Кисела жилка във виното

Форум за всички които си правят вино и ракийка в домащни условия

Модератори: dcv, ilu6a

Кисела жилка във виното

Мнениеот Андрей » Пон Ное 05, 2007 11:57 am

Здравейте,
В семейството ми произвеждаме вино за лично ползване - разбира се напълно любителски.
В някои реколти, обаче се усеща една неприятно-кисела жилка, която не знаем как можем да отстраним.
Имате ли някакви съвети, относно процедури за отстраняването и?

Благодаря Ви,
Андрей
Андрей
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Ное 05, 2007 11:54 am

Мнениеот Alambik » Вто Яну 29, 2008 11:18 am

Първо опитай гроздето! За да разбереш дали идва от него или е следствие на зараза при ферментацията. Трябва да знаеш, че за белите вина е нормално. Ако го сулфитираш и гроздето е кисело, сулфитирай с калиев метабисулфид. Хубаво измивай съдовете и ги опушвай със серни ленти или си вземи сяра от аптеката, стопи я и потопи лентички в нея, можеш и директно да я запалиш в обърнатия съд в капачка с азбест. Най-вероятно е зараза. Несе отчайвай, от кисело вино става хубата ракия! Внимавай като я вариш, всичко е дегустация, отделяй 2 литра първак за разтривка, около 3 литра след него(70-75град.) за дъбов екстракт и останалото дестилидай до 40-48 града. Там трябва постоянно да опитваш, дойде ли паток-спирай!!! Ако се интересуваш от дъбовия екстракт ще ти кажа как да си го направиш. Ако става люта ракията можеш да отпуснеш малко паток.
Alambik
 
Мнения: 93
Регистриран на: Съб Дек 29, 2007 10:49 pm
Местоположение: Plovdiv


Назад към За любителите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта

cron