Страница 1 от 1

Vino ot aronia ???!!!

МнениеПубликувано на: Чет Апр 30, 2009 12:49 pm
от audi TT
http://www.aronia-bg.com/aronia_bg/vino-bg.html

Колеги какво ще кажете за това "вино от арония" ?

МнениеПубликувано на: Чет Апр 30, 2009 7:07 pm
от sstan
Интересно ще ми е да го опитам. Ако знаеш нещо повече,моля да го споделиш. Очевидно от етикета няма да научим кой знае колко.

без

МнениеПубликувано на: Пет Май 01, 2009 9:58 am
от audi TT
чудя се дали изобщо е законно да се прави вино от друго освен от грозде.....ако всеки започне да слага неща във виното кой знае докъде ще я докараме?

МнениеПубликувано на: Пет Май 01, 2009 4:16 pm
от nikolay
Тази напитка на основа вино, или поне така аз считам за редно да се казва, е направена като са настойвани плодове на арония във вино. Плода на аронията е интересен най-вече с това, че съдържа относително високо количество фенолни съединения, част от които багрилни. При пресуването му се отделя не голямо количество сок - около 20 - 25 %, поради което и соковете от арония са обикновено нектари най често 25 %ни. Още повече, че пресовия сок е доста богат на фенолни съединения, следователно и доста стипчив и трудно става за пиене в чист вид. Идеята да се вкарва в напитка тип вино не е лоша. Още повече, че самата арония се ползва за направата на багрилни концентрати и много от производителите на вино, ползващи такива продукти я вкарват във вината си без да го знаят. Точно тази напитка има алкохолно съдържание около 10 об.%, фенолни съединения около 5,6 г/л (или поне образеца, който ни беше изпратен за анализ) и мономерни антоциани около 400 мг/л. Интересно, че при нормални за едно вино редуцираши захари, съдържанието на сухи вещества беше 80г/л и ако не са ползвани полизахариди при направата й, вероятно се съдържат и екстрахират доста такива от самия плод. Вкуса е хармоничен, с подчертана, но не дразнеща стипчивост и аромат, характерен за аронията (ако накиснете плодове от арония във вода в съотношение 1:3 на пример и после ги пресувате ще усетите този типичен, леко разтителен аромат). Общо взето е приятна напитка. Лично аз бих я възприел по-добре във вид на ликьор, но това е въпрос на вкус.

МнениеПубликувано на: Пет Май 01, 2009 8:07 pm
от Dobrin
Здравейте!
Ники даде изчерпателно обяснение за тази напитка и е напълно прав за състава и. Аз също имах възможноста да дегустирам това вино. Според мен напитката не е лоша и напълно натурална, но не може да се консумира в по-големи количества, защото е твърде стипчива. Просто може да се пие като лекарство, поради преобладаващия и полифенолен състав.
В крайна сметка не е лошо, когато излизат някои интересни, напълно нови продукти, които да са обект на дискусия. Все пак е пазарна икономика и пазарът решава кое е хубаво и кое не, стига да е разрешено от закона :D