На 21.03.07 в София се състоя еднодневен симпозиум на тема "Производство на биоетанол", организиран от фирма Б.Е.Б. Био Ензима България.
Основните дискутирани теми бяха две:
1. приложение на ензимен комплекс, осигуряващ разграждане на нишестето без да е необходимо предварителна клеистеризация (разваряване). Така процеса майшуване протича при температури до 52-55 С и води до енергийни икономии. Споменати бяха предимства и недостатъци на процеса
2. използване на дрожди с повишена осмотична устойчивост и способност да се извършва алкохолна ферментация при повишено съдържание на сухи вещества в мъстта. По този начин се достига по-високо алкохолно съдържание на мъстта преди дестилацията и следователно икономия на енергия при дестилацията.
Ако някой проявявя интерес мога да му изпратя презентациите от симпозиума, а предполагам, че и от фирмата организатор няма да му откажат информация.