Страница 1 от 1

Питане за вино

МнениеПубликувано на: Нед Сеп 28, 2008 8:19 pm
от simeonov_74
Здравейте, аз за 3-та година правя вино за ТЕКУЩА КОНСУМАЦИЯ,но за първи път по книга и имам 2-а въпроса
1След края на тихата ферментация в какъв съд да го сложа(бутилки,бидон). Ако е бидон ще е ли проблем 50-70л вино в 100литров бидон(заради празното пространство).
2 Да го сулфитирам ли при претакането след тихата ферментация(нали ще се пие веднага). Как да действам според вас? Миналата година го държах затапено заедно с джибрето, но като източвах виното след 1-ия литър се получаваше тапа и се налагаше да вадя маркучето да всмукне въздух за да тече. Абе мъка голяма беше.

МнениеПубликувано на: Чет Окт 02, 2008 8:11 pm
от simeonov_74
Е толкова ли няма кой да драсне два реда

МнениеПубликувано на: Чет Окт 02, 2008 9:23 pm
от katia
След приключване на ферментацията по-добре е виното да се източи от джибрата, да се сулфитира и съхранява в пълен съд. Сулфитирането да стане в момента на източване /в домашни условия няма нужда от някои допълнителни процеси, които се прилагат, защото става трудно/ и след източването да се съхранява в пълен съд. Като минат 15-ина дни максимум да се откали, за да се отдели от утайката. След това отново да се съхранява в пълен съд на хладно място. Като започнете да го пиете през зимата, не дръж съда непълен, а го напълни в бутилки. Стъклото си остава най-добро. Но бъди сигурен, че ферментацията е приключила, т.е. няма остатъчна захар.
Успех!

МнениеПубликувано на: Пет Окт 03, 2008 10:58 am
от dimov
Пластмасовите (PET) бидони от минерална вода (10 литра или по-малки) са доста подходящи за съхранение. Те са прозрачни и след избистряне лесно може да претакаш. Друго предимство е, че като ги стиснеш може да ги затвориш без да има камера с въздух, дори и без да са пълни.

МнениеПубликувано на: Пет Окт 03, 2008 5:38 pm
от simeonov_74
Притеснява ме при положение че 1-на седмица след сулфитирането при 1-ото претакане ще се пие и сернистата кисилина не е ли вредна да се консумира веднага.