от Alambik » Вто Яну 29, 2008 11:18 am
Първо опитай гроздето! За да разбереш дали идва от него или е следствие на зараза при ферментацията. Трябва да знаеш, че за белите вина е нормално. Ако го сулфитираш и гроздето е кисело, сулфитирай с калиев метабисулфид. Хубаво измивай съдовете и ги опушвай със серни ленти или си вземи сяра от аптеката, стопи я и потопи лентички в нея, можеш и директно да я запалиш в обърнатия съд в капачка с азбест. Най-вероятно е зараза. Несе отчайвай, от кисело вино става хубата ракия! Внимавай като я вариш, всичко е дегустация, отделяй 2 литра първак за разтривка, около 3 литра след него(70-75град.) за дъбов екстракт и останалото дестилидай до 40-48 града. Там трябва постоянно да опитваш, дойде ли паток-спирай!!! Ако се интересуваш от дъбовия екстракт ще ти кажа как да си го направиш. Ако става люта ракията можеш да отпуснеш малко паток.