Въпрос за температурата

Тук е мястото за дискусии, коментари и проблеми относно елексира наречен ВИНО

Модератори: dcv, ilu6a

Въпрос за температурата

Мнениеот simeonov_74 » Сря Окт 12, 2011 6:45 pm

Здравейте, рових и никъде не намерих информация за температурата при ферментация. Интересува ме с колко се повишава температурата на мъста при ферментацията спрямо температурата в помещението
simeonov_74
 
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Сеп 25, 2008 5:40 pm

Re: Въпрос за температурата

Мнениеот mineff » Съб Окт 15, 2011 10:49 am

Според http://conf.ru.acad.bg/bg/docs/cp10/9.2/9.2-12.pdf при ферментация на 1 kg захар се отделя 586 kJ топлина.Ако имаме 100 литра гроздов сок с 23% захарност ще се получи 100 x 0.23 = 23 kg. захар или 23 x 586kJ = 13478 kJ (1kw = 3600kJ) т.е. 3.75 kW . Тази топлина ще се отделя в продължение на периода за ферментация .Ако се смята ,че бурната е за 5-7 дена то следва ,че 3.75 kw ще се отдават за 5-7 х (24 часа) ~ 120-168 часа .За един час ще се получи 20-30 W . От тук нататък може лесно да се пресмята .
mineff
 
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Окт 15, 2011 10:37 am


Назад към Всичко за виното

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 2 госта

cron