от nikolay » Пет Май 01, 2009 4:16 pm
Тази напитка на основа вино, или поне така аз считам за редно да се казва, е направена като са настойвани плодове на арония във вино. Плода на аронията е интересен най-вече с това, че съдържа относително високо количество фенолни съединения, част от които багрилни. При пресуването му се отделя не голямо количество сок - около 20 - 25 %, поради което и соковете от арония са обикновено нектари най често 25 %ни. Още повече, че пресовия сок е доста богат на фенолни съединения, следователно и доста стипчив и трудно става за пиене в чист вид. Идеята да се вкарва в напитка тип вино не е лоша. Още повече, че самата арония се ползва за направата на багрилни концентрати и много от производителите на вино, ползващи такива продукти я вкарват във вината си без да го знаят. Точно тази напитка има алкохолно съдържание около 10 об.%, фенолни съединения около 5,6 г/л (или поне образеца, който ни беше изпратен за анализ) и мономерни антоциани около 400 мг/л. Интересно, че при нормални за едно вино редуцираши захари, съдържанието на сухи вещества беше 80г/л и ако не са ползвани полизахариди при направата й, вероятно се съдържат и екстрахират доста такива от самия плод. Вкуса е хармоничен, с подчертана, но не дразнеща стипчивост и аромат, характерен за аронията (ако накиснете плодове от арония във вода в съотношение 1:3 на пример и после ги пресувате ще усетите този типичен, леко разтителен аромат). Общо взето е приятна напитка. Лично аз бих я възприел по-добре във вид на ликьор, но това е въпрос на вкус.