Страница 1 от 1

Въпрос за температурата

МнениеПубликувано на: Сря Окт 12, 2011 6:45 pm
от simeonov_74
Здравейте, рових и никъде не намерих информация за температурата при ферментация. Интересува ме с колко се повишава температурата на мъста при ферментацията спрямо температурата в помещението

Re: Въпрос за температурата

МнениеПубликувано на: Съб Окт 15, 2011 10:49 am
от mineff
Според http://conf.ru.acad.bg/bg/docs/cp10/9.2/9.2-12.pdf при ферментация на 1 kg захар се отделя 586 kJ топлина.Ако имаме 100 литра гроздов сок с 23% захарност ще се получи 100 x 0.23 = 23 kg. захар или 23 x 586kJ = 13478 kJ (1kw = 3600kJ) т.е. 3.75 kW . Тази топлина ще се отделя в продължение на периода за ферментация .Ако се смята ,че бурната е за 5-7 дена то следва ,че 3.75 kw ще се отдават за 5-7 х (24 часа) ~ 120-168 часа .За един час ще се получи 20-30 W . От тук нататък може лесно да се пресмята .