Публикувано на: Нед Май 31, 2009 4:01 pm
Производството на билогични вина представлява преработването на грозде от биологично земеделие. При производството на такъв тип вина “могат да се използват само добавки и технологични спомагателни вещества ако без да се прибегне до тях е невъзможно да се запазват храните, или да се изпълняват дадени изисквания към хранителния режим, предвидени съгласно законодателството на Общността” (ЕР 2092/91). Това са вина при които не е разрешено използването на генно модифицирани организми. Сравнение с конвенционалното вино, в биологичното освен произхода на гроздето, не се разрешава и влагането на лесноусвоим азот за дрождите, както и се ограничава максималното съдържание на серен диоксид от 160 mg/dm3 при конвенционалните червени сухи вина до 100 mg/dm3 при биологичните, а при белите сухи вина – съответно от 210 mg/dm3 до 120 mg/dm3. Всъщност до колкото знам предстои приемане на единни норми за серен диоксид и разрешени енологични практики. Според мен, ако е възможно едно грозде да се отглежда без пестициди и др., забранени за екоземеделието препарати без това да води до по-ниско качество на реколтата, защо да не се прави? За някои райони на България това ще е трудно постижимо, поради спецификата в климата, и в този случай едва ли ще е оправдано такова земеделие. Но има и райони, за които това е постижимо; постижима е и дозата серен диоксид за вината, така че защо да не го правим. Що се отнася до биодинамичното вино, точно определение не мога да цитирам но за мен това е виното без използване на серен диоксид и изобщо би трябвало да бъде дори вино без каквито и да е добавки (в това число и сухи култури дрожди и бактерии), произлизащи не от биодинамично отглежданото лозе. И това производство най-вероятно е осъществимо. То няма да доведе до най-добрите вина, а до най-автентичните и ако са и без дефект, тогава всичко е ОК. Лично за мен темата е интересна. Занимавам се с нея от три години, а от миналата и с биодинамичното производство.