Страница 1 от 1

Ca в дестилата

МнениеПубликувано на: Вто Апр 07, 2009 10:15 am
от Dobson
Здравейте,
интересувам се има ли възможност за намаляване на калция във високоалкохолните напитки и ако има какъв е метода?

Благодаря ви предварително!

МнениеПубликувано на: Чет Апр 09, 2009 8:10 pm
от Alambik
Е, как е постъпил в дестилата? Правиш лабораторна проба с K2SO4 или продухай дестилата с CO2. Остави го за няколко дни и го отдекантирай(претакай) или филтрувай. Успех!!!

МнениеПубликувано на: Чет Апр 09, 2009 10:22 pm
от Dobson
Честно да ти кажа не знам как е постъпил там....най-вероятно е от виноматериала. Благодаря за съвета - ще пробвам!

МнениеПубликувано на: Пет Апр 10, 2009 6:08 am
от Alambik
По-добре пробвай с СО2, по-безобидно е! От инсталацията имаш медни йони и да не ти посинее от сулфата! От материала няма как да дойде, сигурен ли си, че е калций?

МнениеПубликувано на: Пет Апр 10, 2009 5:23 pm
от Dobson
Почти 100 % съм сигурен, каквото и да го правя при теста за стабилност гадните малки кристалчета не изчезват - намаляват, но не изчезват....

МнениеПубликувано на: Нед Апр 12, 2009 7:53 pm
от Alambik
Чакай малко! Как го тестваш? Ако го охлаждаш и задържаш, и дестилата ти помътнява като мастика и е на нисък градус може да е от ароматните компоненти, както при ракия от винена кал! Дори и на 40-45 градуса, той просто помътнява. Няма как да имаш калций в дестилата. Мед, желязо-да, ама калциевите съединения лесно падат в утайка от киселините на материала, дори в процес на дестилация! При отлежаване и съхранение могат да дойдат всякакви йони.

МнениеПубликувано на: Нед Апр 12, 2009 10:21 pm
от Dobson
Да, така го тествам, но не помътнява, дори не опалесцира, просто на дъното на колбите има кристалчета (и то доста), точно като калциеви кристали - затова мисля, че е калций. Градуса е 42. Съхраняван е известно време, но други идентични такива нямат подобен проблем. Ще пробвам с СО2 и ще видим какво ще излезе.