Самоток+второ вино

Форум за всички които си правят вино и ракийка в домащни условия

Модератори: dcv, ilu6a

Самоток+второ вино

Мнениеот zelen4uka » Пон Сеп 13, 2010 2:26 pm

Искам след като смачкам гроздето да отделя мастта и да си направя самоток. Джибрата която остане мисля да я залея с вода и захар и да върви за второ вино. Как се прави пропорцията вода и захар? Как се прави самотока?
zelen4uka
 
Мнения: 6
Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 12:40 pm

Re: Самоток+второ вино

Мнениеот ilu6a » Вто Сеп 14, 2010 8:43 am

Не се занимавайте с глупости...с извиненине за израза.
Кило захар е около 1,30лв....ами гроздето е около 60ст.От 5кг грозде ще добиете 3лв вино... И какво се оказва ,че ще излиза 1лв литъра,а от захарта (на кило захар приблизително 3,2л вода се слага)ще струва 45ст...и значи се правят цигании за 55ст на литър...Дали си струва...
Вино се прави от грозде...не от захар.
ilu6a
 
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Дек 04, 2008 11:34 am
Местоположение: София

Re: Самоток+второ вино

Мнениеот Alambik » Вто Сеп 14, 2010 8:43 pm

Е, нека пробва човека! Някой път второто вино става по-добро от първото, а ако не е добро се пресова и отива на казана, ракията ще я бива! :D Имайки се в предвид, че тази година няма да се прави толкова вино, гроздето ще падне и който иска ще си направи хубаво вино и ракия! :D Успех на всички в кампанията, да Ви е дълга и успешна!!! :wink:
Alambik
 
Мнения: 93
Регистриран на: Съб Дек 29, 2007 10:49 pm
Местоположение: Plovdiv

Re: Самоток+второ вино

Мнениеот zelen4uka » Сря Сеп 22, 2010 10:37 pm

искам да си направя самоток. Люспите ще ги разредя с вода и захар направо за второ вино или за ракия. В книгата пише:
В случая трябва да се знае, че 1.5 кг захар, добавена на 100л мъст, увеличава алкохолното съдържание на виното с 1 об.%
Немога да разбера на 100л вода колко захар да сложа?
zelen4uka
 
Мнения: 6
Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 12:40 pm

Re: Самоток+второ вино

Мнениеот vinoirakia » Чет Сеп 23, 2010 6:04 am

Само ток
Само тече.
Това е мъстта или виното , които се оцеждат без външна намеса от гроздовата каша.
Самотока сам си "става"
На 100 литра вода слагай 21-22 кг. захар и пей сърце
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

второ вино

Мнениеот мерло » Пет Юни 17, 2011 9:23 am

След като източиш шарата слагаш вода в джибрите,колко да се облеят и ги разбъркваш.Изваждаш от сок и разтваряш захарта и пак връщаш в съда,в който ти са джибрите.Мериш захарноста..........около 24 процента трябва да бъде.Ако е нужно добавяш още захар.Ако повече има да ври цяла зима.
мерло
 
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Юни 16, 2011 10:05 am


Назад към За любителите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

cron