Дайте съвет

Форум за всички които си правят вино и ракийка в домащни условия

Модератори: dcv, ilu6a

Дайте съвет

Мнениеот aakask » Съб Дек 12, 2009 11:50 am

Здравейте.Искам съвет защото вече трета година се опитвам да направя червено вино и все нещо не се получава.За предишните две е дълга история но тази купих от Дружба 100 кг. Каберне.Изчистих го от чепките и го смачках с мелачката като гроздето беше много здраво без мухлясъли зрънца.Премерих захарността и с доливане на вода я свалих на 22.Оставих го така 35 дни и тогава го отдерих от джибрата.Показа захарност 10 и тъй като в помещението беше хладно го донесъх в апартамента където е около 20 градуса.Младото вино ако така може да се нарече е в стъклени дамаджани.Проблема е ,че вече 2 седмици виното си седи сладко и перфектно избистрено.На дъното се е утаила около половин сънтиметър кал.Постоянно излиза мехурчета като от отворена бира.На прав път ли съм или и тази година ще е на ракия
aakask
 
Мнения: 5
Регистриран на: Съб Дек 12, 2009 11:27 am

Мнениеот vinoirakia » Съб Дек 12, 2009 1:35 pm

Съжелявам. :cry:
Имаш 2 пътя - ракия или оцет. :shock:
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот aakask » Съб Дек 12, 2009 1:47 pm

Но какъв е проблема
aakask
 
Мнения: 5
Регистриран на: Съб Дек 12, 2009 11:27 am

Мнениеот nikolay » Вто Дек 15, 2009 7:18 pm

Проблема може да бъде от различен характер и е доста трудно така от разтояние някой да ти даде точна диагноза. Мой познат - лекар по професия, казваше "При вас винарите нещата са опростени, защото има 5-6 болести, от които виното може да се разболее и за всички тях лекарството е едно - сериста киселина, докато при човек болестите и лекарствата за тях са доста повече". На пръв поглед има истина в това, с тази съществена разлика, че човек може да се разболява и след лечението отново всичко да е ОК, доката при виното съвсем не е така - дори лечението да е сравнително успешно, състоянието му никога не достига кондициите преди "болестта". Така че тайната е да не се допуска влошаване на състоянието, което значи ежедневна компетентна "профилактика", така че успех за следващата година:)
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот aakask » Сря Дек 16, 2009 12:43 am

Благодаря.Със игурност няма да се откажа и въпреки всичко тази вечир си наточих една каничка и си я пийнах.Продължават да излизат мехурчета и се надявам да ферментира напълно все пак.
aakask
 
Мнения: 5
Регистриран на: Съб Дек 12, 2009 11:27 am

Мнениеот aakask » Сря Дек 16, 2009 12:45 am

Според мен основната грешка беше, че го оттчих от джибрата рано.
aakask
 
Мнения: 5
Регистриран на: Съб Дек 12, 2009 11:27 am

b

Мнениеот ika » Пон Яну 18, 2010 7:57 pm

определено това не е проблема :D :D 35 дни не 5 нали :D щото 5 дни са достатъчни :D
ika
 
Мнения: 9
Регистриран на: Съб Сеп 27, 2008 7:57 pm

Re: Дайте съвет

Мнениеот aakask » Сря Яну 20, 2010 9:51 am

Проблема ме интересува.Най-интересното и,че след 40 дни отточеното вино при 20 градуса темперетура си остава със захарност 10,Няма ферментация няма и прокисване.Седи си сладко и много ароматно.
aakask
 
Мнения: 5
Регистриран на: Съб Дек 12, 2009 11:27 am

Re: Дайте съвет

Мнениеот ggeonik » Сря Яну 27, 2010 10:58 pm

Ами сигурно си пуснал дрождите в отпуск или направо си ги уволнил ,защото като няма кой да преработи гароздовата захар ще си пиеш сиропче зимата ,а лятото за салатката оцетец хубав винен. :)
ggeonik
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 10:21 pm
Местоположение: dobrich


Назад към За любителите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 2 госта

cron