от Dobrin Rashkov » Пет Апр 06, 2007 11:57 pm
Zdraveite na vsichki, koito vzemat otnoshenie po tazi boleznena, no izkluchitelno vajna tema.
Kazvam se Dobrin Rashkov i sam zavarshil UHT prez 2003 year. Parvo iskam da pozdravia Stanimir za barzata realizacia na ideata za sazdavane na wine-forum, koqto samia toi predloji. Naistina taka mogat da se postaviat vajni temi, koito da se diskutirat i analizirat ot vsichki nashi kolegi. Bravo Stan! Radvam se, che se namirat takiva hora kato teb - deistvashti, a ne samo sladkodumci. Pozdravqvam i moq goliam priqtel Mitko Dimitrov za temata, koiato predloji za obsajdane.
Prochetoh mnogo ot komentarite po temata i s povecheto ot tiah sam saglasen (osobeno s tezi na Niki Stoianov). Iskam i az da izrazia moeto skromno mnenie po vaprosa - "Kakvo lipsva na obrazovanieto v UHT i po specialno na nashata specialnost?" Parvo nie zavarshvame s prozvishteto inginer-technolozi, drug e vaprosa dokolko sme ingineri i dokolko technolozi. Samata kvalifikacia ni iziskva podgotovka i po dvete napravlenia i naistina taka triabva da bade. Izuchavaneto na disciplini kato mechanika, fizikohimiq, biohimia, toplotehnika i dr. v tozi si vid moje da izglejda prekaleno i izlishno za mnogo ot nas, no vse pak te si imat svoq prinos v izgrajdaneto na profila "inginer-technolog". Vse pak tova sa bazisni nauki, koito spomagat za po-natatasnoto ti razvitie i mogat da ti dadat otgovor na mnogo vaprosi, s koito se nalaga da se sblaskvash v proizvodstvoto. Naprimer biochimiata i mikrobiologiata sa v osnovata na vsiaka technologia. Taka, che spored men izuchavaneto na tezi disciplini v osnovniq si vid (bez da se navliza v izlishni podrobnosti i detaili) ima svoq polojitelen efekt, koito rano ili kasno se proqvqva. V tova otnoshenie niamam zabelejki kam UHT. Mislia, che i teoretichnata podgotovka po specialnite predmeti e mnogo dobra, za koeto iskreno blagodaria na nashite prepodavateli. No idva osnovnia problem - prakticheskata podgotovka ili po-tochno lipsata na takava. Kak moje da se dava diploma za technolog-vinar kato novozavarshelia ne e napravil edin litar vino po vreme na svoiata podgotovka, ne se e sblaskal s nikakvi praktiko-technologichni problemi i ne e vzel nito edno samostoiatelno reshenie. Vse edno da obuchavash shivach da shie i da mu kajesh eto tova e iglata, tova e koneca, tova e plata, sega oshii edin pantalon naprimer, smeshno nali (izviniavam se za gruboto sravnenie, no tova e istinata). Imenno poradi lipsata na prakticheska podgotoka vaznikva vaprosa ot rabotodatelia kam prepodavatelia - "na kakvo gi uchite tam?". Az sashto imah vazmojnosta da posetq Vinarskia Universitet v Adelaida (South Australia) i naistina ostanah vazhiten ot prakticheskata podgotovka, koiato poluchavat tamoshnite studenti. Na tiah im e predostavena vazmojnosta da vinificirat malki kolichestva grozde v neshto kato malka izba, da rabotqt s malki sadove (s vmestimost ot 1-2 kub. metra), malki presi, TOA-ti i t.n. Studentite imat vazmojnosta da vzemat samostoqtelni technologichni reshenia, da se motivirat i obosnovavat, t.e. nai-vajnoto nauchavat se da misliat v realni proizvodstveni uslovia! Te proizvejdat produkt, chiqto organoleptichna harakteristika predstavlqva obekt na degustacionna ocenka i analiz, opisvat svoq technologichen podhod i problemite, s koito sa se sblaskali. Te imat vazmojnosta da rabotqt svobodno s vsiakakva laboratorna tehnika ili obshto kazano imat vsichko neobhodimo da proizvedat edno vino. Eto na tova az kazvam prakticheska podgotovka - nauchavash se da rabotish s vsiakavi mashini (grozdomelachki, pnevmatichni presi i dr.), nauchavash se da rabotish s vsiakakav vid laboratorna technika, zapoznavash se s izhodnata surovina i krainia produkt, sam vijdash greshkite si i nai-vajnoto kazano oshte vednaj - nauchavash se da mislish, poluchavash udovletvorenie, che si proizvel neshto.
Iskami se da viarvam, che i UHT niakoga shte moje da dade podobna prakticheska podgotovka na svoite studenti. Znam, che vsichko e svarzano s pari i vazmojnosti, kolkoto i banalno da zvuchi tova. Tuk iskam da obarna vnimanie i na roliata na darjavata po tozi vapros. Kade e pomoshta na darjavata? Nima vinarstvoto ne e prioritet za neq? Kade e pomoshta na firmite? Nima te niamat nujda ot dobre podgotveni i kvalificirani specialisti oshte ot samoto nachalo? Neka vsichki da si podadat raka i da rabotiat za izgrajdane na imidja na balgarskoto vino na evropeiskia i svetoven pazar - ot tova shte specheliat vsichki,... a nachaloto e zalojeno oshte ot studentskata skameika. Zvuchi himeristichno nali i zatova mislia da spra do tuk s moq komentar.
Pozdravi na vsichki uchasnici v diskusiata.