zaguba na cviat

Тук е мястото за дискусии, коментари и проблеми относно елексира наречен ВИНО

Модератори: dcv, ilu6a

zaguba na cviat

Мнениеот kostadin_vasilev » Пет Фев 16, 2007 1:32 pm

Zdraveite,
az sum amatuer vuv vinoproizvodstvoto i tazi godina za pruv put se osmelih da si go napravia sam. Kusmeta na nachinaeshtia proraboti i sum dovolen ot rezultata. Imam edin vupros otnosno cveta na vinoto - Kak moje da se izbegne zagubata na cviat, sled kato tretiram vinoto sus sernista kiselina?
Blagodaria za pomoshta[/img]
kostadin_vasilev
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Фев 16, 2007 1:25 pm

Мнениеот sstan » Пон Фев 19, 2007 7:58 pm

Здравей,
Съжалявам че ти отговарям едва сега. Загубата на цвят е нормално явление при претакане и особено това веднага след ферментацията. Има различни технологични похвати да се ограничи или предотврати това нещо.
Много добре си направил че използваш серниста киселина.
Би ли конкретизирал кога точно ти се е загубил цвета и в каква степен.
sstan
Site Admin
 
Мнения: 648
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 5:54 pm
Местоположение: Велико Търново

Малка провокация

Мнениеот dimov » Пон Фев 26, 2007 7:47 pm

Ако приемем, че относно цветния интензитет на червеното вино, енологичните практики биват три вида:

- целящи увеличение на цветния интензитет - екстракция чрез мацерация, термовинификация, ензими и т.н.

- стабилизиращи - танини, постферментационна мацерация, микрооксигенация, контакт с дървесина, колоиди протектори (арабска гума)...

- имащи евентуално негативно влияние - SО2, студено стабилизиране, филтриране, бистрения...

Можем ли да увеличим цветния интензитет на по-ранен етап - преди гроздето да е откъснато от лозата? Не е ли по-добре първо да направим всичко възможно (и икономически изгодно), което ще накара лозата да концентрира максимално количество антоциани, че после екстракцията да е по-лесна, ефективна и евтина?
dimov
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Яну 17, 2007 6:24 pm
Местоположение: Велико Търново

Мнениеот vinoirakia » Сря Фев 28, 2007 12:33 pm

Внимаваи със сулфитирането на готовото вино - да не прекалиш.
Не слагаи повече от грам на литър.Младо ли е лозето.
Можеш да сложиш танин ако имаш - по време на ферментацията за да предпазиш от окисление антоцианите и по време на първото претакане.
Темата е дълга
vinoirakia
 
Мнения: 363
Регистриран на: Сря Фев 28, 2007 12:29 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот winemaking » Вто Мар 13, 2007 4:38 am

Mnogo se izpisa po taq tema ama otgovora na vaprosa ti e sledniq.
Sled sulfitirane soka ili mustta naistina izgubva cveta si no tova e vremmeno qvlenie i sled nqkolko dni cveta se vuzvru6ta. taka 4e nqma ot kakvo da se pritesnqva6.
Kind Regards Dimitar Dimitrov
winemaking
 
Мнения: 11
Регистриран на: Чет Мар 01, 2007 7:02 am
Местоположение: Pomorie-Plovdiv-overseas :)


Назад към Всичко за виното

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта

cron