проект на изба

Тук може да поставите своя проблем за решаване ако не може да се справите или просто искате още едно мнение

Модератори: dcv, ilu6a

проект на изба

Мнениеот ggeonik » Нед Мар 08, 2009 11:00 pm

как мога да преустроя съшествуващо помещение в изба
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот sstan » Пон Мар 09, 2009 1:42 pm

Зависи колко професионално искаш да го направиш. А какво точно искаш да правиш там - винопроизводство или просто помещение за отлежаване на вина?
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот ggeonik » Пон Мар 09, 2009 2:36 pm

винопроизводство на около 150 тона грозде защото имам горе долу 250 декара лозя имам и помещение към 200 квадрата и си мисля да се пробвам по някоя програма за създаване на малка семейна изба с капацитет 100000 бутилки вино
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот nikolay » Пон Мар 09, 2009 3:39 pm

Програма по която може да кандидатстваш е "Програма за развитие на селските райони" и по специално Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" (Между другото в рамките на ВИНАРИЯ фирма "Аксет Консултинг " ЕООД ще организира информационна среща на 20.03.2009 от 13 до 15 часа в зала Янтра, на която ще се разясняват и допустимост, размер на помощтта и др. подробности по мярката). Ако помещението съществува, изискване от ХЕИ е ферментационни производства да са на 100 м от най-близката жилищна сграда, така че ако твоето е в населено място и няма статут на винарска изба ще е трудно. Общо взето има доста подробности. Що се отнася до технологично проектиране - оферта за него е сериозно да се прави след разговор с инвеститор и оглед на терена.
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот ggeonik » Пон Мар 09, 2009 4:46 pm

добре значи първо да се допитам до хеи и после до архитект за смяна на предназначението на сградата.а има ли възможност да ферментирам на друго място а там само да съхранявам вино
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот nikolay » Пон Мар 09, 2009 8:00 pm

Ако питаш мен, първо си отговори на въпроса колко бутилки можеш или би могъл да продаваш годишно. После си помисли какви вина искаш да правиш - имам в предвид, че сме проектирали изби от 4 млн. кг до 50 хил., както и такива от bag-in-box, до тип "бутикови" и всички те имат своя смисъл, когато инвеститора знае точно какво иска и коя е ценовата зона, която иска да атакува. Когато си на ясно с това, тогава пристъпи към проект. Най-целесъобразно е започване с идеен технологичен проект - той ще ти даде отговор на това какво технологично обзавеждане ще ти бъде необходимо и колко ще ти струва то. Така също и ще отговори и каква площ ще ти е необходима за да го разположиш. Така, оценявайки технологията, сградата (по цени за м2 строителство) и инфраструктурата ще добиеш представа колко ще ти струва начинанието и в крайна сметка колко ще оскъпява единица краен продукт. Едва след това пристъпи към технически проект в неговата технологична и архитектурна част. Естествено можеш да участваш по програма и имай в предвид, че след 2009 размера на субсидията намалява, т.е. ако сега е до 50 %, след една година ще е до 40 и т.н. Идейния проект малко ще те забави, но той в крайна сметка ще ти даде представа още в началото с какво се захващаш и ако прецениш, че за момента е рисково да го отложиш във времето. Така или иначе има доста неща, за които да се мисли и ако се разходиш до Пловдив за Винария да речем може да ги обсъдим, защото повечето не могатда се изпишат. Начинанието е сериозно. Предполагам за никого не е тайна, че вече в България се правят доста добри вина, особено ако говорим за червени, но за съжаление не умеем да ги продаваме. Все още във виното се залагат повече емоции и притенции от колкото е необходимо. Така че помисли по-глобално върху идеята си, а това дали ще се реализира в сградата, с която разполагаш или друга или ще се раздели на две, повярвай ми за сега са подробности. Е, ако все пак решиш може да продължим този разговор на живо, координати можеш да намериш и в този форум. Успех!!!
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот ggeonik » Пон Мар 09, 2009 9:06 pm

добре нека оставим разговора за в пловдив на винария аз ще бъда там на 18 ,19 ,може и на20 март
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот ново село » Чет Апр 30, 2009 6:09 am

ggeonik-здравей колега ,и аз имам подобна като твоята идея,при теб как се развиват нещата ,пиши да обмениме идей,предварително благодаря.
ново село
 
Мнения: 7
Регистриран на: Чет Апр 30, 2009 5:58 am

Мнениеот ggeonik » Чет Апр 30, 2009 8:31 am

в този момент имам много работа в лозята присаждам на място на калем и изцяло съм се съсредоточил върху тази деиност но пътя за да започна и създам тази малка избичка май ще е същия като да направиш вимпром за милиони литри не съм започнал да деиствам още но усещам че ще е доста тръннлив пътя а и винарството е доста скъп бизнес и май ше ми трябват парички два или три пъти повечко отколкото съм си мислил в самото начало така че не смятам да се отказвам а да си направя много добре сметката и да започна да действам докато съм по млад и имам сили и енергия да работя
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich

Мнениеот nikolay » Чет Май 07, 2009 5:10 pm

Винарството в действителност не е евтино занимание. Дори и в исторически план не всеки е имал замък, който да превърне във винарна. Нетрайната суровина, налагаша големи преработвателни мошности, работеши един месец в годината, както и относително дългия период за реализация и малкия "оборот" на съдовия капацитет, са причината и в наши дни винопроизводството да остава скъпострувашо занимание. В действителност мисля че родното вино само може да спечели от все повече производители и така бълкгарското вино да намери своята цена и публика, зашото от многото изхвърляния в ценообразуването, консумацията на ракия остава над тази на вино (като литри на човек, а какво остава като алкохолни градуси), а тази на бира достигна завидните 70 литра на човек. За съжаление чиновническото отношение към такива намерения (изграждане на винарска изба) е доста рестрективно и сякаш не избите "хранят" тези чиновници, а им пречат да си гледат работата. Често икогато нямат отговор по даден въпрос, защото наистина не се прави разлика между малък винопроизводител и такъв, преработващ млн. кг грозде, се взима по-лесното решение- отказ за разрешение, виза за проектиране и т.н.
Що се отнася до стъпките: 1 най-важно е да си отговориш на въпроса колко вино искаш да получиш и как ше го реализираш след като го получиш; 2. Добре е да се започне с идеен проект, който ще оцени необходимото технологично обзавеждане, застроена площ, необходима ел. енергия и мощности, вода, както и ще даде оценка на отделяните вредности - отпадни води и въглероден диоксид. На база на този проект се обявява намерение за изграждане на винарната в обшината, а те ше те насочат към РИОКОС, които на база оценката за въздействието върху околната среда ше издадат положително или отрицателно становише. Ако то е положително, а това много зависи и от обосновка и защита на проекта, от обшината се издава разрешение за виза за проектиране и може да се стартира с инвестиционен проект във всичките му части - архитектурна и ТОП. Общо взето това е. Какво включва един технически инвестиционен проект в част ТОП можеш да видиш и на biavin.com. Успех и търпение - ще са ти нужни:))
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm


Назад към Въпроси и отговори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron