Страница 1 от 1

Дайте съвет

МнениеПубликувано на: Съб Дек 12, 2009 11:50 am
от aakask
Здравейте.Искам съвет защото вече трета година се опитвам да направя червено вино и все нещо не се получава.За предишните две е дълга история но тази купих от Дружба 100 кг. Каберне.Изчистих го от чепките и го смачках с мелачката като гроздето беше много здраво без мухлясъли зрънца.Премерих захарността и с доливане на вода я свалих на 22.Оставих го така 35 дни и тогава го отдерих от джибрата.Показа захарност 10 и тъй като в помещението беше хладно го донесъх в апартамента където е около 20 градуса.Младото вино ако така може да се нарече е в стъклени дамаджани.Проблема е ,че вече 2 седмици виното си седи сладко и перфектно избистрено.На дъното се е утаила около половин сънтиметър кал.Постоянно излиза мехурчета като от отворена бира.На прав път ли съм или и тази година ще е на ракия

МнениеПубликувано на: Съб Дек 12, 2009 1:35 pm
от vinoirakia
Съжелявам. :cry:
Имаш 2 пътя - ракия или оцет. :shock:

МнениеПубликувано на: Съб Дек 12, 2009 1:47 pm
от aakask
Но какъв е проблема

МнениеПубликувано на: Вто Дек 15, 2009 7:18 pm
от nikolay
Проблема може да бъде от различен характер и е доста трудно така от разтояние някой да ти даде точна диагноза. Мой познат - лекар по професия, казваше "При вас винарите нещата са опростени, защото има 5-6 болести, от които виното може да се разболее и за всички тях лекарството е едно - сериста киселина, докато при човек болестите и лекарствата за тях са доста повече". На пръв поглед има истина в това, с тази съществена разлика, че човек може да се разболява и след лечението отново всичко да е ОК, доката при виното съвсем не е така - дори лечението да е сравнително успешно, състоянието му никога не достига кондициите преди "болестта". Така че тайната е да не се допуска влошаване на състоянието, което значи ежедневна компетентна "профилактика", така че успех за следващата година:)

МнениеПубликувано на: Сря Дек 16, 2009 12:43 am
от aakask
Благодаря.Със игурност няма да се откажа и въпреки всичко тази вечир си наточих една каничка и си я пийнах.Продължават да излизат мехурчета и се надявам да ферментира напълно все пак.

МнениеПубликувано на: Сря Дек 16, 2009 12:45 am
от aakask
Според мен основната грешка беше, че го оттчих от джибрата рано.

b

МнениеПубликувано на: Пон Яну 18, 2010 7:57 pm
от ika
определено това не е проблема :D :D 35 дни не 5 нали :D щото 5 дни са достатъчни :D

Re: Дайте съвет

МнениеПубликувано на: Сря Яну 20, 2010 9:51 am
от aakask
Проблема ме интересува.Най-интересното и,че след 40 дни отточеното вино при 20 градуса темперетура си остава със захарност 10,Няма ферментация няма и прокисване.Седи си сладко и много ароматно.

Re: Дайте съвет

МнениеПубликувано на: Сря Яну 27, 2010 10:58 pm
от ggeonik
Ами сигурно си пуснал дрождите в отпуск или направо си ги уволнил ,защото като няма кой да преработи гароздовата захар ще си пиеш сиропче зимата ,а лятото за салатката оцетец хубав винен. :)