Питане за вино

Форум за всички които си правят вино и ракийка в домащни условия

Модератори: dcv, ilu6a

Питане за вино

Мнениеот simeonov_74 » Нед Сеп 28, 2008 8:19 pm

Здравейте, аз за 3-та година правя вино за ТЕКУЩА КОНСУМАЦИЯ,но за първи път по книга и имам 2-а въпроса
1След края на тихата ферментация в какъв съд да го сложа(бутилки,бидон). Ако е бидон ще е ли проблем 50-70л вино в 100литров бидон(заради празното пространство).
2 Да го сулфитирам ли при претакането след тихата ферментация(нали ще се пие веднага). Как да действам според вас? Миналата година го държах затапено заедно с джибрето, но като източвах виното след 1-ия литър се получаваше тапа и се налагаше да вадя маркучето да всмукне въздух за да тече. Абе мъка голяма беше.
simeonov_74
 
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Сеп 25, 2008 5:40 pm

Мнениеот simeonov_74 » Чет Окт 02, 2008 8:11 pm

Е толкова ли няма кой да драсне два реда
simeonov_74
 
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Сеп 25, 2008 5:40 pm

Мнениеот katia » Чет Окт 02, 2008 9:23 pm

След приключване на ферментацията по-добре е виното да се източи от джибрата, да се сулфитира и съхранява в пълен съд. Сулфитирането да стане в момента на източване /в домашни условия няма нужда от някои допълнителни процеси, които се прилагат, защото става трудно/ и след източването да се съхранява в пълен съд. Като минат 15-ина дни максимум да се откали, за да се отдели от утайката. След това отново да се съхранява в пълен съд на хладно място. Като започнете да го пиете през зимата, не дръж съда непълен, а го напълни в бутилки. Стъклото си остава най-добро. Но бъди сигурен, че ферментацията е приключила, т.е. няма остатъчна захар.
Успех!
katia
 
Мнения: 227
Регистриран на: Пет Ное 09, 2007 10:28 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот dimov » Пет Окт 03, 2008 10:58 am

Пластмасовите (PET) бидони от минерална вода (10 литра или по-малки) са доста подходящи за съхранение. Те са прозрачни и след избистряне лесно може да претакаш. Друго предимство е, че като ги стиснеш може да ги затвориш без да има камера с въздух, дори и без да са пълни.
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот simeonov_74 » Пет Окт 03, 2008 5:38 pm

Притеснява ме при положение че 1-на седмица след сулфитирането при 1-ото претакане ще се пие и сернистата кисилина не е ли вредна да се консумира веднага.
simeonov_74
 
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Сеп 25, 2008 5:40 pm


Назад към За любителите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron