ЗА КОНКУРСИТЕ, ЕНОЛОЗИТЕ И НАРЦИСИЗМА

Тук е мястото за дискусии, коментари и проблеми относно елексира наречен ВИНО

Модератори: dcv, ilu6a

ЗА КОНКУРСИТЕ, ЕНОЛОЗИТЕ И НАРЦИСИЗМА

Мнениеот stoichowinemaker » Чет Яну 24, 2008 4:59 pm

ЗА КОНКУРСИТЕ, ЕНОЛОЗИТЕ И НАРЦИСИЗМА
Бях решил да не се хабя в писането на подобни нелитературни произведения. Защото те винаги се превръщат в повод за безсмислени конфликти и генериране на врагове. А да си създавам врагове за глупости, изобщо не си струва. Но все пак, нещо ме провокира да понапиша няколко реда, които никой не е длъжен да чете.
Открих този интернет форум, след като получих писмото на Наталия, с което бях канен на финалния кръг на конкурса за енолог. Форум, като всеки друг- има си и интелигенция и простолюдие, и аристокатизъм, и надменност и шутовщина. Но това е интернет- свобода на страстите и отдушник на емоциите. Влязох в този форум на енолозите не за да чета истините на всеки, пишещ там, а за да разбера кой е човекът, номинирал ме за това признание. Заради този колега, и заради всички, които бяха подкрепили номинацията ми и чиито имена така и не разбрах, аз отидох на финалния кръг. Възпитали са ме да отговарям на уважението с уважение и затова се появих на финала, за всеобщо учудване. Там по сценарий, дегустирах три вина, написах си точките и думичките и си тръгнах, без дори да разбера какво съм дегустирал. След време получих по пощата две грамоти, от които разбрах, че не съм енологът на годината и с това за мен конкурсът приключи. Влизах няколко пъти във форума, за да разбера от там оценката на виното, което бях представил, след като никой от сценаристите на шоуто не си направи труда да ми я каже. Но там резултати също нямаше. Начетох се обаче на доста емоционални писания- и сълзливо- нарцистични, и саркастично- нападателни и откровено просташки. Не ми стана неприятно от това, че някакъв закодиран ник ме нарича балък, не се учудих и на това, че по победителя се излива помия (това не е само балканска черта), че някой вижда постановка и непочтеност. Стана ми неприятно от това, че в този форум, в който тръгна конкурса и който излъчи финалистите, сред които и победителя, не се намери нито един, който да защити този победител, след финала. Къде изчезна приятелският кръг, който пишеше във форума преди това? Защо поне онзи, който номинира Коцето, не написа един ред? Или хората, които го пратиха на финала? За мен това не е аристократично мълчание. Това мълчанието на завистта, дори към приятелите, ядът към онзи, който ти е отнел победата. Това е синдромът на българския енолог, който изучавам вече двадесет години. Синдром, изграден на един принцип- Никога не изричай, че някой енолог е по- добър от теб! Ако спомените Ви от национални дегустации и конкурси не са достатъчни, прочетете написаното във форума на енолозите от енолози (или мислещи се за такива инженер-технолози), Бакхус, Winoto.com и където се сетите, че се пише за вино и ще се убедите. Но за сметка на това, ще можете да си направите букет от нарциси, чието ухание е по-силно от това на енолозите, създаващи вина като „Петрус”, „Масето”, „Солая”.
Победителят винаги е един. Харесван от едни, оспорван от други, но е победител. Несериозно звучат изказвания, които стартираха още на финалния кръг и продължават и сега, когато чудото за три дни мина, сякаш за да тушират недоволството или да успокоят победените, че всички, явили се на финала, са победители. Това няма как да е вярно, обаче. Идеята,заложена от създателите на конкурса не беше определяне на топ 5 сред българските енолози, а излъчване на енолог победител. А явяването на финален кръг не енолози да се определя, като смелост е направо несериозно. Не се изисква смелост, за да се явиш на състезание, до което са те допуснали доверието и признанието на хората, успели да оценят труда и творчеството ти.Но се изисква достойнство след самото състезание и то не е в мълчанието, а в това, да приемеш, че победителят не си ти. Какво учудващо има в това Коцето да е енологът на 2007? Вината на Катаржина са на пазара, известно е как се работи там, какво е постигнато, от кого и как. Дори и да не симпатизирате на колегата, дори и зад успеха на вината, освен качествата им да стоят още имиджа на фирмата и голямата реклама, успехът е безспорен и само ограничен завистник би го оспорил. А зад този успех стои трудът на енолога. Отлични вина обаче се правят от отличници. Затова стиснете ръката на Коцето и уважението към него ще ви донесе самоуважение. Победителят е един и тази година това е той. Това, че беше предвидимият победител генерира последвалите хули, но предвидимостта не прави победителя недостоен. Напротив, ако управителният съвет на съюза на енолозите не беше развил причудливата мания за организиране на конкурси, изборът би преминал доста по-леко и нескандално. Да бъдеш мъж на годината, спортист на годината, бизнесмен на годината или енолог на годината е признание. Съюзът на енолозите реши това да е състезание и се получи кашата. Подобно състезание може да излъчи шампион по енология, но никога енолог на годината. Допитването е методът за определяне на енолога на годината и ако съюзът на енолозите трябваше да свърши нещо, то беше не да организира състезание, а да определи начина и състава на хората, които да изберат с гласа си енолога на годината.
А иначе състезанието си беше интересно, само дето никои от участниците нищо не разбра месец и половина след края му.А и след това време пак си останаха тайни. Хайде, отворете този прозорец най-накрая. Не ми пишете кодове и номера, а дайте да видим вината, които енолозите финалисти наричат свои. Кои са тези вина? Защо ги криете зад цифри. Извадете и онези, които финалистите дегустираха, те пък са скрити зад цвета си! Че такъв смях ме напушва от публикуваните резултати. Неее, не затова, че журналистки, които най-напред трябва да влязат в топ10 на българските журналисти, оценяват и определят най-добрите енолози. Щом някой е решил, че курсовете по дегустация са ги превърнали в експерти по вино, добре. А и изпитваните да са протестирали на място, щом са си мълчали, значи за тях е в реда на нещата, дали са добри дегустатори да се определя от степента на приближаване на оценката им до тази на комисията. И то до средната оценка на комисията. Звучи ми като „Всяка крива, успоредна на априлската е права”. Ами да съм мислил, като резнах зелките на две от трите вина, дали и комисията, погледната средно аритметично ще ги резне. То да нямам опит от национални дегустации и да не знам, че пишеш ли между 83 и 86 точки винаги ще си в центъра, ама и аз ще оценявам по съвест. Но най- ненормалното в целия скеч е, как журито намери описанията ми, на същите тези вина, които не само с точки, а и с думи, определих като непретенциозни, за най- добри от петимата? Как е възможно описанията на вина, които съм оценил доста по- ниско от комисията, същата тази комисия да ги оцени най-високо? Да се съгласи с мен, че Иванчо не знае урока, но вместо да му напише среден, като мен, да му напише отличен.
Всичко обаче мина и отмина. Колкото повече състезания, толкова повече щастливи и повече сърдити. А има ли какво да делим, колеги? Кой от нас е собственик или съсобственик във винарната, в която работи? Кой от нас работи за себе си? Колко от нас стигат до подпис върху задния етикет и за колко от нас този подпис значи нещо? Колко от нас си вярват, че вината, които наистина създаваме, често от нищото, са наши, а не на собствениците? Колко от нас биха се изпъчили до бутилката от 1.99 евро на рафта в Германия или другаде и биха заявили, че са направили това вино, както и другото от 35 лева? Защо тогава да се тровим с глупости кой е по- велик? Пожелавам на всеки един от Вас да влезе в класацията за човечност на годината. За мен това е важното.
stoichowinemaker
 
Мнения: 32
Регистриран на: Чет Яну 24, 2008 4:55 pm

Поздравления

Мнениеот snejana42 » Пет Яну 25, 2008 5:35 pm

Поздравления ,Стойчо за написаното.Аз мисля ,че едва ли ще си навлечеш неприятели .Напротив!Аз също участвствах в конкурса и като теб с Митко Грозев си тръгнахме без да знаем какви са вината .и до ден днешен не знам какво съм дегустирала като произход, и като марка вина .Знам точките ,които съм дала ,виждам оценките на комисията ,но не виждам характеристиките на хората .Аз също се учудих ,прочитайки в Труд ,че аз и ти сме подгласниците .Ок ,аз смятам и вече го написах преди конкурса ,че трябва да има хора ,които са топ 10 или 20 и основателно написах защо .Не видях голям ефект от цялата еуфория за този конкурс и тук също май се оказах права ,че няма смисъл от този конкурс.Прав си ,че не сме съсобственици или нямаме участие във винарните.И наистина излишно се тормозим за разни неща ,но аз лично и вино от 2 лв и вино от 50 да направя го обичам еднакво ,след като съм вложила труд и безсънни нощи - те са ми рожби.А за зависттата мога да напиша роман даже .. В моята практика осезателно съм се сблъсквала с това .Когато някой знае малко повече ,българската психика е ,че трябва да те смаже ако е възможно и ако има сили . А за конкурса продължавам да твъдя ,че това беше излишно и глупаво и аз лично съжалявам ,че се явих Няма по-добри - има хора ,които правят хубави вина ,а всички тези оценявания са субективни ,защото в никакъв случай комисията не беше по-добра от хората ,които оценяваше- поне по-това ,че никога не са правили вино ,за да оценяват хора като нас с по 15 - 20 години стаж .Ок ,бях длъжна да напиша това и отдавна си го мисля ,но честно казано не исках да ставам вечната критикарка ,защото не съм такъв човек ,а четейки тук моите неща дори и аз почвам да се замислям за себе си - хахахаха :D :D :D . Поздрави ,Стойчо !Ти си много готин колега и много добър енолог или технолог ли не знам !
snejana42
 
Мнения: 46
Регистриран на: Сря Ное 07, 2007 7:44 am

Мнениеот vinoirakia » Пет Яну 25, 2008 6:40 pm

Bravo stoichowinemaker
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот katia » Пет Яну 25, 2008 8:20 pm

Нямах намерение вече да се впускам в безмислените спорове в този форум, но тъй като част от написаното от Стойчо ме засяга, затова ще отговоря. Аз номинирах Коцето Стоев за конкурса / както и много други колеги, а Стойчо вече имаше номинация и затова не го писах и него в моите предложения/.
Не сметнах за необходимо, че трябва да влизам в спорове с потребители, които изказват крайни мнения. Няма да ги променя. Това че съм номинирала Коцето е достатъчен факт, че заставам зад него.
Не считам, че е важно тук в този форум да му изказвам поздравленията си, т.като го поздравих лично още вечерта на бала, след като му връчиха наградата.
Така че причината за липсата на защита и поздравления от моя страна в този форум не е завист както си мисли Стойчо.
Не ми е присъщо да насочвам ума си в негативно мислене. Работила съм на много места - на някой от тях съм била никоя, на други съм била просто работник-изпълнител в изба, но съм усещала уважение и ми е изказвана благодарност за моя труд, и третият вид позиции, които съм заемала е където мога да взимам решения. Но навсякъде съм била позитивно настроена, защото основното, за което знам че съм на съответното място и работа, независимо от позицията ми- това е любовта към виното и стремежа ми на всеки етап от развитието му да дам всичко това от което то има нужда и което е по силите ми.
Изобщо не съм свикнала на почести и слава и затова не съм се виждала с титлата енолог на годината, а и всички хора, които съм номинирала притежават нещо повече от мен. Още в процеса на не много активните номинации разсъждавах за това как никой не признава труда на другия и затова няма предложения. Да вземем да направим регламента догодина със самопредложения ако трябва, ама пак няма да има активност.
Страшно ми е тъпо, като си препрочитам мнението и започва да ми звучи като оправдание.
Ще поздравя накрая всички участници във финалния кръг за конкурса, защото всички те са колеги, които уважавам. Това са енолози и изби известни в нашите среди и с международни отличия.
Спрете да нападате Наталия, защото тя не е еднолична комисия за конкурса. А това, че Коцето е имал амбиция и възможност да направи печеливши вина и е енолог с доказан опит, не означава, че трябва да се откаже от приза енолог на годината, или пък да заживеят отделно с Наталия, само и само на някои колеги да им прозвучи всичко по-чисто.
Ще вметна една забележка, че младите колеги като Добрин се мъчат да ни провокират с тема за вино, за да отклонят тези глупави дискусии, но като гледам няколко дни няма включване. Така, че Стойчо изводът ми отново е, че сиирджии е също наша черта. Включваме се в теми, в които има сиир и интрига, а не в нещо професионално. Крайно време е да превърнем форума наистина във винарски, а не в клюкарски.
Кой ще помогне на бъдещите енолози на годината да бъдат по-добри?И с какво?
katia
 
Мнения: 227
Регистриран на: Пет Ное 09, 2007 10:28 pm
Местоположение: Пловдив

НЕКА НАПИША ПО-ЯСНО

Мнениеот stoichowinemaker » Съб Яну 26, 2008 1:16 am

Колеги, простете ми неясния стил на написаното от мен. Ще повторя ясно и кратко за неразбралите:
Константин Стоев за мен е достойният енолог на годината.
Никъде не съм коментирал Наталия, но щом ме предизвиквате, ще ви кажа- уважавам я като приятел, енолог и човек.
Кате, дори не погледнах, че ти си номинирала Коцето, но не мисля и че си само ти. Аз не те обвинявам. Само написах, как бих постъпил, ако аз бях направил номинацията. :))
Не одобрявам ясно и категорично начинът на избор на енолог на годината. Не е логично да е с конкурс
Журналисти, артисти, сомелиери, търговци и други могат да определят с анкета най-добрите вина СПОРЕД ТЯХ и от там най-добрите енолози, но те не могат да бъдат жури в подобно състезание.
Конкурсът не е дело на един човек. Отричам го, то в нито един миг не съм подлагал редовността му на съмнение.
Не съжалявам, че участвах. Съжалявам, че достойни колеги ги нямаше на финалния кръг.
Снежана, не чета вестници. Не ме дразни това да съм подгласник, победителят е само един и аз винаги съм приемал този факт. И ти и аз и останалите колеги от петицата, а и много извън нея, сме показали какво можем- остави конкурсите и медалите, а с приходите и имиджа, които сме донесли на фирмите, за които сме работили.
stoichowinemaker
 
Мнения: 32
Регистриран на: Чет Яну 24, 2008 4:55 pm

Мнениеот nikolay » Съб Яну 26, 2008 6:03 am

Стойчо, според мен няма овективен начин да се определи енолог на годината. Имаше идея това да става само с гласуване във форума, но ти сам виждаш колко хора се включват в него и дори и номинации нямаше достатъчно. Идеята да има конкурс бе в това наистина да има повече "шум" оноло това и да не е едно събитие между 10 - 15 души. Начина на оценяване може и да не е най-успешния, но той трябваше да се случи, защото неща които се случват за първи път, нямя как да са перфектни. А и в крайна сметка щом енолог на годината е станал един достоен за този приз наш колега и това мнение споделяш не само ти, защо тогава успорваш начина по който това е станало. Аз продъпжавам да мисля, че конкурса е нещо което отдавна трябваше да се случи. Повече идеи как той да продължи да съществува, ще са авсолютно от полза. А това че оценяващата комисия не е била по добра от оценяваните е абсолютно вярно и едва ли някой си го е мислил. Не е вярно обаче че нората в нея изобщо не са правили вино, а и футболист на годината, например, също се избира от журналисти, които не са перфектни играчи. Както и да е. Катя е права, че само коментираме теми, които са "бла - бла" и вече имам чувството, че с това обезмисляме нещата.
Поздрави на всички!
nikolay
 
Мнения: 308
Регистриран на: Сря Фев 21, 2007 2:54 pm

Мнениеот katia » Съб Яну 26, 2008 11:17 am

Може би наистина поради краткото време за организацията на конкурса има някакви пропуски, но пък може тук във форума да се дадат идеи, които да помогнат за тази година.
Като цяло идеята на конкурса е да се популяризира нашата професия, да се шуми повече около виното и тези които го правят, да се издига имиджа на българското вино и българския винар.
За съжаление, ако продължаваме да обсъждаме само негативните страни и то не по конструктивен начин, а само да се намираме на приказки, опорочаваме изцяло това събитие.
В крайна сметка има неоспорими факти от този първи конкурс:
1. В него взеха участие признати и известни български енолози, които могат да дадат облик на българското вино и пред света.
2. Победителят е достоен за този приз.
Така че, целта на конкурса е изпълнена.
Всички останали дразги между колеги в бранша не помагат с нищо.
Критиките са хубаво нещо, особено ако са съпроводени с ново предложение и решение.
Поздрави и приятен уикенд!
katia
 
Мнения: 227
Регистриран на: Пет Ное 09, 2007 10:28 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот azenn » Пон Дек 15, 2008 10:26 pm

Прощавайте уважаеми,
Но мисля, че всяка професия трябва да се популяризира и то по адекватен начин. Мисля, че словоизлаянието на господина (коментар #1) би си струвало само в случай, че енолозите не се превръщате в някакво затворено общество, защото ви грози опасност от клюкарстване по цял ден. Аз не смея да претендирам, че разбирам от професията ви, но имайте предвид, че само заради огромното ми желание и разочарование да стигна до сайт или форум на енолозите в България пиша коментара си. На Енолога на годината честито. Моля ви да се съберете като приятели по професия и наистина да проведете някакъв конструктивен диалог с отговорни фактори за това какви са множеството проблеми на сектора и откъде да се подхване някаква истинска работа за налагането на имидж на българските вина чрез вътрешни регулации и прочие. Знам, че не съм първият който го казва, но моля ви сами видяхме какво се случи в Приорат за последните 10-12 години, как десетина изби накараха целият свят да го пие, и не на последно място как успяха да се сегментират ценово. Нека не забравяме, че има енолози в Приорат, на възраст до 30 години, които въпреки малкия си опит успяват да правят Вино. Това е така благодарение преди всичко на приемствеността, а неуважението към енолога на годината, ще доведе до липса на авторитети и липса на последователи, както и неминуем регрес. Извинявайте.
azenn
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Дек 15, 2008 10:10 pm


Назад към Всичко за виното

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron