина на август висок коеф на плододаване-1.32 Добивът от лоза при формировка Омбрела е 12.2кг а от декар 2500кг.Гроздът е голям ,коничен,крилат,най-често с едно крило,полусбит до рехав.Зърното е едро 5,1г овално слабо продълговато със средно дебела покрита с обилен восъчен налеп крехка тъмночервена кожица .Консистенцията е месеста сладка с много приятен вкус.Гроздето съдържа 15% захари 6,4г/л киселини.Зърното е устойчиво на напукване и гниене притежава добра транспортабилност.Червен десертен сорт.
Дано ви е от полза информацията.

МнениеПубликувано на: Нед Апр 05, 2009 9:11 pm
от Drifting
добре благодаря ти колега ако мога да помогна с нещо кажи.дано да съм оцелил сорта ако наистина е този ще е супер