Страница 2 от 2

МнениеПубликувано на: Нед Май 31, 2009 4:01 pm
от nikolay
Производството на билогични вина представлява преработването на грозде от биологично земеделие. При производството на такъв тип вина “могат да се използват само добавки и технологични спомагателни вещества ако без да се прибегне до тях е невъзможно да се запазват храните, или да се изпълняват дадени изисквания към хранителния режим, предвидени съгласно законодателството на Общността” (ЕР 2092/91). Това са вина при които не е разрешено използването на генно модифицирани организми. Сравнение с конвенционалното вино, в биологичното освен произхода на гроздето, не се разрешава и влагането на лесноусвоим азот за дрождите, както и се ограничава максималното съдържание на серен диоксид от 160 mg/dm3 при конвенционалните червени сухи вина до 100 mg/dm3 при биологичните, а при белите сухи вина – съответно от 210 mg/dm3 до 120 mg/dm3. Всъщност до колкото знам предстои приемане на единни норми за серен диоксид и разрешени енологични практики. Според мен, ако е възможно едно грозде да се отглежда без пестициди и др., забранени за екоземеделието препарати без това да води до по-ниско качество на реколтата, защо да не се прави? За някои райони на България това ще е трудно постижимо, поради спецификата в климата, и в този случай едва ли ще е оправдано такова земеделие. Но има и райони, за които това е постижимо; постижима е и дозата серен диоксид за вината, така че защо да не го правим. Що се отнася до биодинамичното вино, точно определение не мога да цитирам но за мен това е виното без използване на серен диоксид и изобщо би трябвало да бъде дори вино без каквито и да е добавки (в това число и сухи култури дрожди и бактерии), произлизащи не от биодинамично отглежданото лозе. И това производство най-вероятно е осъществимо. То няма да доведе до най-добрите вина, а до най-автентичните и ако са и без дефект, тогава всичко е ОК. Лично за мен темата е интересна. Занимавам се с нея от три години, а от миналата и с биодинамичното производство.

МнениеПубликувано на: Нед Май 31, 2009 6:33 pm
от ggeonik
има и нещо друго което забравяме незнам дали има норми и изисквания относно изолацията на такива масиви и точно в кои раиони могат да се отглеждат такива лозя .моето мнение е че трябва да има такава поне 5-6 киломентра най малко от други лозя също някак си е нереално да си гледаш лозето биологично ,а наблизо да има примерно тец ли аец ли или някъкъв друг голям замърсител на природата .колкото до биодинамичното лозарство -много труд ама наистина много и едва ли ще се намерят хора които да усетят магията на такова вино .от собствен опит ви казвам такова лозарство може да се прави само на изключително малки площи по простата причина че има много ръчен труд и хора подготвени за тия дейности.така или иначе мероприятията в лозята си вървят но как ще спазим примерно дните определени за резитба ако имаме 200-300 дка и нямаме резачи в този момент .защото най важната операция по календара е резитбата последвана от филизене колтучене копане точно в определен момент и много други запетайки от това как и скакво ще направим компоста дали самите материали от които ще го правим не са замърсени после борбата с маната оидиума сивото гниене молци акари и т н.затова може би най важното нещо да имаш биодинамично лозе е мястото на което се отглегда и кой го гледа .относно сортовете също е от значение да се подбират по устойчиви на болести а вече има и сортове които не се пръскат и си мисля че бъдещето е в нови такива с качество на гроздето като на старите сортове .много преди щайнер да заговори за биодинамика попитайте старите хора как са гледали лозята те също от незапомнени времена са си спазвали принципите на биодинамиката само че не са го знаели .днес когато всичко се механизира и хората станаха много мързеливи и алчни за добиви това нещо е трудно осъществимо и какво значи да си био динамичен когато се храним с щасливи кокошки дали самата кокошка е щаслива когато отиде на конвейра да и отрежат главата или агнето което кротко си е пасло в това лозе го дадем курбан за гергйов ден някак си не пасва .за да говорим за биодинамика самите ние трябва да се придържаме към тези принципи и да ги спазваме ако ли не не сме биодинамични.

МнениеПубликувано на: Вто Юни 02, 2009 8:56 pm
от nikolay
ggeonik е прав, че "биодинамичното" вино и изобщо биодинамичното производство на какъвто и да било продукт е начин на философия, начин на живот. Аз лично се страхувам и съжалявам, че не мога да водя такъв живот. Ежедневното "препускане" неусетно стана част от живота ми и за мен ходенето на лозето и изобщо всичко, което е по-близо до нещата, които не се движат с бензин, електричество или каквото и да било подобно е преди всичко удоволствие (това, надявам се, да не го прочетат хорат, с които работим, че ще спрат да ми плащат за услугите :)). Ранно ставане, лозя до където ти стигне погледа, всичко това е една приятна "терапия", която човек не е зле да си причинява. Скоро пък бях на път до с. Кости - планински път сред дъбови гори, а някъде зад теб остава морето - неповторимо... До всичко това може да се докосваме поне от време на време и ако правенето на вино е един от пътищата - това е нашия път.

МнениеПубликувано на: Сря Юни 03, 2009 7:43 am
от vinoirakia
Хватката е жестока